Το χειρουργείο επαναπροσδιορισμού του φύλου είναι ένας τρόπος -αλλά όχι ο μοναδικός- με τον οποίο τα άτομα που υποφέρουν από δυσφορία φύλου μεταβαίνουν από το φύλο της γέννησης στο επιθυμητό.
Η μετάβαση από το ανδρικό στο γυναικείο φύλο περιλαμβάνει την κατασκευή των γυναικείων γεννητικών οργάνων. Αφαιρούνται το πέος και οι όρχεις, και από το δέρμα του πέους κατασκευάζεται ένας κόλπος. Από το δέρμα του οσχέου μπορούν να κατασκευαστούν τα μικρά και μεγάλα χείλη του αιδοίου. Οι χειρουργοί επίσης δημιουργούν και κλειτορίδα από την υπερευαίσθητη βάλανο που βρίσκεται στην κορυφή του πέους. Η κλειτορίδα αποτελεί ένα σημαντικό κέντρο σεξουαλικής ευχαρίστησης για τις περισσότερες γυναίκες και πολλές από αυτές δεν μπορούν να φτάσουν σε οργασμό χωρίς τον ερεθισμό της.
Ένας από τους στόχους του χειρουργείου επαναπροσδιορισμού του φύλου είναι η ικανότητα του ατόμου να απολαμβάνει τη σεξουαλική επαφή και να φτάνει σε οργασμό. Η σχετική έρευνα δείχνει ότι πολλές διεμφυλικές γυναίκες είναι ικανοποιημένες από τα νέα τους γεννητικά όργανα.

Το 2017 στο «Journal of Sexual Medicine» δημοσιεύτηκαν δύο μελέτες που διερεύνησαν τη σεξουαλική αίσθηση των διεμφυλικών γυναικών μετά την υποβολή τους σε κλειτοριδοπλαστική και κολποπλαστική.

Στην πρώτη μελέτη κι οι 22 συμμετέχουσες είχαν την αίσθηση του ερεθισμού της νέας τους κλειτορίδας και οι 19 εξ αυτών ανέφεραν ότι είχαν και οργασμό. Η μία δεν κατάφερε να έχει και οι υπόλοιπες δύο δεν επιχείρησαν να φτάσουν σε οργασμό κατά τη διάρκεια της μελέτης.
Στη δεύτερη μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 25 διεμφυλικές γυναίκες, αναφέρθηκε επίσης καλή αισθητικότητα της γενετήσιας περιοχής από όλες τις γυναίκες. Το 80% κατάφερε να φτάσει σε οργασμό τουλάχιστον μία φορά κατά τη διάρκεια της μελέτης.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι μπορεί να χρειαστεί χρόνος μέχρι να αρχίσουν οι διεμφυλικές γυναίκες να έχουν οργασμούς. Το σώμα χρειάζεται να αναρρώσει από το χειρουργείο και η γυναίκα να εξοικειωθεί με τα νέα της γεννητικά όργανα. Στην πορεία σταδιακά θα μιλήσει για τις σεξουαλικές της ανάγκες στον/στη σύντροφό της, ή ακόμα καλυτέρα θα ανακαλύψει τι της αρέσει και τι όχι με τη βοήθεια του/της συντρόφου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Οι διεμφυλικές γυναίκες που νιώθουν ότι χρειάζονται καθοδήγηση μετά το χειρουργείο δεν θα έπρεπε να διστάσουν να ζητήσουν τη βοήθεια ενός εξειδικευμένου θεραπευτή σεξουαλικών διαταραχών.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ. Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης