Οι άνδρες που έχουν υποβληθεί σε βαριατρικό χειρουργείο, εκτός από τη μείωση του σωματικού βάρους, μπορεί επίσης να δουν τα επίπεδα της τεστοστερόνης τους να αυξάνονται. Σύμφωνα όμως με μια αναλυτική ανασκόπηση, δεν υπάρχουν δεδομένα που να δείχνουν ότι το βαριατρικό χειρουργείο βελτιώνει επίσης την ποιότητα του σπέρματος. Τα ευρήματα της ανασκόπησης δημοσιεύτηκαν στο «Obesity Surgery».
Ανάμεσα στα πολλά μειονεκτήματα της παχυσαρκίας είναι οι ορμονικές διαταραχές, η έκπτωση της σεξουαλικής λειτουργικότητας και τα χαμηλότερα επίπεδα ικανοποίησης από τη σεξουαλική επαφή. Σε γενικές γραμμές θεωρείται ότι οι παχύσαρκοι άνδρες έχουν χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης, μειωμένη σεξουαλική ικανοποίηση και μειωμένη γονιμότητα σε σύγκριση με τους άνδρες φυσιολογικού βάρους. Κατά μέσο όρο εκτιμάται ότι η πιθανότητα ανδρικής υπογονιμότητας αυξάνεται κατά 10% για κάθε 10 κιλά πάνω από το φυσιολογικό σωματικό βάρος.
Μέχρι σήμερα οι περισσότερες μελέτες που εξέταζαν τη σχέση ανάμεσα στο βαριατρικό χειρουργείο και τη γονιμότητα έχουν εστιάσει στις γυναίκες. Η εν λόγω ανασκόπηση, λοιπόν, είναι πολύ σημαντική, καθώς είναι η πρώτη που συγκεντρώνει κι εξετάζει το περιορισμένο ερευνητικό υλικό που υπάρχει σχετικά με την επίδραση του βαριατρικού χειρουργείου στις ανδρικές ορμόνες και στη γονιμότητα.
Καθώς αυξάνεται η συχνότητα τόσο της ανδρικής υπογονιμότητας όσο και των βαριατρικών χειρουργείων που διεξάγονται σε άνδρες, η γνώση του πώς η χειρουργική αυτή διαδικασία μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα ενδέχεται να βοηθήσει ασθενείς και χειρουργούς στη λήψη αποφάσεων.
Συνολικά από τις 28 σχετικές μελέτες που διεξήχθησαν μεταξύ 1998 και 2018 αντλήθηκαν για τον σκοπό της ανασκόπησης δεδομένα από περισσοτέρους από 1.000 ασθενείς. Οι ερευνητές βρήκαν ότι τα επίπεδα τεστοστερόνης των ασθενών αυξήθηκαν σημαντικά μετά το χειρουργείο, ενώ τα επίπεδα της εστραδιόλης και της προλακτίνης, οι οποίες είναι κατεξοχήν γυναικείες ορμόνες, μειώθηκαν. Οι ορμονικές αυτές αλλαγές είχαν ως συνέπεια τη βελτίωση της στυτικής λειτουργίας μετά το χειρουργείο. Τα χαρακτηριστικά του σπέρματος, όμως, όπως είναι ο όγκος του, η συγκέντρωση των σπερματοζωαρίων και η κινητικότητά τους, δεν άλλαξαν σημαντικά. Οι τιμές κάποιων από τις παραμέτρους αυτές μάλιστα μειώθηκαν μετά το χειρουργείο. Οι ερευνητές εξηγούν ότι αυτό συμβαίνει διότι τα οφέλη που προκύπτουν μετεγχειρητικά από τις ορμονικές αλλαγές αντισταθμίζονται από τη διατροφική δυσαπορρόφηση και την ανεπάρκεια στην πρόσληψη των απαραίτητων για τον οργανισμό ουσιών.

Το βαριατρικό χειρουργείο φαίνεται να είναι αποτελεσματικό στην αύξηση των ανδρικών ορμονών, αλλά δεν ωφελεί την ποιότητα του σπέρματος. Οι ερευνητές, ωστόσο, τονίζουν ότι για να διερευνηθεί περαιτέρω η επίδραση του βαριατρικού χειρουργείου στις ανδρικές ορμόνες και στην ποιότητα του σπέρματος, θα πρέπει να διεξαγάγουν μακροχρόνιες συγκριτικές μελέτες καθώς και τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ. Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης