Νέα μελέτη φαίνεται να επιβεβαιώνει ότι το στρες μειώνει την πιθανότητα μιας γυναίκας να συλλάβει, ιδιαίτερα εάν αυτή είναι κοντά στην ωορρηξία της. Οι συγγραφείς της μελέτης, μάλιστα, υποστηρίζουν ότι εάν μια γυναίκα νιώθει στρεσαρισμένη κατά την περίοδο της ωορρηξίας, τότε έχει 40% λιγότερες πιθανότητες να συλλάβει εκείνο τον μήνα.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η μελέτη τους είναι η πρώτη που εξετάζει την επίδραση του στρες σε διαφορετικές χρονικές στιγμές του εμμηνορρυσιακού κύκλου, έτσι ώστε να καθορίσουν αν η επίδραση διαφέρει ανάλογα με τη φάση του κύκλου. Στη μελέτη συμμετείχαν 400 γυναίκες με ηλικία από 40 και κάτω. Ήταν όλες σεξουαλικά ενεργές και είχαν ελεύθερες επαφές, αν και μόνο το 1/3 προσπαθούσε να συλλάβει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε καθημερινή βάση οι γυναίκες κατέγραφαν τα επίπεδα του στρες τους με τη βοήθεια μιας κλίμακας από 1 έως 4, με το 1 να αντιπροσωπεύει το πιο χαμηλό και το 4 το πιο υψηλό. Το έκαναν για 20 κύκλους ή μέχρι να συλλάβουν. Κατά μέσο όρο οι γυναίκες κατέγραψαν τα επίπεδα του στρες τους για 8 κύκλους. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, 139 γυναίκες έμειναν έγκυες. Υπήρχε μια μείωση 46% στην πιθανότητα σύλληψης για κάθε αύξηση μίας μονάδας στην κλίμακα του στρες μέσα στο διάστημα της ωορρηξίας. Ως χρόνος της ωορρηξίας υπολογίστηκε η 14η ημέρα του κύκλου.

Η επίδραση του στρες στην πιθανότητα σύλληψης παρέμεινε σημαντική ακόμα και μετά τον έλεγχο άλλων παραγόντων, όπως είναι η ηλικία, ο δείκτης μάζας σώματος, η χρήση αλκοόλ καθώς και η συχνότητα της σεξουαλικής επαφής. Οι ερευνητές εξέτασαν, επίσης, την επίδραση του στρες σε άλλες φάσεις του κύκλου που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη γονιμότητα. Δεν βρήκαν, όμως, κάποια σημαντική επίδραση του στρες στην εμφύτευση, η οποία συνήθως συμβαίνει 10 ημέρες μετά την ωορρηξία, εάν μια γυναίκα έχει συλλάβει.

Τονίζεται, ωστόσο, ότι η μελέτη βρήκε μια σημαντική συσχέτιση ανάμεσα στο στρες και τη σύλληψη, αλλά δεν μπορεί να αποδείξει μια σχέση αίτιου και αιτιατού. Παράλληλα, βρέθηκε ότι οι γυναίκες που δεν συνέλαβαν κατά τη διάρκεια του κύκλου είχαν υψηλότερα επίπεδα στρες προς το τέλος του, γεγονός που μπορεί να εξηγηθεί από την αύξηση των οιστρογόνων και της προγεστερόνης που προκαλούν συνεχώς αλλαγές στη διάθεση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόκειται για μια σημαντική μελέτη που ρίχνει φως στον τρόπο με τον οποίο το στρες μπορεί να επηρεάσει τον γυναικείο κύκλο και μάλιστα αναδεικνύει ότι για τις γυναίκες που επιθυμούν να συλλάβουν είναι πολύ σημαντικός ο έλεγχος του στρες κατά το πρώτο μισό του κύκλου. Οι ερευνητές υποθέτουν ότι το στρες δεν επιδρά μόνο στη χρονική τιμή της ωορρηξίας, αλλά διαταράσσει την επικοινωνία εγκεφάλου – ωοθηκών και μειώνει τις πιθανότητες να γίνει ωορρηξία. Είναι, άλλωστε, ήδη γνωστό για τους επιστήμονες ότι οι ορμόνες του στρες διαταράσσουν την ωορρηξία.

Πρόκειται για μια φυσιολογική διαδικασία, μέσω της οποίας η φύση προστατεύει τη γυναίκα από το να γεννήσει ένα μωρό σε μη ασφαλείς συνθήκες. Οι συγγραφείς της μελέτης προτείνουν τη γιόγκα και τον διαλογισμό ως μεθόδους διαχείρισης του στρες. Επίσης, αποτελεσματική μπορεί να είναι και η ήπια φυσική άσκηση, όπως είναι το περπάτημα για 30 λεπτά πέντε φορές την εβδομάδα. Θέλει όμως προσοχή, γιατί αντιθέτως η άσκηση υψηλής έντασης μπορεί να μειώσει την πιθανότητα σύλληψης. Τέλος, η μείωση του στρες μπορεί να επιτευχθεί μέσω της ψυχοθεραπείας και της εξάσκησης σε δεξιότητες διαχείρισης χρόνου.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο «Annals of Epidemiology».

www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης