Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι έχουν στα χέρια τους τα πρώτα ερευνητικά δεδομένα που τεκμηριώνουν ότι η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να έχει γενετικές συνιστώσες.

Για τους σκοπούς της μελέτης αναλύθηκαν δεδομένα από εκατοντάδες χιλιάδες άνδρες και βρέθηκαν γονιδιακές μεταλλάξεις σε μια συγκεκριμένη περιοχή του ανθρώπινου γονιδιώματος, κοντά στο γονίδιο SIM1, οι οποίες σχετίζονται σημαντικά με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης στυτικής δυσλειτουργίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αναγνώριση  της περιοχής του SIM1 ως παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση στυτικής δυσλειτουργίας είναι πολύ σημαντική, καθώς παρέχει την απόδειξη που αναμένει εδώ και καιρό η επιστημονική κοινότητα αναφορικά με τη γενετική συνιστώσα της στυτικής δυσλειτουργίας. Πρόκειται, μάλιστα, για μια ανακάλυψη που ανοίγει τις πόρτες για την ανάπτυξη νέων θεραπειών που βασίζονται στη γενετική.

Αξίζει να διευκρινιστεί ότι η στυτική δυσλειτουργία είναι πολύ συχνή στους άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας και συνδέεται με πολλούς αιτιολογικούς παράγοντες, νευρολογικούς, ορμονικούς και αγγειακούς. Υπάρχουν, παράλληλα, θεραπείες που στοχεύουν σε αυτούς τους παράγοντες, αλλά πολλοί άνδρες δεν ανταποκρίνονται σε αυτές. Είναι πολύ πιθανό οι νέες θεραπείες που θα στοχεύουν στη γενετική συνιστώσα της στυτικής δυσλειτουργίας να έχουν καλύτερα αποτελέσματα στις περιπτώσεις αυτές.

Οι επιστήμονες υποστήριζαν εδώ και καιρό ότι η γενετική παίζει σημαντικό ρόλο στο 1/3 περίπου των περιστατικών στυτικής δυσλειτουργίας. Αυτή είναι, όμως, η πρώτη φορά που ερευνητές συνδέουν μια συγκεκριμένη περιοχή του γονιδιώματος με τη διαταραχή. Τα νέα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο «Proceedings of the National Academy of Sciences».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι συγγραφείς τονίζουν ότι τα ευρήματά τους αναδεικνύουν μια νέα ερευνητική διάσταση που θα μπορούσε να βοηθήσει στον εντοπισμό άλλων σημαντικών γενετικών μεταλλάξεων οι οποίες ενδέχεται να πυροδοτούν την εμφάνιση της στυτικής δυσλειτουργίας, καθώς και να οδηγήσει στην καλύτερη κατανόηση των μηχανισμών μέσω των οποίων αυτές οι μεταλλάξεις λειτουργούν. Τέλος, ευελπιστούν αυτή η ερευνητική προσπάθεια να οδηγήσει σε πιο αποτελεσματικές θεραπείες και κυρίως να ενισχύσει την πρόληψη της στυτικής δυσλειτουργίας, βελτιώνοντας έτσι τη ζωή πολλών ανδρών και των συντρόφων τους που συνήθως υποφέρουν σιωπηλά.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ. Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης