Η στυτική δυσλειτουργία αποτελεί μια από τις χειρότερες ανησυχίες για τον άνδρα και δυστυχώς εμφανίζεται αρκετά συχνά. Σύμφωνα με μια πρόσφατη εκτίμηση, 18 εκατομμύρια Αμερικανοί υποφέρουν από κάποιο βαθμό στυτικής δυσλειτουργίας (ΣΔ). Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνιση της ΣΔ, όπως είναι η κακή διατροφή, η έλλειψη ύπνου και το στρες. Υπάρχει όμως κι ένας πιθανός αιτιολογικός παράγοντας που δεν αναφέρεται συχνά, και δεν είναι άλλος από την ποδηλασία.

Οι ειδικοί διευκρινίζουν ότι οι άνδρες που κάνουν ποδήλατο δύο-τρεις φορές μέσα στην εβδομάδα κατά πασά πιθανότητα δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα. Αυτοί, όμως, που κάνουν καθημερινή σκληρή προπόνηση με το ποδήλατο είναι πολύ πιθανό το κάθισμα στη σκληρή σέλα να προκαλέσει με το καιρό βλάβη στο γεννητικό νεύρο. Το γεννητικό νεύρο είναι το μεγαλύτερο από τα νευρά της πυέλου, το οποίο τυλίγεται γύρω από το κατώτερο μέρος του εντέρου, τον πρωκτό, το περίνεο και τα κατώτερα γεννητικά όργανα. Η έντονη και συχνή ποδηλασία, λοιπόν, μπορεί να οδηγήσει στον εγκλωβισμό του γεννητικού νεύρου, μια κατάσταση που, ενώ είναι σπάνια, μπορεί να προκαλέσει χρόνιο πόνο, μούδιασμα και σεξουαλική δυσλειτουργία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η βλάβη του γεννητικού νεύρου μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια της αίσθησης στο όσχεο και το περίνεο. Οι αφοσιωμένοι ποδηλάτες, λοιπόν, ενδέχεται να τραυματίσουν την ανατομία της περιοχής. Ακόμα κι αν το γεννητικό νεύρο είναι βαθιά στο σώμα, η συνεχόμενη πίεση από το κάθισμα στη σέλα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο τραυματισμού.

Η ποδηλασία, ωστόσο, δεν είναι ο μοναδικός τρόπος τραυματισμού του γεννητικού νεύρου. Οποιαδήποτε δραστηριότητα στην οποία ασκείται μεγάλο μέρος του σωματικού βάρους στη μικρή αυτή επιφάνεια του σώματος αυξάνει τον κίνδυνο βλάβης του νεύρου, όπως για παράδειγμα το κάθισμα σε ένα σκαμνί, η ποδηλασία όμως παραμένει η πιο συχνή αιτία τραυματισμού του γεννητικού νεύρου. Οι ειδικοί βέβαια επισημαίνουν ότι υπάρχει η λύση της επιλογής ενός ποδηλατικού καθίσματος με σχισμή, το οποίο προστατεύει το όσχεο από τη βλάβη των νευρών. Είναι πολύ σημαντικό ο άνδρας να επιλέξει τη σέλα που ταιριάζει στην ανατομία του, έτσι ώστε η σχισμή να υπάρχει στην κατάλληλη θέση και να ανακουφίζει από αυτόν τον τύπο πίεσης που οδηγεί στην καταστροφή των νεύρων.

Οι ειδικοί, μάλιστα, συμβουλεύουν τους ποδηλάτες να δοκιμάζουν διαφορετικές σέλες πριν καταλήξουν σε αυτή που τους προσφέρει ένα άνετο κάθισμα. Τονίζουν, δε, ότι εάν ένας ποδηλάτης εμφανίσει ΣΔ και υποψιάζεται ότι έχει υποστεί βλάβη στο γεννητικό νεύρο, είναι σημαντικό να συμβουλευτεί έναν νευρολόγο που θα εξετάσει εάν υπάρχει μόνιμη ή προσωρινή βλάβη. Σε κάθε περίπτωση όμως, για την πρόληψη της ΣΔ, πρωταρχικής σημασίας είναι η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής με ισορροπημένη διατροφή και φυσική άσκηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης