Στις μέρες μας υπάρχουν πολλές διαθέσιμες χειρουργικές επεμβάσεις στον τομέα της κοσμητικής ιατρικής των εξωτερικών γεννητικών οργάνων, καθώς και αισθητικές βελτιώσεις που απευθύνονται τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες. Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Πλαστικών Χειρουργών τα αιτήματα για χειλεοπλαστική, καθώς και για παρεμβάσεις που τροποποιούν το σχήμα και το χρώμα του εσωτερικού κι εξωτερικού των μεγάλων και μικρών χειλέων αυξήθηκε κατά 39% το 2016 σε σύγκριση με τα αντίστοιχα νούμερα του 2017.

Κάποιες γυναίκες επιλέγουν επεμβάσεις που βελτιώνουν αισθητικά τα γεννητικά όργανα και τις κάνουν να αισθάνονται πιο άνετα με την εικόνα τους, ενώ άλλες επιλέγουν επεμβάσεις με στόχο τη βελτίωση της σεξουαλική ικανοποίησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η χειλεοπλαστική είναι ίσως η πιο συχνή παρέμβαση αισθητικής χειρουργικής στα γεννητικά όργανα των γυναικών. Κατά τη διεξαγωγή της μειώνεται το μέγεθος του ενός ή και των δυο μικρών χειλέων. Αυτό συνήθως συμβαίνει όταν το ένα χείλος είναι πιο μεγάλο από το άλλο ή όταν το μέγεθος τους είναι τόσο μεγάλο που δημιουργεί πόνο ή δυσφορία κατά τη σεξουαλική επαφή. Κάποιες γυναίκες επίσης μπορεί νιώθουν δυσφορία εξαιτίας της ανατομικής του ιδιαιτερότητας κατά την άσκηση δραστηριοτήτων όπως είναι η ιππασία, η ποδηλασία ή η γιόγκα, ενώ παράλληλα κάποιοι τύποι ενδυμάτων κι εσωρούχων ενδέχεται να επιδεινώνουν το πρόβλημα.

Κάποιες φορές η χειλεοπλαστική μπορεί να συνοδεύεται από μια χειρουργική μείωση της καλύπτρας της κλειτορίδας, της πτυχής δέρματος δηλαδή που καλύπτει την κλειτορίδα. Αυτό μπορεί γίνει για τη βελτίωση της αισθητικής αλλά και για την αύξηση της ευαισθησίας της κλειτορίδας.
Οι γυναίκες επιλέγουν επίσης συχνά την πλαστική των μεγάλων χειλέων του αιδοίου κυρίως όταν το μέγεθος τους προκαλεί δυσφορία κατά τη διάρκεια διάφορων σωματικών δραστηριοτήτων ή όταν επιθυμούν να διορθώσουν την εμφάνιση τους για να νιώσουν πιο άνετα.

Ένας άλλος τύπους πλαστικής χειρουργικής των γυναικείων γεννητικών οργάνων είναι η πλαστική του εφηβαίου. Πρόκειται για ένα χειρουργείο μείωσης ή ανόρθωσης του εφηβαίου σε γυναίκες που ενοχλούνται από την εμφάνιση του. Συνήθως διεξάγεται λιποαναρρόφηση για την απομάκρυνση του περιττού λίπους από την περιοχή κι αφαίρεση μέρος του δέρματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης συχνή είναι η κολποπλαστική ή κολπική αναζωογόνηση που διορθώνει τη χαλάρωση που ενδέχεται να επιφέρει ο κολπικός τοκετός στα τοιχώματα του κόλπου. Η κολποπλαστική μπορεί να διεξαχθεί και με λιγότερο παρεμβατικές τεχνικές όπως είναι η χρήση laser. Ταυτόχρονα, έχει βρεθεί ότι βοηθά με την ακράτεια ούρων από προσπάθεια.

Ειδική αναφορά κρίνεται σκόπιμο να γίνει στο χειρουργείο αποκατάστασης του παρθενικού υμένα. Πρόκειται για τον υμένα που καλύπτει την είσοδο του κόλπου και διαρρηγνύεται κατά τη διάρκεια της συνουσίας ή σε κάποιες περιπτώσεις κατά την έντονη σωματική άσκηση. Ακριβώς επειδή παραδοσιακά συνδέεται με την παρθενία και το ταμπού που τη συνοδεύει, υπάρχει έντονη διχογνωμία κι εγείρονται διάφορα ηθικά ζητήματα σχετικά με τη διεξαγωγή του χειρουργείου αποκατάστασής του. 

Τέλος ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η πιο πρόσφατη εξέλιξη στις μεθόδους που ισχυρίζονται ότι μπορούν να ενισχύσουν τη γυναικεία σεξουαλική ικανοποίηση. Πρόκειται για μια σειρά ενέσεων πλάσματος εμπλουτισμένου σε αιμοπετάλια στην κλειτορίδα και στην περιοχή του κόλπου. Το πλάσμα προέρχεται από το ίδιο το αίμα της ασθενούς και η διαδικασία υπόσχεται την ενίσχυση της ευαισθησίας της κλειτορίδας και τη βελτίωση της εμπειρίας του οργασμού. Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι η αποτελεσματικότητα των παραπάνω μεθόδων αναφέρεται από κλινικούς αλλά δεν έχει επιβεβαιωθεί από σχετικές μελέτες. Παράλληλα οι ειδικοί διευκρινίζουν ότι από τη στιγμή που κάποιες γυναίκες έχουν μεγαλύτερη ευαισθησία στην περιοχή της κλειτορίδας κι άλλες στην περιοχή του κόλπου, είναι δύσκολο να εκτιμηθεί σε ποιες περιπτώσεις οι ενέσεις αυτές θα είναι αποτελεσματικές.

Σε κάθε περίπτωση εάν μια γυναίκα επιθυμεί να βελτιώσει την εμφάνιση των εξωτερικών γεννητικών της οργάνων ή εάν αντιμετωπίζει προβλήματα σχετικά με την σεξουαλική διέγερση και ικανοποίηση είναι σημαντικό να συζητήσει τους προβληματισμούς της με τον ειδικό που εμπιστεύεται, να ενημερωθεί για τις διαθέσιμες εναλλακτικές και να πάρει την απόφασή της συνεκτιμώντας όλες τις παραμέτρους.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης