Ορισμένα άτομα που έχουν προσβληθεί από χλαμύδια δυσκολεύονται στην επίτευξη ή/και τη διατήρηση μιας στύσης ικανής για συνουσία. Συνήθως η δυσκολία αυτή εμφανίζεται όταν τα χλαμύδια επηρεάζουν τον προστάτη αδένα και προκαλούν προστατίτιδα. 

Τα χλαμύδια είναι ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα που μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνια προβλήματα υγείας. Πολλά άτομα ωστόσο δεν έχουν κανένα σύμπτωμα και δεν έχουν αντιληφθεί ότι έχουν προσβληθεί. Εάν η λοίμωξη από χλαμύδια μείνει χωρίς θεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
  • χρόνια προστατίτιδα στους άνδρες, η οποία προκαλεί πόνο και στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ) 
  • αυξημένο κίνδυνο προσβολής από τον HIV
  • μόνιμη υπογονιμότητα στις γυναίκες, καθώς και μια επώδυνη κατάσταση που ονομάζεται «φλεγμονώδης νόσος του εντέρου». 

Όπως προαναφέρθηκε, τα χλαμύδια συνήθως δεν προκαλούν συμπτώματα. Σε κάποιες περιπτώσεις τα συμπτώματα εμφανίζονται αρκετές εβδομάδες μετά την προσβολή του ατόμου, διάστημα κατά το οποίο η λοίμωξη ενδέχεται να μεταδοθεί και σε άλλα άτομα. Όταν τα χλαμύδια προκαλούν συμπτώματα, αυτά περιλαμβάνουν:

  • μία αίσθηση καύσου κατά την ούρηση 
  • εκκρίσεις από το πέος ή τον κόλπο 
  • πιο σπάνια πόνο ή οίδημα στους όρχεις. 

Τα χλαμύδια μπορούν να προκαλέσουν ΣΔ με έμμεσο τρόπο. Αυτό δεν σημαίνει ότι ένα άτομο με ΣΔ πάσχει απαραίτητα από χλαμύδια ή από κάποιο άλλο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα. 

Συγκεκριμένα, εάν τα χλαμύδια επηρεάσουν τον προστάτη προκαλώντας προστατίτιδα, είναι πιθανό να εμφανιστεί ΣΔ. Εάν τα χλαμύδια εισέλθουν στο γεννητικό σύστημα, η λοίμωξη ενδέχεται να εξαπλωθεί στα γειτονικά όργανα. Στους άνδρες το βακτήριο μπορεί να προσβάλει την ουρήθρα, τον σωλήνα που μεταφέρει τα σπερματοζωάρια έξω από το σώμα. Σταδιακά τα βακτήρια μπορεί να μεταφερθούν μέσω της ουρήθρας και στον προστάτη αδένα. Εάν η λοίμωξη φτάσει στον προστάτη και δημιουργηθεί φλεγμονή, είναι πιθανό να περιοριστεί η ροή του αίματος στο πέος προκαλώντας στυτικά προβλήματα. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Τα κέντρα ελέγχου και πρόληψης νοσημάτων των ΗΠΑ αναφέρουν ότι τα χλαμύδια μεταδίδονται κατά τη σεξουαλική επαφή ακόμα κι αν δεν υπάρχει εκσπερμάτιση. Όσα άτομα είναι σεξουαλικώς ενεργά κινδυνεύουν από τη λοίμωξη κι εκτιμάται ότι κάθε χρόνο υπάρχουν 2,6 εκατομμύρια νέα κρούσματα στις ΗΠΑ. Η πρακτική του ασφαλούς σεξ μπορεί να προλάβει τη λοίμωξη από χλαμύδια και τις επιπλοκές της. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να γίνεται συστηματική χρήση προφυλακτικού σε κάθε σεξουαλική επαφή, καθώς και ο τακτικός προληπτικός έλεγχος για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. 

Η διάγνωση της λοίμωξης από χλαμύδια μπορεί να γίνει είτε με εξέταση ούρων είτε με λήψη καλλιέργειας από την ουρήθρα. Εάν η λοίμωξη επιβεβαιωθεί, θα πρέπει άμεσα να ξεκινήσει η θεραπεία και να ενημερωθούν οι σεξουαλικοί σύντροφοι ώστε να εξεταστούν και να λάβουν θεραπεία και εκείνοι εάν χρειαστεί. 

Ο γιατρός θα συνταγογραφήσει αντιβιοτικά για την αντιμετώπιση της λοίμωξης και είναι σημαντικό ο ασθενής να ολοκληρώσει την αγωγή, αλλιώς υπάρχει κίνδυνος υποτροπής. Επίσης μόνο η ολοκληρωμένη θεραπεία μπορεί να θεραπεύσει τη λοίμωξη που προκαλεί προστατίτιδα και μπορεί να οδηγήσει σε ΣΔ. 

Επίσης μετά τη διάγνωση με χλαμύδια θα πρέπει να αποφεύγεται κάθε σεξουαλική επαφή για 7 ημέρες μετά τη λήψη εφάπαξ δόσης αντιβιοτικής θεραπείας ή κατά τη διάρκεια 7ήμερης θεραπείας.

Σε κάθε περίπτωση, ένα άτομο που αντιμετωπίζει στυτικά προβλήματα, ανεξάρτητα από το εάν πάσχει από κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, θα πρέπει να τα συζητήσει με τον γιατρό του ώστε να λάβει την κατάλληλη καθοδήγηση και θεραπεία.  

Πηγή: andrologia.gr 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης