Αν και η ενεργή παρακολούθηση επιλέγεται συχνά στην περίπτωση των καρκίνων του προστάτη χαμηλού κινδύνου, πολλοί είναι οι ασθενείς που τελικά υποβάλλονται σε θεραπεία. Ένας από τους λόγους είναι ότι η αποκατάσταση της στυτικής λειτουργίας μετά το χειρουργείο εξαρτάται από την ηλικία του ασθενούς, με αποτέλεσμα, όταν καθυστερεί η διεξαγωγή του χειρουργείου, να μειώνεται η πιθανότητα ανάκτησης της στυτικής λειτουργίας.

Μια νέα μελέτη εξέτασε για ένα διάστημα 10 ετών τη στυτική λειτουργία ασθενών με καρκίνο του προστάτη, οι οποίοι είτε υποβλήθηκαν σε χειρουργείο είτε σε ενεργή παρακολούθηση. Χρησιμοποίησε δεδομένα από 1.103 άνδρες που υποβλήθηκαν σε ριζική προστατεκτομή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όλοι οι ασθενείς συμπλήρωσαν ένα εξειδικευμένο ψυχομετρικό εργαλείο για την αξιολόγηση της στυτικής λειτουργίας, τον Διεθνή Δείκτη Στυτικής Λειτουργίας (IIEF), πριν και μετά το χειρουργείο στο πλαίσιο της κλινικής φροντίδας ρουτίνας που λάμβαναν. Η βαθμολογία του εργαλείου πριν από το χειρουργείο αξιολογήθηκε σε σχέση με την ηλικία για να εκτιμηθεί ο φυσιολογικός ρυθμός έκπτωσης της στυτικής λειτουργίας λόγω ηλικίας. Οι βαθμολογίες που αναφέρθηκαν κατά τα δύο πρώτα χρόνια της παρακολούθησης μετεγχειρητικά χρησιμοποιήθηκαν για την αξιολόγηση της ανάκτησης της στυτικής λειτουργίας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, για κάθε χρόνο που αυξανόταν η ηλικία μειωνόταν η μέση βαθμολογία στο IIEF κατά 0.27, ενώ επίσης μειωνόταν και ο βαθμός αποκατάστασης της στυτικής λειτουργίας μετεγχειρητικά. Βρέθηκε, ωστόσο, ότι η καθυστέρηση της ριζικής προστατεκτομής μπορεί να αυξήσει σημαντικά τη βαθμολογία στο IIEF μέσα στην περίοδο των 10 ετών σε σύγκριση με την άμεση διεξαγωγή του χειρουργείου, ακόμα κι εάν οι άνδρες που υποβάλλονται σε ενεργή παρακολούθηση χειρουργηθούν τελικά μέσα στην πενταετία.

Η καλύτερη αποκατάσταση της στυτικής λειτουργίας, λοιπόν, στους άνδρες νεότερης ηλικίας δεν θα πρέπει να είναι παράγοντας επίσπευσης του χειρουργείου για ασθενείς που είναι κατάλληλοι για ενεργή παρακολούθηση. Αντιθέτως, η αποκατάσταση της στυτικής λειτουργίας βρέθηκε να είναι σημαντικά μεγαλύτερη όταν επιλεγόταν η καθυστέρηση του χειρουργείου. Αυτό συμβαίνει διότι η ελαφρώς καλύτερη αποκατάσταση της στυτικής λειτουργίας που παρατηρείται στους άνδρες νεότερης ηλικίας αντισταθμίζεται από μια πολύ μεγαλύτερη περίοδο κακής μετεγχειρητικής στυτικής λειτουργίας σε όσους από αυτούς επιλέγουν την άμεση διεξαγωγή του χειρουργείου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ. Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης