Η παρακολούθηση ερωτικών ταινιών δεν φαίνεται να έχει σχέση με την επιδείνωση της στυτικής λειτουργίας, παρόλα αυτά όμως κάποιες φορές οι υπερβολές μπορούν να οδηγήσουν σε προβλήματα σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Όπως αναφέρουν οι συγγραφείς της έρευνας, τα δεδομένα που προκύπτουν δεν δείχνουν κάποιον συσχετισμό μεταξύ στυτικής δυσλειτουργίας και της παρακολούθησης πορνό, τουλάχιστον σε φυσιολογικά επίπεδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις Η.Π.Α. κατά κύριο λόγο, εδώ και χρόνια υπάρχουν οργανωμένες ομάδες οι οποίες καταφέρονται εναντίον της πορνογραφίας, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια με την ελεύθερη πρόσβαση σε τέτοιου είδους υλικό μέσω του Ιντερνέτ. Ένας από τους ισχυρισμούς τους είναι ότι οι άνδρες που παρακολουθούν συστηματικά ταινίες πορνό παρουσιάζουν με μεγαλύτερη συχνότητα σεξουαλικές διαταραχές. Κατά πόσον όμως αυτό ισχύει;

Για να απαντηθεί αυτό το ερώτημα θα πρέπει να απαντήσουμε πρώτα στο τι θεωρείται υπερβολή. Οι ερευνητές οριοθέτησαν ως υπερβολική την παρακολούθηση ερωτικών ταινιών που επιφέρει αλλαγές στον τρόπο ζωής και την καθημερινότητα, όπως επίσης την παρακολούθηση που φέρνει στο άτομο αισθήματα ενοχής ή και εθισμού.

Η μελέτη περιέλαβε τρεις ομάδες σεξουαλικά ενεργών ανδρών οι οποίοι παραδέχτηκαν ότι παρακολουθούσαν πορνογραφικό υλικό:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

147 φοιτητές με μέσο όρο ηλικίας 19,7 έτη

297 συμμετέχοντες σε διαδικτυακή δημοσκόπηση με μέσο όρο ηλικίας 46,5 έτη.

433 άνδρες οι οποίοι επιλέχθηκαν από το Amazon Mechanical Turk (πλατφόρμα προμήθειας πλήθους)

Η στυτική λειτουργία των συμμετεχόντων αξιολογήθηκε με βάση τα διεθνώς αποδεκτά κριτήρια IIEF-5. Επίσης αξιολογήθηκαν η συχνότητα παρακολούθησης, τα αισθήματα τύψεων, ενοχών, εθισμού και η θρησκευτικότητα των ατόμων.

Κατά συντριπτική πλειοψηφία οι άνδρες που ελέγχθηκαν είχαν πολύ καλά επίπεδα σεξουαλικής λειτουργίας και δεν βρέθηκε κανένας συσχετισμός που να αποδεικνύει ότι η παρακολούθηση πορνό συνδέεται με την εμφάνιση στυτικής δυσλειτουργίας, καταρρίπτοντας έτσι τους διάφορους ισχυρισμούς των αντιπορνογραφικών ομάδων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα και η υπερβολική παρακολούθηση δεν έδειξε να έχει αιτιώδη συνάφεια με την εμφάνιση στυτικής δυσλειτουργίας, σε κάθε περίπτωση όμως οι συγγραφείς τονίζουν ότι αξίζει να ερευνηθεί περισσότερο η υπερβολική παρακολούθηση ερωτικών ταινιών σε σχέση με άλλες σεξουαλικές διαταραχές όπως η πρόωρη εκσπερμάτιση, η ανοργασμία αλλά και τα γυναικεία σεξουαλικά προβλήματα.

www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης