Όταν μια γυναίκα παίρνει την απόφαση να τερματίσει μία κύηση, ενδεχομένως ανησυχεί για τις επιπτώσεις που αυτό θα έχει σε μια μελλοντική εγκυμοσύνη. Στις περισσότερες περιπτώσεις όμως η διακοπή κύησης δεν επηρεάζει τη γονιμότητα ούτε έχει αρνητικές επιπτώσεις στις μελλοντικές κυήσεις.

Υπάρχουν δύο τρόποι διακοπής μιας κύησης, ο φαρμακευτικός και ο χειρουργικός. Η επιλογή εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων του πόσο προχωρημένη είναι η κύηση καθώς και της προσωπικής προτίμησης της γυναίκας. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η διακοπή κύησης συνήθως δεν αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης  επιπλοκών σε μελλοντικές εγκυμοσύνες. Οι κίνδυνοι μάλιστα από μια φαρμακευτική διακοπή κύησης είναι πολύ χαμηλότεροι σε σύγκριση με τους κινδύνους που σχετίζονται με μια χειρουργική διακοπή. 

Ο χαμηλότερος κίνδυνος στην περίπτωση των φαρμακευτικών διακοπών κύησης μπορεί να εξηγηθεί από το γεγονός ότι διεξάγονται κατά κύριο λόγο στην αρχή της κύησης. Σε γενικές γραμμές η διακοπή κύησης στην αρχή της λύσης μειώνει τον κίνδυνο επιπλοκών. 

Η φαρμακευτική διακοπή κύησης περιλαμβάνει τη λήψη φαρμάκων και συνήθως εφαρμόζεται ως μέθοδος κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου τη κύησης. Συνήθως χρησιμοποιείται ένας συνδυασμός μιφεπριστόνης και προσταγλανδίνης που έχει ποσοστά επιτυχίας της τάξεως του 99%. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η φαρμακευτική διακοπή κύησης λοιπόν είναι σχετικά ασφαλής και η έρευνα δείχνει ότι δεν αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών σε μελλοντικές κυήσεις, όπως είναι  ο πρόωρος τοκετός, το χαμηλό βάρος γέννησης, η αποβολή ή η έκτοπη κύηση.

Η χειρουργική διακοπή κύησης περιλαμβάνει τη διαστολή του τραχήλου, την απόξεση του ενδομητρίου και την αναρρόφηση του εμβρύου. Σε σπάνιες περιπτώσεις η χειρουργική διακοπή κύησης μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία συμφύσεων και τον σχηματισμό ουλώδους ιστού στα τοιχώματα του ενδομητρίου. Πρόκειται για το σύνδρομο του Asherman, όπως ονομάζεται ιατρικά, το οποίο δυσκολεύει μια νέα σύλληψη ενώ επίσης μπορεί να οδηγήσει και σε αποβολή στο μέλλον.

Οι επιπλοκές είναι πιο πιθανές και σοβαρότερες όταν η διακοπή λαμβάνει χώρα σε προχωρημένη κύηση ανεξάρτητα από τον τρόπο διεξαγωγής της. Οι πολύ σοβαρές επιπλοκές είναι σπάνιες. Μια μελέτη βρήκε ότι επιπλοκές εμφανίστηκαν στο 2,1% των γυναικών που υποβλήθηκαν σε διακοπή κύησης ενώ οι σοβαρές στο 0,23%. Εάν υπάρξουν επιπλοκές είναι απαραίτητη η αντιμετώπιση τους ώστε να αποφευχθούν τα προβλήματα στο μέλλον. κάθε γυναίκα θα πρέπει να αντιμετωπίζεται εξατομικευμένα, να εχει την καλύτερη δυνατή ιατρική φροντίδα και να της δοθούν οι κατάλληλες οδηγίες ώστε η διακοπή κύησης να μην επηρεάσει τις μελλοντικές εγκυμοσύνες. 

Συμπερασματικά λοιπόν τις περισσότερες φορές οι γυναίκες που υποβάλλονται σε διακοπές κύησης μπορούν στο μέλλον να έχουν υγιείς εγκυμοσύνες. Είναι σημαντικό επίσης να τονιστεί ότι μια γυναίκα μπορεί να μείνει έγκυος πολύ σύντομα μετά τη διακοπή κύησης. Εάν λοιπόν η γυναίκα δεν επιθυμεί να συλλάβει στο δεδομένο χρόνο θα πρέπει να χρησιμοποιήσει κάποια μέθοδο αντισύλληψης.  

Πηγή: andrologia.gr 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης