Η καφεΐνη είναι μια διεγερτική ουσία που βρίσκεται σε διάφορα τρόφιμα και ροφήματα. Ο καφές, το τσάι και τα αναψυκτικά είναι οι πιο συχνές πήγες καφεΐνης. Η προηγούμενη σχετική έρευνα έχει δείξει ότι η κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να έχει πολλά οφέλη για την υγεία, αλλά ο ρόλος της στη στυτική λειτουργία δεν έχει ακόμα ξεκαθαριστεί.

Τον Απρίλιο του 2015, ερευνητές από τις ΗΠΑ και την Ελλάδα διερεύνησαν τη σχέση μεταξύ καφεΐνης και  στυτικής δυσλειτουργίας (ΣΔ). Ανέλυσαν δεδομένα από 3.700 άνδρες και ανακάλυψαν ότι οι άνδρες που κατανάλωναν 170-375 mg καφεΐνη καθημερινά, μια ποσότητα που αναλογεί σε 2-3 φλιτζάνια καφέ, είχαν χαμηλότερα ποσοστά ΣΔ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι πιθανό η καφεΐνη να βοηθά τη χαλάρωση των αρτηριών καθώς και να μαλακώνει τον μαλακό μυϊκό ιστό του πέους, επιτρέποντας την καλή ροή του αίματος προς αυτό όταν ο άνδρας διεγείρεται. Η καλή ροή του αίματος είναι πολύ βασική για μια σκληρή στύση ικανή για συνουσία.

Οι υπέρβαροι και παχύσαρκοι άνδρες καθώς και όσοι είχαν υπέρταση είχαν επίσης χαμηλότερα ποσοστά ΣΔ όταν κατανάλωναν περισσότερη καφεΐνη. Η αυξημένη κατανάλωση καφεΐνης, ωστόσο, δεν βρέθηκε να επηρεάζει τα ποσοστά ΣΔ σε άνδρες με διαβήτη.

Τα παραπάνω ευρήματα δεν σημαίνουν ότι η κατανάλωση περισσότερης καφεΐνης θα βελτιώσει τις στύσεις ενός άνδρα. Η ΣΔ είναι μια περιπλοκή δυσλειτουργία που έχει τόσο οργανικούς όσο και ψυχολογικούς αιτιολογικούς παράγοντες. Ο διαβήτης, η καρδιακή νόσος, η κατάθλιψη και το άγχος μπορούν να συνδεθούν με τη εμφάνιση ΣΔ. Χρειάζεται, λοιπόν, περαιτέρω έρευνα για να διευκρινιστεί περισσότερο η σχέση μεταξύ ΣΔ και καφεΐνης. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε κάθε περίπτωση, οι άνδρες που αντιμετωπίζουν στυτικά προβλήματα θα πρέπει να απευθυνθούν σε ειδικό. Η ΣΔ μπορεί να είναι ένδειξη πιο σοβαρών ιατρικών προβλημάτων και γι’ αυτό  θα πρέπει να γίνεται ο κατάλληλος έλεγχος. Ο ειδικός μπορεί επίσης να συζητήσει με τον άνδρα τις διαθέσιμες εναλλακτικές για την αντιμετώπιση της ΣΔ.

www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης