Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, η εφαρμογή θερμικής θεραπείας με υδρατμούς για τη θεραπεία των συμπτωμάτων του κατώτερου ουροποιητικού που προκαλούνται από την αύξηση του μεγέθους του προστάτη ενδέχεται να έχουν λιγότερες σεξουαλικές παρενέργειες σε σύγκριση με τη φαρμακευτική αγωγή.

Οι συγγραφείς τη μελέτης τονίζουν σε πρώτη φάση ότι η εν λόγω θεραπεία χορηγείται εφάπαξ ενώ η φαρμακευτική αγωγή πρέπει να λαμβάνεται για μεγάλο χρονικό διάστημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε πολλούς άνδρες η αύξηση της ηλικίας συνδέεται με αύξηση του μεγέθους του προστάτη. Ακριβώς επειδή ο ιστός του αδένα αναπτύσσεται προς τα μέσα, μπορεί να πιέσει την ουρήθρα οδηγώντας σε προβλήματα που σχετίζονται με την ούρηση.

Ανάλογα με την περίπτωση, ένας διογκωμένος προστάτης μπορεί να αντιμετωπιστεί με φάρμακα, με ελάχιστα παρεμβατικές διαδικασίες καθώς και με χειρουργείο. Τα τελευταία χρόνια εξετάζεται και η αποτελεσματικότητα της θερμικής θεραπείας με υδρατμούς. Πρόκειται για μια τεχνική που χρησιμοποιεί ελεγχόμενες δόσεις αποθηκευμένης θερμικής ενέργειας σε υδρατμούς, οι οποίες χορηγούνται μέσω μια συσκευής με σκοπό την καταστροφή του υπερβάλλοντος προστατικού ιστού. Μπορεί να εφαρμοστεί στο ιατρείο, σε χειρουργικό κέντρο ή νοσοκομείο.

Τα ευρήματά της μελέτης βασίζονται στη σύγκριση δυο προηγουμένων μελετών σχετικά με την καλοήθη υπερπλασία του προστάτη. Στην πρώτη οι συμμετέχοντες λοιπόν έλαβαν φαρμακευτική αγωγή και στη δεύτερη υποβλήθηκαν σε θερμική θεραπεία με υδρατμούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη μελέτη συμμετείχαν  3,047 άνδρες άνω των 50 με καλοήθη υπερπλασία του προστάτη, οι οποίοι χωρίστηκαν με τυχαίο τρόπο σε 4 ομάδες. Η πρώτη ομάδα έλαβε placebo, η δεύτερη δοξαζοσίνη (έναν άλφα αποκλειστή), η τρίτη φιναστερίδη, έναν αναστολέα της 5α ρεντουκτάσης  και η τέταρτη έναν συνδυασμό δοξαζοσίνης-φιναστερίδης. Η φαρμακευτική αγωγή λαμβανόταν καθημερινά.  Επιπλέον εξετάστηκε η σεξουαλική λειτουργία των συμμετεχόντων με τη χρήση ειδικού ερωτηματολογίου τόσο κατά την εισαγωγή τους στη μελέτη όσο και σε ετήσια βάση στη συνέχεια.

Στη δεύτερη μελέτη συμμετείχαν 197 άνδρες άνω των 50 με καλοήθη υπερπλασία του προστάτη. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν με τυχαίο τρόπο σε δυο ομάδες με αναλογία 2:1. Στην πρώτη ομάδα υπεβλήθηκαν  σε θερμική θεραπεία με υδρατμούς και στη δεύτερη σε μια παρόμοια διαδικασία χωρίς όμως  τη χρήση υδρατμών.Η σεξουαλική λειτουργία αξιολογήθηκε με δυο ερωτηματολόγια. 

Οι έρευνες εντόπισαν τους  σεξουαλικά ενεργούς άνδρες από κάθε μελέτη 1209 από την πρώτη και 86 από τη δεύτερη που είχαν παρόμοια συμπτώματα από το ουροποιητικό ως προς τη σοβαρότητα, καθώς και παρόμοιο μέγεθος προστάτη. Επίσης σύγκριναν τα δεδομένα σχετικά με τη σεξουαλική υγεία μεταξύ των ομάδων.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι σε σύγκριση με τους άνδρες που υποβλήθηκαν σε  θερμική θεραπεία με υδρατμούς, οι άνδρες που έλαβαν τη φιναστερίδη ή τη συνδυαστική φαρμακευτική αγωγή είχαν χαμηλότερα επίπεδα σεξουαλικής επιθυμίας και λιγότερο καλή στυτική λειτουργία κι εκσπερμάτιση. Παράλληλα, οι άνδρες που λάμβαναν μόνο δοξαζοσίνη είχαν χαμηλότερα επίπεδα επιθυμίας και περισσότερα στυτικά προβλήματα. Αντιθέτως οι άνδρες που υποβλήθηκαν σε  θερμική θεραπεία με υδρατμούς δεν είχαν σημαντικές αρνητικές αλλαγές στη σεξουαλική τους λειτουργία μέσα στην περίοδο των τριών χρονών που εξετάστηκε.

Συμπερασματικά, η συνδυαστική φαρμακευτική αγωγή και η  θερμική θεραπεία με υδρατμούς φαίνεται να βελτιώνουν σημαντικά τα συμπτώματα του ουροποιητικού, ενώ παράλληλα η  θερμική θεραπεία με υδρατμούς είχε καλύτερα αποτελέσματα από τη μεμονωμένη χορήγηση φιναστερίδη η δοξαζοσίνης.

Οι συγγραφείς επισημαίνουν ότι πάνω από τους μισούς άνδρες που λαμβάνουν φάρμακα για την καλοήθη υπερπλασία του προστάτη τα διακόπτουν μετά από 12 μήνες, είτε λόγω της μη αποτελεσματικότητας τους στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων είτε εξαιτίας παρενεργειών. Η φαρμακευτική αγωγή μπορεί επίσης να έχει υψηλό κόστος ενώ η θερμική θεραπεία με υδρατμούς είναι περισσότερο οικονομικά συμφέρουσα

Οι ερευνητές λοιπόν αναφέρουν ότι οι κλινικοί είναι καλό να λαμβάνουν υπόψη την εν λόγω εναλλακτική για τη βελτίωση των συμπτωμάτων του ουροποιητικού, διατηρώντας παράλληλα την ικανοποιητική σεξουαλική λειτουργία σε άνδρες με καλοήθη υπερπλασία του προστάτη

Τονίζεται, ωστόσο, ότι η μελέτη είχε σημαντικούς περιορισμούς όπως είναι η μη αναφορά συγχυτικών παραγόντων. Οι ειδικοί επίσης τονίζουν ότι δεν υπάρχουν δεδομένα για την μακροπρόθεσμη ασφάλεια της θεραπείας ούτε για τον κίνδυνο επανεμφάνισης των συμπτωμάτων. Επίσης δεν υπάρχουν καθόλου δεδομένα για τη χρήση της μετά από ακτινοθεραπεία. Τέλος οι ειδικοί τονίζουν ότι η θερμική θεραπεία με υδρατμούς δε θα πρέπει να διεξάγεται μέσα στις πρώτες 30 ημέρες από τη διεξαγωγή βιοψίας ή χειρουργείου στον προστάτη. Επίσης δεν συστήνεται σε ασθενείς με εμφύτευμα σφιγκτήρα ουρήθρας ή εμφυτεύματα πέους.  Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Journal of Sexual Medicine.

Πηγή: andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης