Ερευνητικά ευρήματα δείχνουν ότι η αύξηση της θερμοκρασίας σε μια δεδομένη χρονική περίοδο συνδέεται με λιγότερες γεννήσεις 9 μήνες μετά. Σύμφωνα μάλιστα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, εάν ο καύσωνας  έχει εκτεταμένη διάρκεια μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε 100.00 λιγότερες γεννήσεις μέσα σε ένα έτος. Τα τελευταία χρόνια οι πολύ ζεστές ημέρες ανά έτος αυξάνονται και τα μοντέλα κλιματικής αλλαγής προβλέπουν για τις ΗΠΑ μια αύξηση των θερμών ημερών από 30 ημέρες ετησίως σε 90. 

Οι ερευνητές σπεύδουν να επισημάνουν ότι τα ευρήματα τους δε σηματοδοτούν την αρχή του τέλους για τον ανθρώπινο πολιτισμό, αλλά έρχονται να επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο το ήδη δυσβάστακτο κόστος της κλιματικής αλλαγής. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι επιπτώσεις της αυξημένης θερμοκρασίας στη γονιμότητα είναι γνωστές από παλαιότερες μελέτες. Η πιο πρόσφατη βιβλιογραφία όμως εξετάζει το κατά πόσο η αρνητική επίδραση της υψηλής θερμοκρασίας στην αναπαραγωγική υγεία αναστρέφεται όταν οι θερμοκρασίες μειωθούν. Παρατηρήθηκε μια αύξηση του αριθμού των γεννήσεων στους 11 με 13 μήνες μετά το τέλος της θερμής φάσης, αλλά η αύξηση αυτή μπόρεσε να αντισταθμίσει μόλις το 32% της μείωσης των 9 μηνών. Αυτό έχει μεγάλη σημασία αν αναλογιστεί κανείς ότι τα ζευγάρια προσπαθούν πιο έντονα να τεκνοποιήσουν σε περιόδους διακοπών που συχνά συμπίπτουν με υψηλές θερμοκρασίες. Με τον τρόπο αυτό υπονομεύεται η προσπάθεια τους και μειώνονται οι πιθανότητες σύλληψης. Οι ερευνητές ωστόσο επισημαίνουν ότι άλλοι παράγοντες, όπως η οικονομική κρίση, αποθαρρύνουν έτσι κι αλλιώς τα ζευγάρια από κάθε προσπάθεια τεκνοποίησης συμβάλλοντας τα μέγιστα στο μειωμένο αριθμό γεννήσεων. 

Η μείωση των αριθμών των γεννήσεων μετά από θερμές περιόδους σχετίζεται τόσο με την ενδεχόμενη μείωση των σεξουαλικών επαφών λόγω ζέστης όσο και με το γεγονός ότι οι υψηλές θερμοκρασίες επηρεάζουν τόσο την παραγωγή των σπερματοζωαρίων και τα επίπεδα τεστοστερόνης στους άνδρες όσο και το εμμηνορρυσιακό κύκλο στις γυναίκες. 

Τονίζεται, όμως, ότι παρά την κλιματική αλλαγή, οι υψηλές θερμοκρασίες θα έπρεπε να επηρεάζουν λιγότερο το σύγχρονο άνθρωπο καθώς το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας του το περνά σε κλιματιζόμενες αίθουσες. Αντιθέτως στο παρελθόν όχι μόνο δεν υπήρχε κλιματισμός, αλλά ήταν και πολλοί οι εργαζόμενοι σε εξωτερικό χώρο, εκτιθέμενοι άμεσα στον ήλιο και τη ζέστη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε κάθε περίπτωση η μείωση του αριθμού των γεννήσεων μπορεί να αποδοθεί σε πολλούς παράγοντες, μεταξύ των οποίων είναι τα οικονομικά προβλήματα και η αυξημένη πρόσβαση των γυναικών στις μεθόδους αντισύλληψης. Οι υψηλές θερμοκρασίες είναι ακόμα ένας επιβαρυντικός  παράγοντας που καλό είναι να λαμβάνεται υπόψη από τα ζευγάρια που επιθυμούν να τεκνοποιήσουν. 

Πηγή: andrologia.gr 

 

.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης