Στη σύγχρονη κοινωνία η αφαίρεση της ηβικής τριχοφυΐας γίνεται όλο και πιο διαδεδομένη και μαζί με αυτό καθίστανται πιο συχνοί και οι τραυματισμοί, οπότε η κατανόηση των πρακτικών που χρησιμοποιούν οι ασθενείς είναι ζωτικής σημασίας για τους γιατρούς.

Το μεγαλύτερο μέρος των μελετών που έχουν διεξαχθεί αφορούσε τις Η.Π.Α., το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία και επικεντρωνόταν κυρίως στον γυναικείο πληθυσμό. Η παρούσα μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε τον Μάιο στο «Journal of Sexual Medicine», συμπεριέλαβε άνδρες και γυναίκες από την Ευρώπη και συνέκρινε πώς διέφεραν οι συμπεριφορές μεταξύ τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το δείγμα αποτελούνταν από 2.687 γυναίκες και 1.735 άνδρες, οι οποίοι απάντησαν σε ένα διαδικτυακό ερωτηματολόγιο. Οι συμμετέχοντες προέρχονταν από την περιοχή της Φλάνδρας στο βόρειο Βέλγιο και ήταν ηλικίας 15 έως 65 ετών.

Ερωτήθηκαν για τις συνήθειές τους σχετικά με την αφαίρεση της τριχοφυΐας στο παρελθόν και τώρα καθώς και για τις προσδοκίες από τους εαυτούς τους αλλά και τους συντρόφους τους. Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται δεν εξετάζονται στην παρούσα έρευνα, αλλά οι συνηθέστεροι είναι το ξύρισμα, οι κρέμες, η χρήση κεριού και laser, όπως επίσης η ηλεκτρόλυση.

Αποδείχτηκε ότι οι γυναίκες σε ποσοστό 80% επιδίδονταν σε ολική ή μερική αφαίρεση της τριχοφυΐας, ενώ στους άνδρες το ποσοστό κινήθηκε πολύ χαμηλότερα αγγίζοντας το 39%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Βρέθηκε ότι οι άνδρες μέσης και μεγαλύτερης ηλικίας, όπως και οι αμφιφυλόφιλοι άνδρες, ήταν πιο επιμελείς με την τριχοφυΐα της περιοχής. Επίσης, οι απαντήσεις κατέδειξαν ότι οι παντρεμένοι και οι άνδρες με πολλαπλούς συντρόφους αφαιρούσαν σε μεγαλύτερο ποσοστό την τριχοφυΐα.

Οι γυναίκες από την άλλη, κάθε ηλικίας, οικογενειακής κατάστασης ή σεξουαλικού προσανατολισμού, ήταν πιο πιθανό να φροντίζουν ενεργά την ηβική περιοχή τους.

Οι συμπεριφορές αυτές φάνηκε να ακολουθούν το κοινωνικό στερεότυπο που συνδέει την τριχοφυΐα με την αρρενωπότητα και τη θηλυκότητα αντιστοίχως. Σχεδόν το 1/3 των ανδρών απάντησε πως δεν αφαιρούσε τις τρίχες, διότι αυτό του φαινόταν περισσότερο γυναικεία συμπεριφορά. Ομοίως, τα 2/3 των γυναικών προχωρούσαν σε αποτρίχωση, γιατί τις έκανε να νιώθουν πιο θηλυκές.

Τα ίδια κοινωνικά στερεότυπα φαίνεται να επηρεάζουν και τις προσδοκίες των συντρόφων. Οι περισσότεροι άνδρες περίμεναν από τις συντρόφους τους να αποτριχώνονται, ενώ οι περισσότερες γυναίκες δεν είχαν την ανάλογη προσδοκία από τους παρτενέρ τους. Το 36% των ανδρών και το 62% των γυναικών απάντησαν ότι οι σύντροφοί τους τούς προτιμούν όταν προχωρούν σε αποτρίχωση.

Φυσικά, το σεξ παίζει μεγάλο ρόλο σε αυτές τις προτιμήσεις, καθώς το 39% των ανδρών και το 75% των γυναικών ένιωθαν πολύ πιο άνετα όταν δέχονταν στοματικό σεξ, αφού είχαν κάνει αποτρίχωση.

Όσοι συμμετέχοντες δεν αφαιρούσαν την τριχοφυΐα εξέφρασαν ανησυχίες όπως η πιθανότητα εμφάνισης δερματικών ερεθισμών και η φαγούρα.

Οι συγγραφείς της έρευνας αναφέρουν κάποιους περιορισμούς στην εν λόγω μελέτη: οι συμμετέχοντες ανήκαν στο αναγνωστικό κοινό ενός συγκεκριμένου φιλελεύθερου εντύπου αριστερής ιδεολογικής κατεύθυνσης, συνεπώς είναι πολύ πιθανό να μην αποτελούν ενδεικτικό τμήμα του πληθυσμού. Παρ’ όλα αυτά, τα ευρήματα της έρευνας μπορούν να βοηθήσουν τους ιατρούς να συμβουλεύσουν τους ασθενείς τους για τους πιθανούς κινδύνους τραυματισμών από λανθασμένες τεχνικές αποτρίχωσης.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης