Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο  American Journal of Epidemiology, η κατανάλωση κανονικού καφέ δεν φαίνεται να επηρεάζει την ανδρική στύση, αλλά η κατανάλωση καφέ χωρίς καφεΐνη ενδέχεται να την επηρεάζει.

Πολλοί πιστεύουν ότι η καφεΐνη, τα αντιοξειδωτικά και τα αντιφλεγμονώδη συστατικά του καφέ έχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία, αλλά ο ρόλος τους στην ανδρική ουρολογική και σεξουαλική υγεία δεν είναι ξεκάθαρος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια προηγούμενη μελέτη βρήκε ότι η κατανάλωση 2-3 φλιτζανιών καφέ ημερησίως μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης στυτικής δυσλειτουργίας (ΣΔ). Το μικρό δείγμα της μελέτης ωστόσο παρακίνησε μια άλλη ομάδα ερευνητών να επανεξετάσει το ζήτημα.

Στη νέα μελέτη συμμετείχαν 21,403 άνδρες από  40 έως  75 με μέση ηλικία τα  62 έτη, τους οποίους οι ερευνητές παρακολούθησαν για ένα διάστημα 10 ετών. Όλοι οι συμμετέχοντες απάντησαν ερωτήσεις σχετικά με τη στυτική τους λειτουργία και τις διατροφικές τους συνήθειες. Οι ερευνητές συνεκτίμησαν επίσης και άλλα χαρακτηριστικά της υγείας και του τρόπου ζωής, όπως είναι η ύπαρξη  παχυσαρκίας, διαβήτη ή υπέρτασης, το κάπνισμα, η οικογενειακή κατάσταση και η κατανάλωση αλκοόλ.  

Στην αρχή της μελέτης το 34% των ανδρών ανέφερε ΣΔ, το 65% έπινε τουλάχιστον ένα καφέ κανονικό ή χωρίς καφεΐνη κάθε μέρα και το 11% έπινε 4 ή παραπάνω φλιτζάνια. Η κατανάλωση του καφέ παρέμεινε η ιδιά μέσα στη δεκαετία της μελέτης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά τον έλεγχο επίδρασης παραγόντων όπως είναι τα καρδιαγγειακά νοσήματα και οι παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής, οι ερευνητές δε βρήκαν στατιστικά σημαντική σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση καφέ (κανονικού ή χωρίς καφεΐνη) και την στυτική δυσλειτουργία.

Όταν σύγκριναν τα αποτελέσματα των ανδρών που κατανάλωναν τις μικρότερες και τις μεγαλύτερες ποσότητες καφέ χωρίς καφεΐνη, όμως, βρήκαν ότι η κατανάλωσή του αύξανε τον κίνδυνο εμφάνισης ΣΔ κατά 37%,  ιδιαίτερα στους καπνιστές. Οι συγγραφείς, όμως, συνέστησαν προσοχή κατά την ερμηνεία τω ευρημάτων αναφορικά με τους καταναλωτές καφέ χωρίς καφεΐνη, παρατηρώντας ότι μόνο το 0.9%  εξ αυτών κατανάλωνε 4 ή περισσότερα φλιτζάνια την ημέρα.

Παράλληλα, στη μελέτη αυτή τα άτομα που κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες καφέ χωρίς καφεΐνη έτειναν να έχουν υψηλότερους δείκτες μάζας σώματος, υψηλότερα επίπεδα αρτηριακής πίεσης και χοληστερόλης, ενώ παράλληλα κατανάλωναν περισσότερο αλκοόλ. Επίσης η σχέση της κατανάλωσης καφέ χωρίς καφεΐνη και της ΣΔ παρατηρήθηκε στους καπνιστές, το οποίο σημαίνει ότι το κάπνισμα θα μπορούσε να είναι συγχυτικός παράγοντας.

Είναι πολύ σημαντικό να διεξαχθεί μια νέα μελέτη που δε θα έχει τους περιορισμούς της παρούσας ενώ παράλληλα θα λαμβάνει υπόψη εάν η χημική σύσταση του καφέ αλλάζει  κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του.

Πηγή: www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης