Πριν από μερικές δεκαετίες η επαφή με το πορνό συχνά περιοριζόταν σε μια κρυφή ματιά σε ένα τεύχος του Playboy ή σε μια βιντεοκασέτα κλεμμένη από κάποιον μεγαλύτερο. Σήμερα το πορνό είναι παντού. Όλοι έχουν πρόσβαση σε αυτό μέσω διαδικτύου με μερικά μόλις κλικ. 

Τα νούμερα που έχουν αναδειχθεί σε σχετικές έρευνες είναι πραγματικά συγκλονιστικά. Σύμφωνα με δεδομένα της αμερικανικής ψυχολογικής εταιρείας τα ποσοστά χρήσης πορνό κυμαίνονται από 50% έως 99% στους άνδρες και από 30% έως 86% στις γυναίκες. Αρκεί να αναφερθεί ότι η επισκεψιμότητα της δημοφιλούς ιστοσελίδας PornHub μόνο φτάνει τα  2.4 εκατομμύρια ανά ώρα, πάνω δηλαδή από 6,000 επισκέπτες ανά δευτερόλεπτο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα παραπάνω νούμερα εξηγούνται τόσο από το γεγονός ότι το διαδίκτυο καθιστά το πορνό άμεσα και ευρέως προσβάσιμο, όσο και από το ότι η χρήση είναι δωρεάν.  Παράλληλα για τη γενιά των millennials, το πορνό είναι λιγότερο ταμπού και περισσότερο τρόπος ζωής σε σύγκριση με τις προηγούμενες. 

Το ερώτημα είναι εάν σήμερα μπορεί το πορνό να ιδωθεί ως μια υγιή πλευρά της σεξουαλικότητας και υπό ποιες προϋποθέσεις. Στην Καλιφόρνια για παράδειγμα έχει προταθεί νομοθεσία που υποχρεώνει τους εργαζόμενους στη βιομηχανία του πορνό να χρησιμοποιούν προφυλακτικό όχι μόνο για την προστασία των ίδιων αλλά και για εξασφαλίσουν συγκεκριμένα κριτήρια ποιότητας στο προϊόν που φτάνει στους καταναλωτές. Μάλιστα μια τάση που έχει κάνει την εμφάνιση της στο χώρο του πορνό είναι να ενισχύεται το πιο ρεαλιστικό και ερωτικό στοιχείο των επαφών και να προβάλλεται ταυτόχρονα το ασφαλές σεξ. Πρόκειται για μια νέα ηθική στο πόρνο. 

Δυστυχώς όμως η μαζική παραγωγή βίντεο που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο δεν διασφαλίζουν καμία ποιότητα. Αν και ο μέσος χρόνος παραμονής σε μια ιστοσελίδα είναι 9 δεύτερα, οι περισσότεροι άνδρες και γυναίκες που επισκέπτονται ιστοσελίδες πορνό συνήθως δαπανούν πολύ χρόνο μέχρι να βρουν κάτι που τους ενδιαφέρει, κάτι που να μοιάζει ρεαλιστικό και με το οποίο μπορούν να ταυτιστούν και να φαντασιωθούν. Η ποσότητα των βίντεο αυτών σίγουρα υποσκελίζει την ποιότητα. Οι περισσότεροι συμμετέχοντες είναι ερασιτέχνες και η διάρκεια είναι πολύ σύντομη με αποτέλεσμα  η εικόνα να γίνεται  αποσπασματική χωρίς να υποστηρίζει κάποιο σενάριο και κατ’ επέκταση  να μην ενισχύει τη φαντασίωση. Το χειρότερο δε όλων είναι ότι δεν υπάρχει κανένα εχέγγυο ότι οι συμμετέχοντες είναι ενήλικα άτομα που έχουν συναινέσει στην προβολή των βίντεο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η απάντηση όμως στο κακό πορνό δεν είναι το καθόλου πορνό. Είναι το καλύτερο πορνό. Το πορνό δηλαδή που είναι καθόλα νόμιμο, που σέβεται τα δικαιώματα των σεξουαλικών  εργαζόμενων και αντιμετωπίζει τόσο τους εκείνους όσο και τους καταναλωτές ως σκεπτόμενα όντα που συναινούν σε όλα τα βήματα της παραγωγής και ης κατανάλωσης. Εξίσου σημαντικό είναι το πορνό να αγκαλιάζει όλο το φάσμα της σεξουαλικότητας χωρίς  καμία κριτική. 

Το καλό πορνό ωστόσο δεν είναι απαραίτητο να είναι ρομαντικό και ήπιο. Μπορεί επίσης να είναι σκληρό και να διερευνά πιο σκοτεινές πτυχές της σεξουαλικότητας αρκεί να σέβεται τα δικαιώματα των εργαζομένων και να διασφαλίζει ότι νιώθουν άνετα και συναινούν σε όλη τη διαδικασία πάντα με σεβασμό στα όρια τους.

Δεν αρκεί όμως να υπάρχει ηθική στον τρόπο παραγωγής του πορνό. Θα πρέπει το ίδιο να ισχύει και από την πλευρά της κατανάλωσης του. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να χρησιμοποιείται με σκοπό τη στήριξη της φαντασίωσης και της επιθυμίας  χωρίς μυστικότητα μεταξύ των συντρόφων και με σεβασμό στα όρια και τις επιθυμίες του καθενός. Για παράδειγμα η θέαση πορνό ενώ κάποιος γνωρίζει ότι ενοχλεί τον/την σύντροφο του δεν μπορεί παρά να δημιουργήσει προβλήματα. Χειρότερα προβλήματα δημιουργεί η οποιαδήποτε σύγκριση του /της συντρόφου με τους συντελεστές των πορνογραφικών φιλμ. 

Πολλοί θεραπευτές σεξουαλικών διαταραχών συστήνουν το ποιοτικό πορνό ως τρόπο ενίσχυσης της σεξουαλικής διέγερσης ιδιαίτερα σε άτομα με συχνά σεξουαλικά προβλήματα όπως είναι η στυτική δυσλειτουργώ, η πρόωρη εκσπερμάτιση και η δυσκολία επίτευξης οργασμού. Το ποιοτικό πορνό λοιπόν μπορεί υπό προϋποθέσεις να ενισχύσει τη σεξουαλική επιθυμία και απόκριση στην πραγματική ζωή.  

Πηγή: andrologia.gr 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης