Κάποιες γυναίκες ισχυρίζονται ότι η χρήση δονητή νεκρώνει τις νευρικές απολήξεις του κόλπου τους, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατος ο οργασμός. Αυτή η κατάσταση αποκαλείται σύνδρομο του νεκρού κόλπου, αλλά οι μαρτυρίες που συνηγορούν υπέρ της ύπαρξής του περιορίζονται σε κάποιες ιστορίες γυναικών που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο.

Το σύνδρομο, όπως περιγράφεται στις μαρτυρίες, δεν έχει μελετηθεί επαρκώς από τους επιστήμονες, ενώ ταυτόχρονα οι δονητές αποτελούν ιδιαίτερα δημοφιλή σεξουαλικά βοηθήματα που χρησιμοποιούνται και από τα δύο φύλα. Οι μικρές αυτές ηλεκτρικές συσκευές μπορούν να ρυθμιστούν σε διάφορα επίπεδα ταχύτητας και έντασης, έτσι ώστε να ενισχύσουν τη σεξουαλική ευχαρίστηση. Κάποιες γυναίκες τοποθετούν δονητές σε σχήμα πέους στον κόλπο τους, αλλά οι συσκευές αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για τον ερεθισμό άλλων περιοχών, όπως είναι η κλειτορίδα και ο πρωκτός.

Πολλές γυναίκες φτάνουν σε οργασμό πιο γρήγορα όταν χρησιμοποιούν δονητή, ενώ παράλληλα η χρήση του μπορεί να αυξήσει τη λίπανση του κόλπου κάνοντας έτσι τη σεξουαλική επαφή πιο άνετη.
Κάποιες φορές οι γυναίκες παρατηρούν μια μειωμένη ευαισθησία στη γενετήσια περιοχή μετά τη χρήση του δονητή. Πρόκειται, όμως, για μια κατάσταση προσωρινή.
Το 2009 στο «Journal of Sexual Medicine» δημοσιεύτηκε μια μελέτη σε δείγμα 1.059 γυναικών που έκαναν χρήση δονητή. Το 17% ανέφερε έναν βαθμό μουδιάσματος στη γενετήσια περιοχή κάποιες φορές μετά τη χρήση του δονητή, το οποίο όμως υποχωρούσε μέσα σε μία ώρα. Μόνο το 0,5% είπε ότι το μούδιασμα αυτό διαρκούσε περισσότερο από μία ημέρα.
Συνήθως το μόνο που χρειάζεται είναι να διακοπεί η χρήση του δονητή για κάποιο διάστημα και η ευαισθησία της περιοχής επανέρχεται σε φυσιολογικά επίπεδα. Εάν το μούδιασμα συνεχιστεί, η γυναίκα θα πρέπει να επισκεφτεί τον ιατρό της.
Η χρήση δονητή μπορεί να έχει και άλλες παρενέργειες. Σε μια μελέτη του 2009 σχεδόν το 3% των γυναικών ένιωσε πόνο τουλάχιστον μία φορά, το 10% εμφάνισε ερεθισμό, το 8% είχε οίδημα ή φλεγμονή και το 1% είχε αμυχές και τραυματισμούς. Με τη βοήθεια μιας 10βάθμιας κλίμακας, στην οποία το 10 αντιπροσώπευε τη μεγαλύτερη δυνατή σοβαρότητα, οι γυναίκες αξιολόγησαν τη σοβαρότητα των παρενεργειών. Η μέση συνολική σοβαρότητα έφτασε το 3,58%, ενώ ο υψηλότερος δείκτης σοβαρότητας αποδόθηκε στην αίσθηση μουδιάσματος (4,04%). Οι αμυχές και οι τραυματισμοί έλαβαν μικρό δείκτη σοβαρότητας (2,36%).
Ανεξάρτητα από το εάν υφίσταται ή όχι ο κίνδυνος εμφάνισης του συνδρόμου του νεκρού κόλπου, εάν η γυναίκα παρατηρήσει παρενέργειες από τη χρήση δονητή ή άλλου σεξουαλικού βοηθήματος, θα πρέπει να απευθυνθεί σε εξειδικευμένο επαγγελματία υγείας.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ. Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης