Δυστυχώς η γρήγορη απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι αρνητική. Αν και η πρόωρη εκσπερμάτιση (ΠΕ) είναι αρκετά συχνή και το επιστημονικό ενδιαφέρον έχει αρχίσει να αυξάνεται τα τελευταία χρόνια, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει διαθέσιμη μια μόνιμη θεραπεία για τους άνδρες που υποφέρουν από αυτή. Η αντιμετώπιση της ΠΕ σήμερα περιλαμβάνει διαφορετικές προσεγγίσεις  όπως είναι η ψυχοθεραπεία, η συμπεριφορική θεραπεία και η τοπική θεραπεία.

Καταρχάς στο πλαίσιο μιας προσωρινής αντιμετώπισης πολλοί άνδρες προτιμούν την εφαρμογή τοπικών κρεμών και σπρέι που περιέχουν το αναισθητικό λιδοκαΐνη, μειώνοντας την αισθητικότητα του πέους και αυξάνοντας τον χρόνο που χρειάζεται ο άνδρας για να φτάσει στη σεξουαλική κορύφωση. Η εφαρμογή των προϊόντων γίνεται 30 λεπτά πριν το σεξ και να ξεπλένεται το πέος περίπου 5 λεπτά πριν διείσδυση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην περίπτωση που οι άνδρες βιώνουν έντονο άγχος που σχετίζεται με τη σεξουαλική λειτουργία είναι σημαντικό να  ζητήσουν τη βοήθεια ενός ψυχοθεραπευτή ή ενός θεραπευτή σεξουαλικών διαταραχών.  Ένα θεραπευτής σεξουαλικών διαταραχών μπορεί επίσης να βοηθήσει τους άνδρες με τον έλεγχο της εκσπερμάτισης μέσω της εκπαίδευσης σε συγκεκριμένες τεχνικές, όπως είναι η τεχνική σταμάτα- ξεκίνα, καθώς και της πρακτικής ασκήσεων ενδυνάμωσης και έλεγχου των μυών του περινέου. Μια πρόσφατη μελέτη μάλιστα βρήκε ότι ένα πρόγραμμα ασκήσεων των μυών του πυελικού εδάφους διάρκειας 12 εβδομάδων  βοήθησε άνδρες με ΠΕ να αποκτήσουν τον έλεγχο της εκσπερμάτισης και να αυξήσουν τον χρόνο μέχρι την κορύφωση.

Οι ειδικοί επίσης ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες κάθε άνδρα ενδέχεται, ιδιαίτερα στους νέους, να προτείνουν την εξερεύνηση της σωματικής εμπειρίας της διέγερσης και του οργασμού μέσω του αυνανισμού σε συνδυασμό με την εφαρμογή τεχνικών καθυστέρησης του οργασμού.  Παράλληλα η ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει ασθενείς που νιώθουν αυξημένο άγχος ή ντροπή αναφορικά με τη σεξουαλική επαφή εξαιτίας  θρησκευτικών ή πολιτισμικών πεποιθήσεων .

Τέλος είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι σε ορισμένες περιπτώσεις ο ιατρός μπορεί να συστήσει τη χρήση αντικαταθλιπτικών φαρμάκων για την αντιμετώπιση της ΠΕ καθώς η αλλαγή των επιπέδων σεροτονίνης στον οργανισμό  ενδέχεται να καθυστερήσει τον οργασμό. Ωστόσο τονίζεται ότι τα εν λόγω φάρμακα δεν έχουν ένδειξη χορήγησης για την αντιμετώπιση της ΠΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εάν ένας άνδρας υποφέρει από ΠΕ είναι πολύ σημαντικό να απευθυνθεί στον ειδικό που εμπιστεύεται. Μετά από αξιολόγηση της κατάστασης ο ειδικός θα παραπέμψει όπου χρειάζεται και θα μεριμνήσει για μία ολοκληρωμένη και εξατομικευμένη θεραπευτική προσέγγιση.

www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης