Αν και η σύνδεση μεταξύ στυτικής δυσλειτουργίας (ΣΔ) και άνοιας δεν έχει διερευνηθεί επαρκώς, τα υπάρχοντα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι μπορεί να υπάρχει σχέση μεταξύ τους.

Για παράδειγμα, το 2015 ερευνητές από την Ταϊβάν ανέφεραν ότι οι άνδρες με στυτική δυσλειτουργία είναι 1.68 φορές πιο πιθανό να εμφανίσουν άνοια σε σύγκριση με τους άνδρες χωρίς ΣΔ. Βρέθηκε, μάλιστα, ότι οι άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας, καθώς και αυτοί που είχαν διαβήτη, υπέρταση, χρόνια νεφρική νόσο, κατάθλιψη, άγχος ή ιστορικό εγκεφαλικού είχαν επίσης αυξημένο κίνδυνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα ευρήματα αυτά βασίστηκαν σε δεδομένα που συλλέγονταν για επτά χρόνια και με βάση τα οποία οι ερευνητές συνέκριναν 4.153 άνδρες με ΣΔ με 20.765 άνδρες χωρίς ΣΔ. Η ηλικία και η κατάσταση της υγείας ήταν παρόμοιες και στις δύο ομάδες ανδρών.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν πολλοί λόγοι που θα μπορούσαν να εξηγήσουν τη σχέση της ΣΔ με την άνοια, όπως:

• Η χαμηλή τεστοστερόνη. Οι άνδρες με ΣΔ συχνά έχουν χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης. Η τεστοστερόνη θεωρείται ότι προστατεύει τον εγκέφαλο από την άνοια, ενώ τα χαμηλά επίπεδά της έχουν συνδεθεί με προβλήματα στα αιμοφόρα αγγεία, καρδιαγγειακά προβλήματα και εγκεφαλικό επεισόδιο. Τα παραπάνω προβλήματα αποτελούν όλα παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση άνοιας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

• Η αντίσταση στην ινσουλίνη. Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που βοήθα το σώμα να επεξεργαστεί το σάκχαρο. Βοηθά, επίσης, τη διατήρηση των φυσιολογικών επίπεδων σακχάρου στο αίμα. Η αντίσταση στην ινσουλίνη συμβαίνει όταν τα κύτταρα δεν ανταποκρίνονται κατάλληλα στην παραγόμενη ινσουλίνη. Η κατάσταση αυτή έχει συνδεθεί τόσο με τη ΣΔ όσο και με την άνοια.

• Η ενδοθηλιακή δυσλειτουργία. Το ενδοθήλιο είναι ο ιστός που καλύπτει το τοίχωμα των αιμοφόρων αγγείων. Εάν ο ιστός αυτός καταστραφεί, μπορεί να επηρεάσει την κυκλοφορία του αίματος σε όλο το σώμα επηρεάζοντας έτσι τόσο τον εγκέφαλο όσο και το πέος.

• Κοινοί παράγοντες κίνδυνου. Η ΣΔ και η άνοια έχουν κοινούς παράγοντες κινδύνου, όπως είναι η μεγαλύτερη ηλικία, ο διαβήτης, η υπέρταση και η υψηλή χοληστερόλη.

Οι άνδρες που αντιμετωπίζουν στυτικά προβλήματα θα πρέπει να μιλήσουν στον ιατρό τους, καθώς υπάρχουν πολλές θεραπείες διαθέσιμες για την αντιμετώπιση της ΣΔ. Εξίσου σημαντικό είναι να απευθυνθεί κάποιος σε ιατρό εάν παρατηρήσει αλλαγή στις γνωστικές του λειτουργίες.

andrologia.gr

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης