Πολλοί άνδρες αναρωτιούνται εάν η συχνότητα της εκσπερμάτισης τους είναι φυσιολογική, καθώς και εάν υπάρχει η πιθανότητα να βλάψουν την υγεία τους εάν εκσπερματίζουν πολύ συχνά ή σπάνια. Η συχνότητα της εκσπερμάτισης επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες όπως είναι η ηλικία, η γενική υγεία, καθώς και με το εάν ένα άτομο είναι η όχι σε σταθερή σχέση.

Δεν υπάρχουν ωστόσο επίσημες οδηγίες αναφορικά με την συχνότητα εκσπερμάτισης ανεξαρτήτως εάν αυτή προέρχεται από αυνανισμό ή από επαφή με σύντροφο. Η επιστημονική κοινότητα έχει μάλιστα καταρρίψει μύθους που σχετίζονται με την επικινδυνότητα του συχνού αυνανισμού και της συχνής εκσπερμάτισης. Παρομοίως δε θεωρείται βλαπτικό ούτε το συχνό σεξ με σύντροφο αρκεί να νιώθουν και οι δυο άνετα με την πράξη, να αποφεύγουν πρακτικές που επιφέρουν πόνο και να μην υιοθετούν επικίνδυνες σεξουαλικες συμπεριφορές. Επισης μια μελέτη του 2015 βρήκε ότι οι άνδρες που για 14 ημέρες είχαν εκσπερμάτιση σε καθημερινή βάση, είχαν μια μικρή μείωση στη συγκέντρωση των σπερματοζωαρίων στο σπέρμα τους, η όποια όμως δεν ήταν κάτω από τα φυσιολογικά όρια. Επίσης η συχνή εκσπερμάτιση δε βρέθηκε να επηρεάζει την κινητικότητα και τη μορφολογία των σπερματοζωαρίων. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την άλλη, υπάρχουν αρκετά ερευνητικά δεδομένα που υποστηρίζουν τη θετική επίδραση της συχνής εκσπερμάτισης τόσο στη σωματική, όσο και στην ψυχική υγεία του άνδρα.

Καταρχάς κρίνεται σκόπιμο να αναφερθεί μια μελέτη του 2016, η οποία έδειξε ότι οι άνδρες που εκσπερμάτιζαν 21 φορές το μήνα είχαν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη. Στη μελέτη όμως συμμετείχαν άνδρες 40-49 και τα αποτελέσματα δε μπορούν να αξιοποιηθούν προγνωστικά για άνδρες μικρότερης ηλικίας.

Ερευνητικά ευρήματα έχουν επισης δείξει ότι όταν η εκσπερμάτιση προέρχεται από σεξ με σύντροφο τα πιθανά οφέλη είναι:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

-το σεξ ως μορφή φυσικής δραστηριότητας μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, διαβήτη, παχυσαρκίας, και άλλων προβλημάτων υγείας.

– το σεξ μπορεί να ανακουφίσει από το στρες και να βελτιώσει τη διάθεση.

-το σεξ τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα μπορεί να βελτιώσει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Επίσης η εκσπερμάτιση, είτε προκύπτει από το σεξ, είτε από αυνανισμό μπορεί να παρέχει ανακούφιση από τον πόνο και βοηθά τον άνδρα να έχει έναν καλό ύπνο.

Οι άνδρες που ανησυχούν σχετικά με την παραγωγή σπέρματος θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το σώμα παράγει σπέρμα συνεχώς και ότι η συχνή εκσπερμάτιση δε θα οδηγήσει σε εξάντληση. Αν και τα σπερματοζωάρια χρειάζονται κατά μέσο ορό 74 ημέρες για να ωριμάσουν, το σώμα παράγει εκατομμύρια σε καθημερινή βάση. Οι άνδρες με φυσιολογική συγκέντρωση σπερματοζωαρίων λοιπόν δεν πρέπει να ανησυχούν αναφορικά με την επίπτωση της συχνής εκσπερμάτισης στο σπέρμα τους. Όσοι όμως έχουν μειωμένο αριθμό σπερματοζωαρίων κι επιθυμούν να τεκνοποιήσουν θα πρέπει να συμβουλευτούν ειδικό αναφορικά με την ενδεδειγμένη συχνότητα εκσπερμάτισης.

Είναι σημαντικό ωστόσο να τονισθεί ότι τα οφέλη της εκσπερμάτισης δε σημαίνουν απαραίτητα ότι όλοι οι άνδρες πρέπει να εκσπερματίζουν συχνά. Δεν υπάρχει η σωστή και η λανθασμένη συχνότητα εκσπερμάτισης. Μπορεί η συχνή εκσπερμάτιση να έχει σημαντικά οφέλη στην υγεία του άνδρα, άλλα δεν υπάρχουν τεκμηριωμένα επιστημονικά ευρήματα που δείχνουν ότι η μη συχνή προκαλεί συγκεκριμένα προβλήματα.

Πηγή: andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης