Τα αιθέρια έλαια αποτελούν φυτικά αποστάγματα υψηλής συγκέντρωσης που περιέχουν τα χημικά συστατικά του αρώματος του φυτού από το οποίο προέρχονται. Παράγονται μέσω απόσταξης και μπορεί να είναι βλαπτικά εάν χρησιμοποιηθούν από μόνα τους. Είναι απαραίτητο πριν από τη χρήση να διαλύονται σε ένα έλαιο βάσης.

Κάθε τύπος ελαίου έχει διαφορετικές ιδιότητες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επίτευξη διαφορετικών αποτελεσμάτων. Επίσης εάν και υπάρχουν δεδομένα σχετικά με την αποτελεσματικότητά τους στην αντιμετώπιση ορισμένων προβλημάτων όπως είναι η ακμή, η κεφαλαλγία, ενώ σχετικές μελέτες έχουν δείξει ότι η χρήση τους μπορεί να έχει παρενέργειες συμπεριλαμβανόμενων των αλλεργικών αντιδράσεων. Καθώς μάλιστα τα αιθέρια έλαια δε ελέγχονται από τους αρμόδιους οργανισμούς φαρμάκων, καλό είναι το άτομο πριν τη χρήση για την αντιμετώπιση κάποιου προβλήματος να συμβουλευτεί εξειδικευμένο επαγγελματία υγείας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφορικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα της χρήσης αιθέριων ελαιών για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας τα υπάρχοντα δεδομένα είναι κυρίως ανεκδοτολογικού – εμπειρικού χαρακτήρα. Η εμπειρική πρακτική λοιπόν έχει δείξει ότι τα παρακάτω αιθέρια έλαια ενδέχεται να ενισχύουν τόσο την αναπαραγωγική όσο και τη σεξουαλική λειτουργία του άνδρα:

Τζίντζερ: Το τζίντζερ χρησιμοποιείται ευρέως στην εναλλακτική ιατρική για τις αντιοξειδωτικές και τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του. Μια μελέτη του 2014 βρήκε ότι η καθημερινή χρήση αιθέριου ελαίου τζίντζερ σε ποντίκια ενεργοποίησε την παραγωγή σπερματοζωαρίων μετά από 22 ημέρες, σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου. Άλλες μελέτες βρήκαν ότι το αιθέριο έλαιο τζίντζερ μείωσε την υπογονιμότητα σε άρρενες αρουραίους.

Κανέλα: Η έρευνα σε αρουραίους έχει δείξει ότι το αιθέριο έλαιο κανέλας μπορεί να προάγει την αναπαραγωγική υγεία, να ενεργοποιήσει την παραγωγή σπερματοζωαρίων και τεστοστερόνης καθώς και να βελτιώσει τη σεξουαλική λειτουργία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σπόροι καρπουζιού: Τα αιθέρια έλαια σπόρων καρπουζιού έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες, οι οποίες ενδέχεται να προστατέψουν και να προάγουν την υγεία των σπερματοζωαρίων σε αρουραίους. Μια μελέτη του 2013 βρήκε ότι η καθημερινή χρήση αιθέριου ελαίου σπόρων καρπουζιού σε άρρενες αρουραίους για 28 ημέρες αύξησε τη συγκέντρωση και την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.

Αλόη: Η αλόη χρησιμοποιείται ευρέως τόσο στην παραδοσιακή όσο και στη σύγχρονη ιατρική για διάφορους λόγους. Πιο συγκεκριμένα ενδέχεται να είναι χρήσιμη για την αντιμετώπιση σεξουαλικών δυσλειτουργιών, καθώς διεγείρει την κυτταρική διαίρεση και αυξάνει τα επίπεδα τεστοστερόνης.

Μοσχοκάρυδο: Το αιθέριο έλαιο μοσχοκάρυδου χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια στην ασιατική παραδοσιακή ιατρική για την αντιμετώπιση της ανδρικής σεξουαλικής δυσλειτουργίας. Μια μελέτη μάλιστα βρήκε ότι το μοσχοκάρυδο σχετίζεται με υψηλότερα επίπεδα σεξουαλικής δραστηριότητας σε αρουραίους.

Τριφύλλι: Τα αιθέρια έλαια τριφυλλιού είναι ακόμα ένα αφροδισιακό που χρησιμοποιείται στην ασιατική παραδοσιακή ιατρική. Ερευνητικά δεδομένα μάλιστα αναφέρουν σταθερή αύξηση στη σεξουαλική δραστηριότητα αρρένων αρουραίων, οι οποίοι καταναλώνουν έλαιο τριφυλλιού.

Στην παρούσα φάση λοιπόν δεν υπάρχουν μελέτες σε ανθρώπους που να καταλήγουν σε ασφαλή συμπεράσματα αναφορικά με τη θετική επίδραση των αιθέριων ελαίων στην ανδρική σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία.

Τονίζεται επίσης ότι τα αιθέρια έλαια ενδέχεται να είναι τοξικά εάν λαμβάνονται από το στόμα. Εάν ο άνδρας επιθυμεί να ξεκινήσει τη χρήση αιθέριων ελαίων για την προαγωγή της σεξουαλικής και αναπαραγωγικής του υγείας, καλό είναι να συμβουλευτεί έναν πιστοποιημένο ειδικό της αρωματοθεραπείας. Επίσης εάν ο άνδρας αντιμετωπίζει στυτικά προβλήματα που επιμένουν, είναι σημαντικό να επισκεφτεί τον ιατρό του, καθώς η  στυτική δυσλειτουργία μπορεί συχνά να αποτελεί σύμπτωμα ενός υποκείμενου προβλήματος υγείας όπως είναι ο διαβήτης, η υπέρταση ή τα προβλήματα του προστάτη.

Πηγή: andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης