Σύμφωνα με ερευνητικά δεδομένα είναι συχνό φαινόμενα στα υπογόνιμα ζευγάρια οι άνδρες να αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη σεξουαλική τους επίδοση, ιδιαίτερα κατά τη γόνιμη φάση της συντρόφου.

Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές ζήτησαν από 236 άνδρες να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια σχετικά με τη στυτική τους λειτουργία και τα επίπεδα στρες. Οι συμμετέχοντες πέρασαν επίσης από συνέντευξη και υποβλήθηκαν σε φυσική εξέταση. Βρέθηκε ότι σχεδόν οι μισοί από τους άνδρες είχαν περισσότερο στρες σχετικά με τη σεξουαλική τους επίδοση κατά τη γόνιμη φάση της συντρόφου. Ταυτόχρονα στο ίδιο διάστημα  το 42% είχε ήπια στυτική δυσλειτουργία(ΣΔ)  και το 9% είχε από ήπια έως μέτρια ΣΔ. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τι μπορούν όμως  να κάνουν οι άνδρες σε αυτή την περίπτωση; Σίγουρα δεν τους είναι εύκολο να χαλαρώσουν όταν υπάρχει έντονη πίεση για σύλληψη. Οι άνδρες ενδέχεται να φοβούνται ότι θα απογοητεύσουν τη σύντροφο τους εάν δεν επιτευχθεί η σύλληψη. Τα ζευγάρια μπορεί να ωφεληθούν πολύ από τη συμβουλευτική ιδιαίτερα εάν είναι στοχευμένη σε ζητήματα γονιμότητας. Η διατήρηση της συναισθηματικής υγείας της σχέσης τους θα τους βοηθήσει να χαλαρώσουν και σεξουαλικά.

Οι άνδρες μπορούν επίσης να μιλήσουν στον ιατρό τους σχετικά με τα στυτικά τους προβλήματα. Υπάρχουν διάφοροι τύποι θεραπειών για την αντιμετώπιση της ΣΔ , όπως είναι η φαρμακευτική αγωγή, οι ενέσεις και οι συσκευές κενού. Η γνώση ότι με θεραπεία μπορούν να ανακτήσουν τη στυτική τους λειτουργία μπορεί να προσφέρει σε πολλούς άνδρες ανακούφιση από το στρες που νιώθουν. Οποιαδήποτε θεραπεία όμως επιλέξει ο άνδρας για την αντιμετώπιση των στυτικών του προβλημάτων θα πρέπει να λαμβάνεται υπό την επίβλεψη και καθοδήγηση ιατρού. Άλλωστε ο ιατρός καλό είναι ευθύς εξαρχής να βοηθήσει τον άνδρα στην επιλογή της κατάλληλης γι’ αυτόν θεραπείας. 

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης