Η ποδηλασία είναι μια αρκετά δημοφιλής δραστηριότητα που αναμφίβολα ωφελεί την υγεία. Υπάρχει όμως ένας συνεχής αντίλογος που υποστηρίζει ότι οι άνδρες ποδηλάτες έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν ουρογεννητικές διαταραχές, όπως είναι η στυτική δυσλειτουργία, η υπογονιμότητα και ο καρκίνος του προστάτη.

Μια μεγάλη βρετανική μελέτη, στην οποία συμμετείχαν σχεδόν 5.300 άνδρες ποδηλάτες, δημοσιεύτηκε πρόσφατα σε έγκυρο επιστημονικό περιοδικό. Οι ερευνητές ανέλυσαν τον κίνδυνο εμφάνισης των τριών προαναφερόμενων διαταραχών σε σχέση με τον εβδομαδιαίο χρόνο ποδηλασίας, ο οποίος κυμαινόταν από τις 3,75 ώρες και κάτω μέχρι τις 8,5 ώρες και πάνω.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο εβδομαδιαίος χρόνος ποδηλασίας δεν βρέθηκε να επηρεάζει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης υπογονιμότητας ή στυτικής δυσλειτουργίας, αντικρούοντας έτσι το ενδεχόμενο μιας αιτιώδους σχέσης.

Παρατηρήθηκε, ωστόσο, μια βαθμιαία αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του προστάτη σε άνδρες άνω των 50 ετών που έκαναν ποδήλατο πάνω από 8,5 ώρες την εβδομάδα, σε σύγκριση με αυτούς που ποδηλατούσαν λιγότερο από 3,75 ώρες ανά εβδομάδα. Η θετική αυτή συσχέτιση ανάμεσα στον προστατικό καρκίνο και τον αυξημένο χρόνο ποδηλασίας παρέχει μια νέα προοπτική αναφορικά με την αιτιολογία του καρκίνου του προστάτη και χρήζει περαιτέρω διερεύνησης.

Οι συγγραφείς της μελέτης τονίζουν ότι οι ιατροί θα πρέπει να συζητούν με τους ασθενείς τους σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους και τα οφέλη της ποδηλασίας, καθώς και για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να επηρεάσει την υγεία τους συνολικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: medicalnewstoday

  Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ. Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης