Οι προ-ορμόνες είναι μια κατηγορία στεροειδών που χρησιμοποιούνται συχνά τόσο για την απώλεια βάρους όσο και για την αύξηση της μυϊκής μάζας. Συχνά μάλιστα λαμβάνονται για την διόγκωση των μυών αντικαθιστώντας τα παράνομα στεροειδή. Σε κάθε περίπτωση, όμως, θεωρούνται από τους ειδικούς πολύ κακή επιλογή για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της χαμηλής τεστοστερόνης. 

Υπάρχει ωστόσο μια αρκετά μεγάλη αγορά συμπληρωμάτων που περιέχουν προ-ορμόνες και απευθύνονται σε άνδρες με χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης. Αυτά τα συμπληρώματα συνήθως περιέχουν τη δραστική ουσία διϋδροεπιανδροστερόνη (DHEA), καθώς και το φυτικό προϊόν  Tribulus terrestris. Μετά το 2014 η σχετική νομοθεσία σε διάφορα κράτη έχει απαγορεύσει τα αναβολικά στεροειδή και από τότε έχουν κάνει την εμφάνισή τους νόμιμα συμπληρώματα που περιέχουν προ-ορμόνες. Υπάρχουν όμως ελάχιστα, αν όχι καθόλου, ερευνητικά δεδομένα που να υποστηρίζουν ότι τα εν λόγω συμπληρώματα επηρεάζουν τα επίπεδα τεστοστερόνης. Μια μελέτη του 2016 δε βρήκε για παράδειγμα ότι το Tribulus terrestris, για παράδειγμα, μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα τεστοστερόνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι τα συμπληρώματα αυτά μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία. Ο νόμος δεν απαιτεί τα φυτικά συμπληρώματα να ελέγχονται ως προς την ασφάλεια τους προκειμένου  να εγκριθεί η κυκλοφορία τους. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν οι καταναλωτές  να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Οι προ-ορμόνες μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα τεστοστερόνης, ενδέχεται όμως ταυτόχρονα να αυξήσουν και τα επίπεδα οιστρογόνων. Παράλληλα η λήψη τους είναι πιθανό να προκαλέσει διαταραχή στη χοληστερόλη, μειώνοντας τα επίπεδα της καλής χοληστερόλης. Οι πιθανές παρενέργειες των προ-ορμονών σε συνδυασμό με τα μη αποδεδειγμένα κλινικά τους οφέλη, τις καθιστούν μια κακή κι ενδεχομένως επικίνδυνη επιλογή για την ενίσχυση της τεστοστερόνης. Είναι πολύ σημαντικό ο άνδρας που ανησυχεί για τα επίπεδα τεστοστερόνης του να απευθυνθεί σε ειδικό ώστε να επιβεβαιωθεί ότι χρειάζεται κάποια θεραπευτική παρέμβαση. 

Πηγή: andrologia.gr 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης