Η ήπια προς μέτρια στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ) επηρεάζει το 20% των ανδρών που διανύουν τη δεκαετία των 20, το 30% αυτών που διανύουν τη δεκαετία των 30 και το 40% αυτών που διανύουν τη δεκαετία των 40.

Τα προβλήματα, όμως, στην επίτευξη και στη διατήρηση μιας στύσης ικανής για συνουσία δεν χρειάζεται να «σκοτώνουν» τη σεξουαλική ζωή του άνδρα και της συντρόφου του. Οι ειδικοί, μάλιστα, τονίζουν ότι το 65% των γυναικών δεν έρχεται σε οργασμό μέσω της διείσδυσης του πέους στον κόλπο, οπότε δεν απαιτείται από τον άνδρα να έχει στύση. Πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι η μεγαλύτερη σεξουαλική ευχαρίστηση που μπορεί να βιώσει μια γυναίκα δεν έχει να κάνει με το ανδρικό πέος και αναφέρουν ως παραδείγματα τις ομοφυλόφιλες γυναίκες. Κατά συνέπεια, η ΣΔ του άνδρα δεν πρέπει να σταματά το ζευγάρι από το να είναι σεξουαλικά ενεργό και να απολαμβάνει από αυτό. Τονίζουν, μάλιστα, ότι υπάρχουν πολλά που μπορεί να κάνει ο άνδρας με ΣΔ προκειμένου να ευχαριστήσει τη σύντροφό του, αλλά και να ευχαριστηθεί ο ίδιος μέσα από τη διαδικασία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ειδικοί, λοιπόν, αναφέρουν πέντε τρόπους που βοηθούν τον άνδρα να ευχαριστηθεί το σεξ ακόμα κι αν εμφανίσει ΣΔ.

1. Καλό είναι να είναι πάντα σε ετοιμότητα. Από τη στιγμή που η αδυναμία επίτευξης ή διατήρησης της στύσης δεν προειδοποιεί, είναι σημαντικό ο άνδρας να μην αιφνιδιάζεται και να έχει έτοιμες τις εναλλακτικές για να ικανοποιήσει τον ίδιο και τη σύντροφό του με αυτοπεποίθηση και όχι με ντροπή. Δεν χρειάζεται να επικεντρωθεί στο στυτικό πρόβλημα, αλλά στο να περάσει όμορφα με τη σύντροφό του.
 
2. Είναι πολύ σημαντικό να αντιλαμβάνεται τη διαφορετικότητα της σεξουαλικής εμπειρίας με θετικό τρόπο. Συχνά οι άνδρες πιστεύουν ότι το σεξ είναι μόνο η διείσδυση και συχνά η λέξη «ποικιλία» αναφορικά με το σεξ τούς παραπέμπει στις πολλές συντρόφους κι όχι στους εναλλακτικούς τρόπους απόλαυσης μαζί με τη σεξουαλική τους σύντροφο. Ο πειραματισμός με σεξουαλικά βοηθήματα και σεξουαλικές ιδέες μπορεί να αναζωογονήσει την ερωτική ζωή ενός ζευγαριού. Ακόμα κι αν δεν επιτευχθεί στύση ικανή για συνουσία, το ζευγάρι μπορεί να περάσει πολύ καλά.

3. Ο άνδρας πρέπει να έχει πάντα μαζί του προφυλακτικό, ώστε να είναι έτοιμος στην περίπτωση που η στύση επιτευχθεί και η διείσδυση είναι δυνατή κι επιθυμητή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

4. Πολύ σημαντικός είναι ο εντοπισμός και η εξάλειψη των παραγόντων που σχετίζονται με το στρες επίδοσης. Η εκμάθηση τεχνικών διαχείρισης του στρες μπορεί να βοηθήσει τον άνδρα να το ελέγξει και να μπορέσει να ευχαριστηθεί το σεξ. Εάν όμως ο άνδρας δεν αισθάνεται άνετα ή δεν μπορεί καθόλου να ελέγξει το στρες επίδοσης, τότε δεν πρέπει να ντραπεί να ζητήσει τη βοήθεια ειδικού.

5. Το καλύτερο θα ήταν ο άνδρας να αφήσει στην άκρη τις ανησυχίες του σχετικά με τη στύση και να επικεντρωθεί στην αίσθηση του αγγίγματος και του χαδιού της συντρόφου, καθώς και στην ευχαρίστηση που του δίνει.

Ανεξάρτητα από τη σοβαρότητα των στυτικών συμπτωμάτων και τον τρόπο με τον οποίο ο άνδρας επιλεγεί να τα διαχειριστεί με ή χωρίς τη βοήθεια του ειδικού, είναι σημαντικό να θυμάται ότι μπορεί να έχει μια πολύ ικανοποιητική σεξουαλική ζωή ακόμα και με τη ΣΔ και να χαρίσει στη σύντροφό του μεγάλη σεξουαλική ικανοποίηση. Ταυτόχρονα, κάθε άνδρας που έχει ανησυχίες σχετικά με τη στυτική του λειτουργία είναι σημαντικό να ζητεί τη βοήθεια του ειδικού, ώστε να ανακτήσει γρήγορα και με ασφάλεια τη φυσιολογική σεξουαλική του λειτουργία.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ. Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης