Σύμφωνα με μια νέα μελέτη του Journal of Sexual Medicine, οι Αμερικανοί που έκαναν χρήση κάνναβης έτειναν να έχουν περισσότερες σεξουαλικές επαφές.

Η χρήση κάνναβης έχει αυξηθεί στις ΗΠΑ και είναι πλέον νόμιμη στις περισσότερες πολιτείες για θεραπευτικούς ή/και ψυχαγωγικούς σκοπούς. Παρ΄ όλα αυτά η έρευνα της επίδρασής της στη σεξουαλική λειτουργία έχει δώσει διφορούμενα αποτελέσματα. Μερικοί ειδικοί ισχυρίζονται ότι βελτιώνει τη διέγερση και απόλαυση, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι εξασθενεί τη στυτική λειτουργία. Άλλες έρευνες έχουν βρει ότι μπορεί να είναι ευεργετική για το σεξ σε μικρότερες δόσεις, αλλά όχι σε μεγαλύτερες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για την παρούσα μελέτη οι ερευνητές επικεντρώθηκαν σε δεδομένα του National Survey of Family Growth (NSFG), ενός αντιπροσωπευτικού ερωτηματολογίου σε εθνικό επίπεδο για Αμερικανούς άνδρες και γυναίκες 15-44 ετών. Οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με την οικογενειακή τους κατάσταση, τις σεξουαλικές σχέσεις τους και την αναπαραγωγική τους υγεία.

Χρησιμοποιώντας δεδομένα του NSFG από το 2002, 2006-2010 και 2011-2015, η ερευνητική ομάδα εντόπισε 28.176 γυναίκες και 22.943 άνδρες οι οποίοι είχαν ετεροφυλοφιλικό σεξ μέσα στις προηγούμενες 4 εβδομάδες. Λόγω της διατύπωσης του ερωτηματολογίου δεν ήταν δυνατό να καταμετρηθούν και οι ομοφυλοφιλικές επαφές και η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν τα 30 έτη.

Συνολικά, το 25% των ανδρών και το 15% των γυναικών ανέφεραν ότι έχουν κάνει χρήση κάνναβης τουλάχιστον μία φορά. Οι ερευνητές ανακάλυψαν θετικό συσχετισμό μεταξύ της χρήσης κάνναβης και της συχνότητας επαφών σε όλα τα χρονικά διαστήματα που ελέγχθηκαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά μέσο όρο, οι γυναίκες που δεν έκαναν χρήση κάνναβης κατά το προηγούμενο έτος είχαν περίπου 6 σεξουαλικές επαφές κατά τις τελευταίες 4 εβδομάδες, ενώ αυτές που έκαναν καθημερινή χρήση είχαν μέσο όρο 7.1 επαφών κατά το ίδιο χρονικό διάστημα.

Παρομοίως οι άνδρες που απείχαν από την κάνναβη είχαν μέσο όρο επαφών 5.6 κατά τις τελευταίες 4 εβδομάδες, ενώ οι χρήστες 6.9.

Αυτή η τάση επέμεινε και αφού λήφθηκαν υπόψη δημογραφικά κριτήρια όπως η ηλικία, η φυλή, η εθνικότητα και το μορφωτικό επίπεδο.

Η ερευνητική ομάδα σημειώνει κάποιους περιορισμούς στη μελέτη της, όπως, για παράδειγμα, ότι οι χρήστες κάνναβης μπορεί να είναι γενικότερα πιο απελευθερωμένοι και αυτό να αντανακλά και στην ερωτική τους ζωή.

«Τα άτομα που χρησιμοποιούν κάνναβη θα μπορούσε να είναι πιο άνετα και ψυχολογικά απελευθερωμένα από τους υπόλοιπους και αυτό μπορεί να αντικατοπτρίζεται στην ερωτική τους ζωή, προσθέτοντας ένα πιθανό εμπόδιο στα συμπεράσματα. Επίσης δεν συλλέχθηκαν δεδομένα για ψυχιατρικές διαγνώσεις και συνεπώς δεν μπορούν να αξιολογηθούν».

Επιπλέον το ηλικιακό εύρος περιορίζεται σε άτομα έως 44 ετών, μην παρέχοντας στοιχεία για το πώς η χρήση κάνναβης μπορεί να επηρεάζει τις μεγαλύτερες ηλικίες και πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι το ερωτηματολόγιο NSFG δεν παρέχει στοιχεία για τις ομοφυλοφιλικές σχέσεις.

Υπάρχουν ακόμα πολλές ερωτήσεις που πρέπει να απαντηθούν για την επίδραση της κάνναβης στη σεξουαλική λειτουργία και προτείνεται οι μελλοντικές μελέτες να εξετάσουν παραμέτρους όπως η στυτική λειτουργία, ο χρόνος εκσπερμάτισης, ο οργασμός και η λίπανση του κόλπου.

www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης