Τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης  D έχουν συνδεθεί σε αρκετές μελέτες με προβλήματα στην ανδρική σεξουαλική λειτουργία και ιδιαίτερα με την εμφάνιση στυτικής δυσλειτουργίας. Μια πρόσφατη ιταλική μελέτη είχε σκοπό τη επιβεβαίωση των προηγούμενων ευρημάτων και τη διερεύνηση της αποτελεσματικότητας των συμπληρωμάτων βιταμίνης D στη βελτίωση των σεξουαλικών προβλημάτων των ανδρών.

Καταρχάς οι ερευνητές ανέλυσαν ιατρικά δεδομένα από 114 άνδρες με μέση ηλικία τα 64 έτη που αναζήτησαν ιατρική βοήθεια για την αντιμετώπιση των σεξουαλικών τους προβλημάτων. Στη συνέχεια εξέτασαν τα δεδομένα από μια υποομάδα των παραπάνω ανδρών οι οποίοι έλαβαν συμπληρώματα βιταμίνης D. Πιο συγκεκριμένα έλαβαν από 50,000 έως  100,000 μονάδες εβδομαδιαίως κάθε δυο η τρεις εβδομάδες ή σε μηνιαία βάση. Η παρακολούθηση τους διήρκεσε από 9 έως 12 μήνες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αξιολόγηση της σεξουαλικής λειτουργίας έγινε με εξειδικευμένο ερωτηματολόγιο ενώ η μέτρηση των επιπέδων των ορμονών και της βιταμίνης D  έγινε με εξέταση αίματος. Το ερωτηματολόγιο αξιολογούσε τη στυτική και οργασμική λειτουργία, τη σεξουαλική επιθυμία, την ικανοποίηση από τη συνουσία και τη συνολική σεξουαλική ικανοποίηση. Οι υψηλότερες βαθμολογίες στο ερωτηματολόγιο έδειχναν καλύτερη σεξουαλική λειτουργία. 

Στο πρώτο μέρος της μελέτης οι ερευνητές βρήκαν ότι τα υψηλοτέρα επίπεδα της βιταμίνης  D σχετίζονταν με υψηλότερα επίπεδα συνολικής τεστοστερόνης και υψηλότερη βαθμολογία σε όλες τις κλίμακες του ερωτηματολογίου. Επίσης υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης σχετίζονταν με καλύτερη στυτική λειτουργία και υψηλότερη βαθμολογία στο ερωτηματολόγιο. Παράλληλα, οι διαβητικοί και οι καπνιστές είχαν χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης σε σύγκριση με τους υπολοίπους. 

Στο υποσύνολο των 41 ανδρών που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με βιταμίνη  D παρατηρήθηκε αύξηση στα επίπεδα τεστοστερόνης και βελτίωση της στυτικής λειτουργίας. Δε βρέθηκαν όμως στατιστικά σημαντικές αλλαγές στις άλλες συνιστώσες της σεξουαλικής λειτουργίας. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η βιταμίνη  D ενδέχεται να προστατεύει τα ενδοθηλιακά κύτταρα από το οξειδωτικό στρες βελτιώνοντας έτσι τη στυτική λειτουργία. Επίσης η ανεπάρκεια της βιταμίνης  D σχετίζεται με αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο που ενδέχεται επίσης να επηρεάζει την σεξουαλική λειτουργία. Τα υγιή επίπεδα βιταμίνης  D θα μπορούσαν λοιπόν να μετριάσουν αυτόν τον κίνδυνο και να ωφελήσουν την σεξουαλική υγεία.

Κατέληξαν λοιπόν στο συμπέρασμα ότι η βιταμίνη  D παίζει σημαντικό ρόλο  στην ανδρική σεξουαλική λειτουργία και η λήψη συμπληρωμάτων θα μπορούσε να την βελτιώσει. Είναι απαραίτητο βέβαια να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα από μελλοντικές μελέτες πριν συμπεριληφθεί η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D στα θεραπευτικά πρωτόκολλα της ανδρικής σεξουαλικής δυσλειτουργίας.

Πηγή: www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης