Σύμφωνα με μια καναδική μελέτη, η βαζεκτομή δεν αυξάνει το κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη ή τον κίνδυνο θανάτου από αυτόν. Οι προηγούμενες μελέτες κατέληξαν σε ανάμικτα συμπεράσματα αναφορικά με τον κίνδυνο του καρκίνου του προστάτη που σχετίζεται με τη βαζεκτομή. Στη νέα μελέτη, όμως, συμμετείχε ένας μεγάλος αριθμός ανδρών που είχαν υποβληθεί σε βαζεκτομή, οι όποιοι παρακολουθήθηκαν για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να βρεθεί καμιά αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του προστάτη.

Οι ερευνητές μάλιστα κατάφεραν να ελέγξουν την επίδραση κάποιων διαφορών μεταξύ των ανδρών που είχαν υποβληθεί σε βαζεκτομή οι όποιες θα μπορούσαν να εξηγήσουν γιατί οι προηγούμενες μελέτες έβρισκαν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη σε κάποιους άνδρες. Ο έλεγχος των επίμαχων αυτών παραγόντων έδωσε στην καναδική μελέτη μια πιο αξιόπιστη κι έγκυρη εκτίμηση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του προστάτη μετά από προστατεκτομή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 Εκτιμάται ότι το 1% των ανδρών ηλικίας 25-49 υποβάλλονται κάθε χρόνο σε βαζεκτομή. Οι ανησυχίες σχετικά με τον καρκίνο του προστάτη πυροδοτήθηκαν το 2014, όταν μια μελέτη σύνδεσε τη βαζεκτομή με 10% αύξηση του κίνδυνου εμφάνισης του καρκίνου του προστάτη, καθώς και με 20% αύξηση του κίνδυνου θανάτου από αυτόν. Οι ειδικοί ωστόσο σχολιάζοντας τα ευρήματα της μελέτης του 2014 σχολιάζουν ότι ο συνολικός κίνδυνος καρκίνου του προστάτη παραμένει χαμηλός, ενώ εάν υπάρχει μια αύξηση που να σχετίζεται με τη βαζεκτομή, περιορίζεται στον επιθετικό καρκίνο του προστάτη, ο οποίος είναι και ο πιο σπάνιος τύπος. Τα οφέλη της βαζεκτομής είναι πολύ σημαντικό να εκτιμηθούν σε σχέση με τους κινδύνους για κάθε άνδρα ξεχωριστά.

Για τους σκοπούς της καναδικής μελέτης, οι ερευνητές εξέτασαν 326,607 άνδρες  20-65 ετών που υποβλήθηκαν σε βαζεκτομή και τα σύγκριναν με αυτά ανδρών που είχαν παρόμοια ηλικία και  κατάσταση υγείας και οι οποίοι δεν υποβλήθηκαν σε βαζεκτομή. Οι μισοί από τους συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν τουλάχιστον για 10.9 έτη.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης  1,843 άνδρες από την ομάδα της βαζεκτομής και 1,619 από την ομάδα ελέγχου ανέπτυξαν καρκίνο του προστάτη και μέχρι το τέλος της μελέτης 50 είχαν πεθάνει εξαιτίας του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε γενικές γραμμές, οι άνδρες που είχαν υποβληθεί σε βαζεκτομή ήταν 5% πιο πιθανό να έχουν καρκίνο του προστάτη υψηλού κίνδυνου, το 4% ήταν πιο πιθανό έχει μεγαλύτερους όγκους και το 6%  ήταν πιο πιθανό να πεθάνει ,αλλά οι διαφορές αυτές ήταν πολύ μικρές για να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να οφείλονται σε τυχαίους παράγοντες.

Ένας σημαντικός περιορισμός της μελέτης ήταν ότι οι ερευνητές δεν είχαν δεδομένα σχετικά με τον τύπο των εξετάσεων ελέγχου στις οποίες υποβάλλονταν οι άνδρες της μελέτης και τα όποια θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις διαγνώσεις. Επίσης δεν υπήρχαν δεδομένα σχετικά με παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον κίνδυνο του καρκίνου του προστάτη όπως είναι το οικογενειακό ιστορικό, η εθνικότητα, οι διατροφικές συνήθειες και η συχνότητα της εκσπερμάτισης. 

Παρά τους περιορισμούς οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι άνδρες δε θα πρέπει να αποκλείουν το χειρουργείο της βαζεκτομής εξαιτίας της ανησυχίας τους για τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου  του προστάτη.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης