Ο παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έκανε σημαντικές αλλαγές στην ταξινόμηση των παραφιλιών στην 11η έκδοση της Διεθνούς Ταξινόμησης Νοσημάτων και σχετικών Προβλημάτων Υγείας (ICD-11). H πιο σημαντική ήταν ο περιορισμός των διαγνωστικών κριτηρίων των παραφιλιών, εστιάζοντας στην ύπαρξη επίμονων κι εμμονικών μοτίβων μη τυπικής σεξουαλικής διέγερσης η οποία περιλαμβάνει τη μη συναινετική συμμετοχή ατόμων. Η μη τυπική αυτή σεξουαλική διέγερση μπορεί να εκδηλωθεί μέσω επίμονων σεξουαλικών σκέψεων,φαντασιώσεων,ορμών και συμπεριφορών που μπορούν να καταλήξουν είτε σε σεξουαλική δράση ή σε σημαντική δυσφορία.

Οι αλλαγές έχουν προεκτάσεις που αφορούν το νομικό καθεστώς κάθε χώρας, την απόδοση δικαιοσύνης και το κατά πόσο για παράδειγμα οι παιδόφιλοι θεωρούνται κατά προτεραιότητα ψυχιατρικοί ασθενείς ή εγκληματίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια ομάδα ειδικών που διερεύνησε τις πιθανές αλλαγές που μπορεί να επιφέρει το αναθεωρημένο εγχειρίδιο (ICD-11) στη Γερμανία, επισήμανε ότι το θεσμικό πλαίσιο της χώρας διευκολύνει η προληπτική θεραπεία των παιδόφιλων. Στην περίπτωση αυτή λοιπόν είναι πιο εύκολο για το (ICD-11) να βάλει το όριο ανάμεσα στη διαταραχή της παιδοφιλίας και την εγκληματική πράξη της σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκου.

Παράλληλα, η αναθεωρημένη έκδοση προσδιορίζει καλύτερα την έννοια της παραφιλίας. Για παράδειγμα συγκεκριμένα μοτίβα σεξουαλικών προτιμήσεων που δε σχετίζονται με τη Δημόσια Υγεία, το σύστημα Υγείας ή το νομικό σύστημα, όπως είναι ομαζοχισμός και ο φετιχισμός δεν θα θεωρούνται πλέον ψυχικές διαταραχες αλλάι διωτικές συμπεριφορές. Με αυτόν τον τρόπο προάγεται ο αποστιγματισμός τους.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι κρίσιμες αυτές αλλαγές του (ICD-11) θα μειώσουν τις ψευδώς θετές διαγνώσεις και θα βοηθήσουν τους ειδικούς να εστιάσουν στις περιπτώσεις οπού το διακύβευμα είναι σημαντικο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης