Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Journal of Clinical Endocrinology, δίνει ελπίδα στους άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας που έχουν χάσει τη σεξουαλική τους ορμή ή υποφέρουν από στυτική δυσλειτουργία. Η θεραπεία υποκατάστασης με τεστοστερόνη μπορεί να είναι η απάντηση.

Η τεστοστερόνη, η βασική ανδρική ορμόνη είναι ζωτικής σημασίας για την παραγωγή σπερματοζωαρίων, τη στυτική λειτουργία και τη διατήρηση της σεξουαλικής ορμής. Με την αύξηση της ηλικίας τα επίπεδα τεστοστερόνης μειώνονται φυσιολογικά. Ο υπογοναδισμός διαγιγνώσκεται στο 40% των ανδρών άνω των 45.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρά τα υψηλά αυτά νούμερα, οι ειδικοί γνωρίζουν ότι οι περισσότερες περιπτώσεις υπογοναδισμού παραμένουν αδιάγνωστες.

Για τα προηγούμενα 70 χρόνια η θεραπεία υποκατάστασης με τεστοστερόνη χορηγούταν σε άτομα με χαμηλά επίπεδα της ορμόνης που οφείλονταν είτε στη ηλικία είτε σε κάποιο νόσημα. Παρά τα πολλά χρόνια που χρησιμοποιείται, η αποτελεσματικότητα της θεραπείας με τεστοστερόνη στη σεξουαλική λειτουργία των ηλικιωμένων ανδρών δεν έχει διερευνηθεί επαρκώς.
 
Μέσα στα τελευταία 15 χρόνια η θεραπεία με τεστοστερόνη έχει σχεδόν τετραπλασιαστεί στην Αμερική, το οποίο εν μέρει οφείλεται στην αυξημένη ενημέρωση σχετικά με τη τεστοστερόνη και στη διεξαγωγή τακτικότερων ελέγχων.

Η έρευνα έχει δείξει ότι η θεραπεία με τεστοστερόνη βοηθάει τη βελτίωση της σεξουαλικής λειτουργίας σε νέους άνδρες με χαμηλή τεστοστερόνη εξαιτίας προβλήματος που εντοπίζεται στους όρχεις, τον υποθάλαμο ή την υπόφυση. Στον πληθυσμό των ηλικιωμένων ανδρών, όμως, τα υπάρχοντα ερευνητικά δεδομένα δεν επαρκούν, ενώ οι προηγούμενες σχετικές μελέτες ήταν μικρές και κατέληξαν σε αντιφατικά, μη συνεκτικά ευρήματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η νέα μελέτη αποτελεί τη μεγαλύτερη κλινική δοκιμή με χρήση ψευδοφαρμάκου για την εξέταση της αποτελεσματικότητας της θεραπείας με τεστοστερόνη στη σεξουαλική λειτουργία των ηλικιωμένων ανδρών. Συμμετείχαν ετεροφυλόφιλοι άνδρες άνω των 65 με χαμηλή τεστοστερόνη και μειωμένη σεξουαλική επιθυμία. Εξετάστηκε η επίδραση της θεραπείας στη φυσική λειτουργία, τη ζωτικότητα, τη σεξουαλική λειτουργία τη γνωστική λειτουργιόταν ανήλια και τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Σύμφωνα με τα ευρήματα η χαμηλή τεστοστερόνη είναι μια αιτία που συμβάλει στη μειωμένη libido και στη στυτική δυσλειτουργία στις άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας. Οι άνδρες λοιπόν με τα παραπάνω συμπτώματα θα έπρεπε, κατά την άποψη των ερευνητών, να κάνουν έλεγχο των επίπεδων τεστοστερόνης. Οι ερευνητές επίσης δε βρήκαν να σχετίζονται άλλοι παράγοντες, όπως είναι ο δείκτης μάζας σώματος , η χρήση αλκοόλ ή ο διαβήτης, με τα θετικά αποτελέσματα της μελέτης . Τέλος, βρέθηκε ότι η θεραπεία με τεστοστερόνη βελτιώνει σημαντικά τη σεξουαλική λειτουργία. Όσο η ερεύνα φέρνει νέες πληροφορίες στο πεδίο αυτό, τόσο πιο αποτελεσματικές θα είναι και οι παρεμβάσεις.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης