Αμερικανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι η θεραπεία με τεστοστερόνη βελτιώνει τη σεξουαλική επιθυμία και δραστηριότητα σε ηλικιωμένους άνδρες με μειωμένη λίμπιντο και μειωμένα επίπεδα τεστοστερόνης.

Η μελέτη τους, που δημοσιεύτηκε στο «Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism», αποτελεί περαιτέρω ανάλυση των δεδομένων μιας μεγάλης μελέτης που συντόνισε επτά κλινικές δόκιμες, οι οποίες εξέτασαν την αποτελεσματικότητα της θεραπείας με τεστοστερόνη. Σε προηγούμενη μελέτη αναφέρθηκε πως η θεραπεία με τεστοστερόνη βελτιώνει σημαντικά τη σεξουαλική δραστηριότητα, όπως αυτή αξιολογείται από το εξειδικευμένο ψυχομετρικό εργαλείο PDQ (Psychosexual Daily Questionnaire) score, ενώ παράλληλα αυξάνει τη σεξουαλική επιθυμία και βελτιώνει τη στυτική λειτουργία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η νέα μελέτη που διεξήχθη σε 12 πανεπιστημιακά ιατρικά κέντρα των ΗΠΑ εμβαθύνει στο ζήτημα. Συμμετείχαν 470 άνδρες ηλικίας ≥ 65 με χαμηλή libido και μέση τιμή τεστοστερόνης χαμηλότερη από 275 ng/dL, καθώς και τη δυνατότητα να έχουν σεξουαλική επαφή με σύντροφο τουλάχιστον δύο φόρες τον μήνα.

Οι άνδρες λάμβαναν είτε 5 g τζελ με 1% περιεκτικότητα σε τεστοστερόνη για έναν χρόνο είτε ψευδοφάρμακο. Η αξιολόγηση της σεξουαλικής και στυτικής τους λειτουργίας γινόταν κάθε τρίμηνο.

Δεν υπήρχαν σημαντικές διαφορές στα χαρακτηριστικά των ανδρών ανάμεσα στις δύο ομάδες. Σε γενικές γραμμές πάνω από το 60% ήταν παχύσαρκοι, σχεδόν το 33% είχε διαβήτη και πάνω από το 70% είχε υπέρταση. Λιγότεροι από 11% χρησιμοποιούσαν αναστολέα της φωσφοδιεστεράσης τύπου 5.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα ευρήματα δείχνουν ότι η θεραπεία με τεστοστερόνη βελτίωσε τους 10 από τους 12 τομείς της σεξουαλικής δραστηριότητας που αξιολογήθηκαν από το PDQ, μεταξύ των οποίων ήταν οι σεξουαλικές φαντασιώσεις, η αναμονή της επαφής, η σεξουαλική αλληλεπίδραση με παρτενέρ, το φλερτ, ο οργασμός, η εκσπερμάτιση, η συνουσία, οι αυθόρμητες νυχτερινές στύσεις και η σεξουαλική διέγερση. Η πιο σημαντική επίδραση βρέθηκε να σχετίζεται με τη libido.

Η μελέτη, λοιπόν, δείχνει ότι η θεραπεία με τεστοστερόνη μπορεί να ωφελήσει τη σεξουαλική λειτουργία των ηλικιωμένων ανδρών, όχι μόνο μέσω της ενίσχυσης της libido, αλλά και μέσω της βελτίωσης της στυτικής λειτουργίας και της σεξουαλικής δραστηριότητας. Είναι σημαντικό, ωστόσο, να ζυγιστούν σωστά τα οφέλη και οι κίνδυνοι της θεραπείας λαμβάνοντας υπ’ όψιν τον παράγοντα ηλικία. Στους νεότερους άνδρες πάντα τα οφέλη τείνουν να είναι περισσότερα. Καθώς προχωρά κάποιος προς τη μέση ηλικία και πάνω αυξάνονται οι πιθανοί κίνδυνοι.

Η μελέτη, βέβαια, δεν κατάφερε να δώσει απαντήσεις σε πιο καίρια ζητήματα που απασχολούν τους ειδικούς. Εάν, δηλαδή, η θεραπεία με τεστοστερόνη αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη ή εάν αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Καθώς όμως είναι γνωστή η επίδραση που μπορεί να έχουν τα ανδρογόνα σε παραμέτρους που σχετίζονται με τους παραπάνω κινδύνους, είναι σημαντικό να διεξαχθούν κλινικές δόκιμες που θα δώσουν ικανοποιητικές απαντήσεις.

Οι ερευνητές, ωστόσο, επισημαίνουν ότι τα ευρήματά τους δείχνουν τη θετική επίδραση της θεραπείας με τεστοστερόνη σε όλους σχεδόν τους τομείς της σεξουαλικής λειτουργίας επαληθεύοντας και τα προηγούμενα ευρήματα. Σημείωσαν, μάλιστα, ότι ένα πολύ σημαντικό εύρημα ήταν το γεγονός ότι οι αυξήσεις στα επίπεδα της ολικής και ελεύθερης τεστοστερόνης καθώς και της οιστραδιόλης σχετίζονταν με βελτιώσεις στη σεξουαλική δραστηριότητα και επιθυμία, ενώ παρατήρησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ότι μόνο η αύξηση της οιστραδιόλης βρέθηκε να σχετίζεται με βελτιωμένη οργιστική λειτουργία.

Πιστεύουν, μάλιστα, ότι με βάση τα παρόντα ευρήματα η τεστοστερόνη μπορεί να αρχίσει να χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της χαμηλής libido. Τονίζουν όμως ότι η θεραπεία θα πρέπει να χορηγηθεί σε άνδρες με χαμηλή συγκέντρωση τεστοστερόνης που παραπονιούνται για μειωμένο σεξουαλικό ενδιαφέρον και όχι σε άνδρες με μειωμένη επιθυμία ή προβλήματα στύσης που έχουν φυσιολογικά επίπεδα τεστοστερόνης.

Ο επικεφαλής της μελέτης δεν έχασε την ευκαιρία να μιλήσει στις δηλώσεις του για τα οφέλη της τεστοστερόνης στη σεξουαλική απόλαυση του άνδρα. Για παράδειγμα, χωρίς τη θεραπεία ένας άνδρας είχε κατά μέσο όρο οργασμό κάθε 14 ημέρες, ενώ ένας άνδρας που λάμβανε θεραπεία είχε κάθε 8 ήμερες. Τόνισε, επίσης, ότι πολλές από τις αλλαγές είναι στατιστικά σημαντικές αλλά όχι κλινικά σημαντικές. Ωστόσο, υπάρχουν άνδρες που θα έκαναν τα πάντα για να έχουν έναν παραπάνω οργασμό τον μήνα. Αυτό, άλλωστε, φαίνεται και από τον αριθμό των πολυδιαφημιζόμενων πλέον προϊόντων που υπόσχονται καλύτερη σεξουαλική λειτουργία.

Medicalnewstoday
www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης