Η διαταραχή της χρήσης ουσιών συνιστά ένα σοβαρό ιατρικό πρόβλημα που συνδέεται με ένα σύμπλεγμα βιολογικών και ψυχολογικών αιτιολογικών παραγόντων και το οποίο προκαλεί πολύπλευρη κι εκτεταμένη βλάβη στη φυσιολογική λειτουργικότητα του ατόμου. Τα οπιοειδή, με βασικό εκπρόσωπό τους την ηρωίνη, είναι οι ουσίες που συνδέονται πιο συχνά με την προβληματική χρήση και τον εθισμό.

Η χρήση της μεθαδόνης για την αντιμετώπιση της εξάρτησης από τα οπιοειδή είναι μια διαδεδομένη πρακτική, η οποία έχει δείξει καλά αποτελέσματα αναφορικά με τον έλεγχο της ουσίας σε χρήστες ηρωίνης. Η μεθαδόνη είναι ένας συνθετικός αγωνιστής των μ-υποδοχέων με παρατεταμένη δράση. Η μεθαδόνη έχει δράση παρόμοια με αυτήν της μορφίνης. Επιφέρει, δηλαδή, αναλγησία, ευφορία, νάρκωση, καταστολή της αναπνοής, κυτταρική μείωση, βραδυκαρδία και σωματική εξάρτηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με ερευνητικά ευρήματα, η χρόνια χρήση οπιοειδών, συμπεριλαμβανομένης της μεθαδόνης, οδηγεί σε συμπτώματα όπως είναι η καθυστερημένη εκσπερμάτιση, η στυτική δυσλειτουργία και η σημαντική μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας. Επίσης, έχει βρεθεί ότι η εμφάνιση σεξουαλικής δυσλειτουργίας είναι πιο συχνή σε ασθενείς που αναζητούν θεραπεία απεξάρτησης από τα οπιοειδή σε σύγκριση με τον υγιή πληθυσμό.

Τα συνολικά όμως δεδομένα που υπάρχουν στη σύγχρονη βιβλιογραφία αναφορικά με τη στυτική λειτουργία και την ποιότητα ζωής των χρηστών που ακολουθούν θεραπευτικό πρόγραμμα μεθαδόνης είναι μη συνεκτικά και δεν επιτρέπουν την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων. Παράλληλα, είναι λίγες οι μελέτες που χρησιμοποίησαν ερωτηματολόγια για να διαφωτίσουν τους διάφορους βιολογικούς και ψυχοκοινωνικούς παράγοντες που εμπλέκονται στη διαταραχή. Από τα κενά αυτά στη βιβλιογραφία κινητοποιήθηκε μια ερευνητική ομάδα από τη Βουλγαρία με σκοπό να εξετάσει τη συχνότητα εμφάνισης της στυτικής δυσλειτουργίας σε ασθενείς που υποβάλλονται σε πρόγραμμα μεθαδόνης καθώς και να διερευνήσει την ποιότητα ζωής των ασθενών αυτών.

Στη μελέτη συμμετείχαν άνδρες ηλικίας 18-40 που βρίσκονταν σε πρόγραμμα μεθαδόνης για τουλάχιστον έξι μήνες. Πιο συγκεκριμένα, συμμετείχαν 91 ασθενείς από πέντε διαφορετικά κλινικά προγράμματα, ενώ παράλληλα συγκεντρώθηκαν δεδομένα και από 27 υγιείς άνδρες, ίδιας ηλικίας και χωρίς ιστορικό χρήσης ουσιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για την αξιολόγηση της στυτικής λειτουργίας χρησιμοποιήθηκε ο Διεθνής Δείκτης Στυτικής Λειτουργίας, ενώ ειδικό ψυχομετρικό εργαλείο χρησιμοποιήθηκε για την αξιολόγηση της ποιότητας ζωής.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι ασθενείς που βρίσκονταν στο πρόγραμμα μεθαδόνης είχαν χαμηλότερες βαθμολογίες σε όλες τις κλίμακες του ερωτηματολογίου για την ποιότητα ζωής σε σύγκριση με τους υγιείς. Επίσης, σημαντικά χαμηλότερες ήταν οι συνολικές βαθμολογίες των ασθενών στον Διεθνή Δείκτη Στυτικής Λειτουργίας σε σύγκριση με αυτές της ομάδας ελέγχου.

Τα ευρήματα αυτά είναι πολύ σημαντικά και πρέπει να λαμβάνονται υπ’ όψιν από τους κλινικούς που ασχολούνται με διαταραχές χρήσης ουσιών. Είναι προφανές ότι οι ασθενείς της κατηγορίας αυτής που υποβάλλονται σε πρόγραμμα υποκατάστασης οπιοειδών με μεθαδόνη συνεχίζουν να έχουν έκπτωση στη σεξουαλική τους λειτουργία και στην ποιότητα ζωής. Είναι πολύ σημαντικό, λοιπόν, να παρέχονται στους ασθενείς αυτούς μέσα για να αντιμετωπίσουν τις εν λόγω εκπτώσεις, προκειμένου να ενισχυθεί το θεραπευτικό αποτέλεσμα του προγράμματος.

Πηγή: andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης