Η θεραπεία με πλήρεις ή μερικούς αγωνιστές των υποδοχέων των οπιοειδών θεωρείται ένας από τους βασικούς τρόπους αντιμετώπισης του εθισμού στην ηρωίνη ή σε άλλα οπιοειδή. Η σεξουαλική δυσλειτουργία(ΣΔ) είναι μια συχνή παρενέργεια των οπιοειδών. Τα συμπτώματα της στυτικής δυσλειτουργίας έχουν αναφερθεί από ένα μεγάλο αριθμό ασθενών που έχουν υποβληθεί σε θεραπεία με αγωνιστές οπιοειδών. Μια πρόσφατη μελέτη ωστόσο ήταν η πρώτη που εξέτασε μεμονωμένα και συστηματικά τη συχνότητα εμφάνισης της ΣΔ σε αυτόν τον πληθυσμό.

Ο κύριος σκοπός της ήταν η ανασκόπηση της σχετικής βιβλιογραφίας αναφορικά με τη συχνότητα εμφάνισης της ΣΔ σε ασθενείς που λάμβαναν αγωνιστές οπιοειδών για την αντιμετώπιση του εθισμού στα οπιοειδή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη μελέτη συμπεριλήφθησαν οι σχετικές μελέτες που διεξήχθησαν από το 2000 έως το 2016. Όσες μελέτες δε διερευνούσαν άμεσα τη συχνότητα εμφάνισης ΣΔ σε ασθενείς που λάμβαναν αγωνιστές οπιοειδών εξαιρέθηκαν από την ανασκόπηση. Ωστόσο η μεθοδολογία των μελετών διέφερε αρκετά, ενώ παράλληλα οι περισσότερες διερευνούσαν τη χρήση μεθαδόνης ή βουπρενορφίνης κι εξαιρούσαν την μορφίνη βραδείας απελευθέρωσης.

Οι συγγραφείς της ανασκόπησης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η σεξουαλική δυσλειτουργία ήταν μια συχνή σεξουαλική δυσλειτουργία στους άνδρες που λάμβαναν θεραπεία με αγωνιστές οπιοειδών. Βρέθηκε μάλιστα συχνότερη σε αυτούς που λάμβαναν μεθαδόνη σε σύγκριση με αυτούς που λάμβαναν βουπρενορφίνη. Οι ερευνητές τονίζουν την ανάγκη περεταίρω έρευνας με συγκριτικές μελέτες που θα περιλαμβάνουν και την χορήγηση μορφίνης βραδείας απελευθέρωσης.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης