Σήμερα υπάρχουν πολλοί διαθέσιμοι τρόποι για τη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη που περιλαμβάνουν το χειρουργείο, την ακτινοθεραπεία και την ενεργή παρακολούθηση. Κάθε τρόπος έχει τα μειονεκτήματα του και η επιλογή περιλαμβάνει αμοιβαίες υποχωρήσεις από την πλευρά του ιατρού, του χειρουργού και του ασθενή. Μια νέα μελέτη που διεξήχθη στην Αυστραλία εξέτασε τι είναι αυτό που στη σύγχρονη εποχή της ρομποτικής μπορεί να βοηθήσει στην επιλογή της σωστής θεραπείας σε κάθε περίπτωση.

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για μια μετα-ανάλυση η οποία συμπεριέλαβε μελέτες που εξέταζαν την επίδραση διαφόρων μέσων που βοηθούσαν στη διαδικασία λήψης απόφασης για τη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη στην αποτελεσματικότητα της θεραπείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα σημαντικό ρόλο στη λήψη απόφασης για τους ασθενείς έπαιζαν το ποσοστά εξάλειψης του όγκου που είχε η κάθε εναλλακτική, οι παρενέργειές της, καθώς και η επίδραση στην ποιότητα ζωής. Επίσης βρέθηκε ότι όσο περισσότερο έλεγχο είχε ο άνδρας στη λήψη της απόφασης τόσο μικρότερο ήταν το στρες και η σύγκρουση που βίωνε και τόσο μεγαλύτερη η ικανοποίησή του τελικά από τη θεραπεία. Κρίνεται σκόπιμο να σημειωθεί ότι στη μετά-ανάλυση συμπεριελήφθησαν μελέτες στις οποίες η ριζική προστατεκτομή διεξαγόταν με τη βοήθεια της ρομποτικής.

Οι ερευνητές συμπέραναν ότι κατά την επίσκεψη του ασθενή στον ιατρό του θα πρέπει να διευκολύνεται με οργανωμένο τρόπο η συζήτηση των διαφορετικών εναλλακτικών ώστε ο ασθενής να έχει όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται για να κάνει την πιο σωστή επιλογή γι’ αυτόν και να νιώθει ότι έχει τον έλεγχο. Οι πληροφορίες αυτές περιλαμβάνουν τα οφέλη και τους κίνδυνους όλων των εναλλακτικών. Ο ιατρός είναι σημαντικό να υποστηρίξει τον ασθενή στο να λάβει υπόψη του τι είναι πιο σημαντικό για αυτόν να διαφυλάξει. Με τον τρόπο αυτό ο ασθενής ξέρει τι να περιμένει, νιώθει ότι έχει τον έλεγχο και αναλαμβάνει την ευθύνη της υγείας του.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης