Η συχνότητα της σεξουαλικής επαφής δεν είναι ίδια καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής και δεν υπάρχει ο σωστός ή ιδανικός αριθμός σεξουαλικών επαφών που πρέπει ένα άτομο να έχει μέσα σε δεδομένο χρονικό διάστημα. 

Μια πρόσφατη αμερικανική μελέτη στην οποία συμμετείχαν 17.744 άτομα βρήκε ότι το 15,2% των ανδρών και το 26,7% των γυναικών ανέφεραν ότι δεν έκαναν σεξ μέσα στον περασμένο έτος, ενώ το 8,7% των ανδρών και το 17,5% των γυναικών ανέφεραν σεξουαλική αποχή διάρκειας 5 ετών ή και περισσότερο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συχνότητα των σεξουαλικών επαφών ωστόσο μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική υγεία.    

Η διεθνής βιβλιογραφία έχει δείξει ότι το τακτικό σεξ μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη στην υγεία, καθώς συνδέεται με βελτίωση του ανοσοποιητικού συστήματος, μείωση της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων στρες και μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Ειδικά στους άνδρες η έρευνα έχει δείξει ότι η συχνή εκσπερμάτιση του τουλάχιστον 21 φορές ανά μήνα μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη. Στις γυναίκες, από την άλλη, η συχνή σεξουαλική δραστηριότητα συνδέεται με ενδυνάμωση του πυελικού εδάφους και καλύτερο έλεγχο της ουροδόχου κύστης. 

Παράλληλα επικρατεί η πεποίθηση ότι το τακτικό σεξ είναι σημαντικό για τη ψυχοσυναισθηματική ευεξία του ατόμου. Αυτό βέβαια δεν ισχύει απαραίτητα για όλους. Έχει ωστόσο βρεθεί ότι η σεξουαλική αποχή έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία ορισμένων ατόμων ενώ η μη συχνή σεξουαλική δραστηριότητα ενός ζευγαριού που βρίσκεται σε σταθερή σχέση είναι πολύ πιθανό να δημιουργήσει άγχος και ανασφάλεια στους συντρόφους. Η ανοιχτή συζήτηση για αυτά τα συναισθήματα μπορεί να βοηθήσει το ζευγάρι να έρθει πιο κοντά, να λύσει τις όποιες παρεξηγήσεις και να ανακτηθεί η μεταξύ τους εμπιστοσύνη. Για κάποιους ανθρώπους όμως μπορεί η ψυχοσυναισθηματική ευεξία να συνδέεται με την αποφυγή της σεξουαλικής δραστηριότητας για διάφορους λόγους, μεταξύ των οποίων και η μειωμένη σεξουαλική ορμή. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα όποια πλεονεκτήματα ή μειονεκτήματα της συχνής ή της μη συχνής σεξουαλικής δραστηριότητας εξαρτώνται τόσο από το άτομο όσο κι από παράγοντες που έχουν να κάνουν με συγκεκριμένες καταστάσεις και περιβάλλοντα. Δεν υπάρχει, λοιπόν, μια καθολικά ιδανική συχνότητα σεξουαλικής δραστηριότητας ούτε σε επίπεδο ατόμου ούτε σε επίπεδο ζευγαριού. 

Πολλά ζευγάρια διατηρούν λειτουργικές και ικανοποιητικές σχέσεις χωρίς να έχουν συχνή σεξουαλική επαφή. Για άλλα ζευγάρια το συχνό σεξ διατηρεί τη σχέση τους υγιή. 

Για κάποια άτομα το σεξ είναι ένας τρόπος βελτίωσης της επικοινωνίας και ενίσχυσης της συναισθηματικής εγγύτητας. Κάποια άλλα νιώθουν ότι δεν κάνουν αρκετό σεξ και φοβούνται ότι ο σύντροφός τους έχει χάσει το ερωτικό του ενδιαφέρον. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι σύντροφοι είναι σημαντικό να βρουν άλλους τρόπους βελτίωσης της επικοινωνίας και της οικειότητας ώστε να προάγουν την υγεία της σχέσης ανεξάρτητα από τη συχνότητα της σεξουαλικής δραστηριότητας. 

Πηγή: andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης