Η σύντροφος και η στυτική δυσλειτουργία

Η σύντροφος και η στυτική δυσλειτουργία
Όταν ο άνδρας υποφέρει από στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ), αυτό δεν επηρεάζει μόνο τον ίδιο. Η ΣΔ, δηλαδή η αδυναμία επίτευξης και διατήρησης μιας στύσης ικανής για συνουσία, επηρεάζει επίσης τη σύντροφο και κατά συνέπεια τη σχέση.

Πολλές φορές, όμως, η σύντροφος είναι αυτή που βρίσκεται στη θέση να αντιδράσει με τρόπο θετικό και να ενθαρρύνει τον άνδρα στην αναζήτηση βοήθειας, συμμετέχοντας ενεργά στη διαδικασία. Σύμφωνα με τα ερευνητικά ευρήματα, η θεραπεία της ΣΔ έχει αυξημένες πιθανότητες επιτυχίας όταν συμμετέχουν ενεργά και οι δύο σύντροφοι.

Το πρώτο και το πιο σημαντικό βήμα που πρέπει να κάνει μια γυναίκα αντιμέτωπη με τη ΣΔ του συντρόφου της είναι να μην προσποιείται ότι δεν υπάρχει πρόβλημα. Αντιθέτως, η αναγνώριση του προβλήματος με ηρεμία και η επιβεβαίωση του άνδρα ότι θέλει να βοηθήσει είναι πολλές φορές ο μόνος τρόπος να βρεθεί μια λύση και το ζευγάρι να ανακτήσει μια ικανοποιητική σεξουαλική ζωή. Παράλληλα, εξίσου σημαντική είναι και η έγκυρη και αξιόπιστη ενημέρωση της γυναίκας, λαμβάνοντας υπ' όψιν ότι κυκλοφορούν διάφοροι μύθοι σχετικά με τη ΣΔ. Οι ιστοσελίδες επίσημων οργανισμών και ινστιτούτων έχουν συνήθως διαθέσιμες τις απαραίτητες πληροφορίες που θα βοηθήσουν τη γυναίκα να έχει μια σωστή εικόνα του τι ακριβώς είναι η ΣΔ, της συχνότητας και των αιτιών εμφάνισής της, καθώς και των διαθέσιμων εναλλακτικών για την αντιμετώπισή της. Ακόμα όμως και μετά την ενημέρωση, δεν πρέπει να ξεχνά ότι ο άνδρας μπορεί να είναι πολύ ευαίσθητος αναφορικά με το πρόβλημά του και γι’ αυτό θα πρέπει πάντα να αναφέρεται σε αυτό διακριτικά και με σεβασμό στο πόσο έτοιμος είναι να το συζητήσει.

Για κάποιους άνδρες μάλιστα, η αρρενωπότητά τους είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη σεξουαλική τους επίδοση και κατά συνέπεια η ΣΔ τους επιφέρει ένα δυσβάσταχτο αίσθημα ανεπάρκειας, αποτυχίας και ντροπής. Στο σημείο αυτό είναι περισσότερη από ωφέλιμη η ενθάρρυνσή του να μιλήσει ελεύθερα και η υπενθύμιση ότι είναι ένα πρόβλημα που θα το αντιμετωπίσουν ως ζευγάρι.

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές αίτιες για τη ΣΔ. Πολλές από αυτές, όπως είναι το στρες, τα προβλήματα της σχέσης καθώς και προβλήματα ψυχικής υγείας, ο άνδρας μπορεί να τις διαχειριστεί, ιδιαίτερα αν έχει στο πλευρό του τη σύντροφό του. Η σύντροφος σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υποτιμά τις αιτίες αυτές, αλλά να υποστηρίζει τον άνδρα στην προσπάθειά του, καθώς και να τον ενθαρρύνει να επισκεφτεί ειδικό κατ' αρχάς για να αποκλειστεί το ενδεχόμενο η ΣΔ να οφείλεται σε κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης. Κατά την επίσκεψη στον ιατρό, η σύντροφος μπορεί να θυμίσει στον άνδρα, εάν αυτός λαμβάνει κάποια φαρμακευτική αγωγή, να ρωτήσει σχετικά με την επίδρασή της στη στυτική λειτουργία.

Σε γενικές γραμμές, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι είναι ωφέλιμο η σύντροφος να συμμετέχει στη συζήτηση για τη διάγνωση και τη θεραπεία της ΣΔ, καθώς συχνά προσφέρουν χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με το ιστορικό και τον τρόπο εμφάνισής της. Ταυτόχρονα, όταν οι σύντροφοι συμμετέχουν στις ιατρικές επισκέψεις, έχουν την ευκαιρία να μάθουν περισσότερα για τη ΣΔ και να υποστηρίξουν πιο εύστοχα τον άνδρα κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

Η συμμετοχή της γυναίκας, σε κάθε περίπτωση, δείχνει στον άνδρα ότι επενδύει στο να μάθει περισσότερα για να τον βοηθήσει.

Η θεραπευτική πορεία της ΣΔ, όμως, δεν είναι πάντα εξ ολοκλήρου ρόδινη. Μπορεί η πρώτη, για παράδειγμα, θεραπεία που θα χορηγηθεί να μην έχει το αναμενόμενο αποτέλεσμα. Είναι πολύ σημαντικό η γυναίκα να υποστηρίζει τον άνδρα και όταν τα πράγματα πάνε καλά, αλλά και όταν χειροτερεύουν, και να του θυμίζει ότι δεν είναι όλες οι θεραπείες κατάλληλες για όλους και ότι χρειάζεται υπομονή και επιμονή προκειμένου να εντοπιστεί αυτή που θα είναι αποτελεσματική στη δική του περίπτωση. Υπάρχουν, άλλωστε, τόσες θεραπευτικές επιλογές σήμερα, που κάθε ζευγάρι μπορεί να είναι αισιόδοξο. Μέχρι όμως να βρεθεί η αποτελεσματική θεραπεία, οι δύο σύντροφοι πρέπει να είναι ειλικρινείς αναφορικά με το πώς αισθάνονται με την εκάστοτε θεραπευτική εναλλακτική, ώστε τελικά να βρεθεί ο τρόπος που θα προσφέρει ικανοποίηση και στους δύο.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ. Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 21 Απριλίου 2017, 10:40