Οι ειδικοί συστήνουν στους άνδρες παγκοσμίως να ενημερωθούν από τον ιατρό τους σχετικά με τον προληπτικό έλεγχο του καρκίνου του προστάτη. Ο προληπτικός έλεγχος αναζήτα τα πρώιμα σημεία της νόσου σε υγιείς άνδρες που δεν έχουν ακόμα εκδηλώσει συμπτώματα. Ο σκοπός του προληπτικού ελέγχου είναι η διάγνωση του καρκίνου σε πρώιμο στάδιο έτσι ώστε να είναι πιο εύκολη και αποτελεσματική η αντιμετώπισή του.

Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία συστήνει ότι η ενημερωτική συζήτηση σχετικά με τον προληπτικό έλεγχο του καρκίνου του προστάτη θα πρέπει να λάβει χωρά:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην ηλικία των 50 ετών για τους άνδρες που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη και αναμένεται να ζήσουν για τουλάχιστον άλλα δέκα χρόνια.

Στην ηλικία των 45 για τους άνδρες που έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, όπως είναι οι άνδρες αφροαμερικανικής καταγωγής καθώς και οι άνδρες που έχουν πατέρα ή αδερφό που έχει διαγνωσθεί με τη νόσο σε ηλικία μικρότερη από τα 65 έτη.

Στην ηλικία των 40 ετών για τους άνδρες που έχουν περισσοτέρους από έναν συγγενείς πρώτου βαθμού που εμφάνισαν  καρκίνο του προστάτη σε μικρή ηλικία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δυο είναι οι βασικές εξετάσεις που χρησιμοποιούνται για τον προληπτικό έλεγχο του καρκίνου του προστάτη: η εξέταση του ειδικού προστατικού αντίγονου (PSA) και η δαχτυλική εξέταση του προστάτη. Καμία από τις δυο εξετάσεις δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τον καρκίνο του αδένα, αλλά αμφότερες ενδέχεται να αποκαλύψουν σημεία ενδεικτικά ενός προβλήματος στον προστάτη και να οδηγήσουν στη περεταίρω εξέταση του αδένα με τη λήψη βιοψίας. 

Ο προληπτικός έλεγχος του καρκίνου του προστάτη είναι πολύ σημαντικός καθώς είναι ο μόνος τρόπος να γίνει  η ανίχνευση του στα πρώτα στάδια, όταν δεν υπάρχουν συμπτώματα και οι πιθανότητες να είναι πλήρως ιάσιμος είναι πολύ αυξημένες.

Πηγή: andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης