Μια νέα δημοσίευση στο Journal of Sexual Medicine επισημαίνει ότι κατά τη συμβουλευτική παντρεμένων ζευγαριών, οι επαγγελματίες υγείας θα έπρεπε να λαμβάνουν υπόψη τις εμπειρίες οργασμού των γυναικών. Με τον τρόπο αυτό θα βοηθήσουν, σύμφωνα με τους συγγραφείς, στην ενίσχυση της σεξουαλικής ικανοποίησης και των δυο συντρόφων.

Οι προηγούμενες μελέτες σχετικά με την εμπειρία του οργασμού δεν έχουν δεδομένα και από τους δυο συντρόφους ή περιορίζονται σε ανεπαρκή δεδομένα κυρίως στην προσπάθειά τους να αξιολογήσουν την επικοινωνία του ζευγαριού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η νέα μελέτη χρησιμοποίησε δεδομένα από  1,683 ετεροφυλόφιλα, νεόνυμφα ζευγάρια κι επικεντρώθηκε στους τρόπους σύνδεσης της εμπειρίας του οργασμού με την σεξουαλική ικανοποίηση και την ικανοποίηση από τη σχέση. Η μέση ηλικία των ανδρών και των συζυγών τους ήταν 30 και 28 αντίστοιχα.

Οι ερευνητές ζήτησαν από τους δύο συντρόφους να απαντήσουν ερωτήσεις σχετικά με τη δική τους συχνότητα οργασμού, καθώς και με την αντιλαμβανομένη συχνότητα  του συντρόφου τους. Βασισμένοι σε αυτές τις απαντήσεις οι ερευνητές κατέληξαν σε έναν βαθμό λανθασμένης αντίληψης για κάθε άτομο. Τα ζευγάρια απάντησαν επίσης σε ερωτήσεις σχετικά με τη σεξουαλική τους επικοινωνία, την ικανοποίηση από τη σχέση και τη σεξουαλική ικανοποίηση. 

Οι ερευνητές έλεγξαν παράλληλα και την επίδραση άλλων παραγόντων, όπως είναι η ηλικία, η φυλή, ο σεξουαλικός συγχρονισμός, η εκπαίδευση και η επαφή με την θρησκεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το 87% των ανδρών και το 49% των συζύγων τους ανέφεραν συχνούς οργασμούς. Ωστόσο το 43%  των ανδρών είχε λανθασμένη αντίληψη αναφορικά με τη συχνότητα οργασμών των συζύγων τους. Οι ερευνητές βρήκαν ότι τόσο η αυτοαναφερόμενη συχνότητα των οργασμών της γυναίκας όσο  και η ορθή αντιλαμβανόμενη  από την πλευρά του άνδρα συχνότητα, σχετίζονταν θετικά με τη σεξουαλική ικανοποίηση και την ικανοποίηση από τη σχέση, αντιθέτως η λανθασμένη αντίληψη της συχνότητας των οργασμών  σχετιζόταν αρνητικά.

 Έκπληξη προξένησε στους ερευνητές το ότι δε βρέθηκε συσχέτιση ανάμεσα στην αυτοαναφερόμενη από τους άνδρες συχνότητα οργασμού και την σεξουαλική ικανοποίηση, δεδομένου ότι οι άνδρες προσδίδουν μεγάλη σημασία στον οργασμό στο ευρύτερο πλαίσιο της σεξουαλικής εμπειρίας.

Οι ερευνητές ωστόσο τονίζουν ότι τα ευρήματά τους δεν υποστηρίζουν ότι οι οργασμοί των ανδρών δεν είναι σημαντικοί για τη σχέση, αλλά ότι εάν δοθεί μεγαλύτερη σημασία στη συχνότητα των γυναικείων οργασμών αυτό ενδέχεται να αυξήσει τα επίπεδα ικανοποίησης και για τους δύο συντρόφους. 

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης