Τα όρια είναι απαραίτητα σε κάθε σχέση. Η σημασία τους είναι ζωτική για τη δόμηση του αμοιβαίου σεβασμού αλλά και της εμπιστοσύνης.  Η μετάβαση στη ψηφιακή εποχή δεν μπορεί παρά να  επιφέρει την ανάγκη να τεθούν και σχετικά όρια στη χρήση των ψηφιακών μέσων από το κάθε σύγχρονο ζευγάρι. 

Χωρίς αμφιβολία η ψηφιακή επικοινωνία μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα περίπλοκη και να δημιουργήσει προβλήματα και παρεξηγήσεις. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν ο κάθε σύντροφος να σκεφτεί τι τον ενοχλεί πραγματικά στην digital συμπεριφορά του συντρόφου του, τι επιφέρει αίσθημα ανασφάλειας και δυσφορίας ώστε να τεθούν τα όρια ανοχής  και από τις δύο πλευρές και να συζητηθούν καταλήγοντας στη σύναψη μιας  «ψηφιακής συμφωνίας». 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συμφωνία αυτή θα μπορούσε να περιλαμβάνει σαφείς και συγκεκριμένους κανόνες όπως είναι η μη ανάρτηση αποκαλυπτικών φωτογραφιών. Θα μπορούσε επίσης να περιλαμβάνει πιο γενικές κατευθύνσεις όπως είναι ο περιορισμένος αριθμός μηνυμάτων όταν ο ένας από τους δύο είναι σε έξοδο με φίλους. Εξυπακούεται ότι εάν προκύψουν νέα ζητήματα συζητούνται και η συμφωνία ανανεώνεται. Κάποια ζητήματα για παράδειγμα που είναι σημαντικό να συζητηθούν είναι:

  • Πότε και πόσο συχνή θα είναι η επικοινωνία με μηνύματα; 
  • Ποιος είναι ο χρόνος αναμονής της απάντησης που είναι δεκτός για τον καθένα;
  • Υπάρχει περίπτωση θυμού ή ανησυχίας εάν η απάντηση δεν είναι άμεση;
  • Είναι επιτρεπτό να χρησιμοποιεί ο ένας τις συσκευές του άλλου; 
  • Μπορεί να γίνει ανάρτηση αναφορικά με τη σχέση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και υπό ποιες προϋποθέσεις
  • Είναι το sexting και η αποστολή αποκαλυπτικών φωτογραφιών επιθυμητή και από τους δυο και τι θα συμβεί με αυτές τις φωτογραφίες εάν η σχέση δεν προχωρήσει;

Τέλος τονίζεται το δικαίωμα στην ιδιωτικότητα το οποίο πρέπει να γίνεται σεβαστό σε κάθε σχέση. Ο καθένας μάλιστα θα πρέπει να σκεφτεί πολύ σοβαρά εάν θα μοιραστεί του κωδικούς του με τον σύντροφό του. Αυτό σημαίνει πρόσβαση σε όλους τους λογαριασμούς και τη δυνατότητα να κάνουν οποιαδήποτε ανάρτηση χωρίς άδεια. Σε κάθε περίπτωση η αποκάλυψη κωδίκων θα πρέπει να γίνει οικειοθελώς και όχι μετά από πίεση ή στο πλαίσιο της αμοιβαιότητας και να θεμελιώνεται πάντα στην εμπιστοσύνη και όχι στον έλεγχο και την κτητικότητα. Το δικαίωμα να κρατήσει κανείς τους κωδικούς του κρυφούς από όλους δε θα πρέπει εκβιαστικά να ερμηνεύεται ως έλλειψη εμπιστοσύνης. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να ορίσει τον ιδιωτικό του χώρο και στο φυσικό και στον ψηφιακό κόσμο.

www.andrologia.gr

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης