Η στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ) στους άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας συνήθως αποδίδεται σε ορμονικές αλλαγές, αλλαγές στο πέος καθώς και σε συνυπάρχουσες νοσηρότητες που σχετίζονται με τη γήρανση. Ακόμα κι αν οι νεότεροι άνδρες δεν έχουν τα ίδια ποσοστά συνυπάρχουσας νοσηρότητας, κάποιες υποκλινικές διαταραχές είναι πιθανό να εμφανιστούν και μπορεί ο εντοπισμός τους να βοηθήσει ως προγνωστικός δείκτης για την εμφάνιση ΣΔ.

Στην παρούσα φάση δεν υπάρχουν κατευθυντήριες οδηγίες για τους επαγγελματίες υγείας που καλούνται να αξιολογήσουν τη μη τυπική ΣΔ σε νεαρούς άνδρες. Παραδείγματα μη τυπικής ΣΔ μπορεί να είναι η σεξουαλική δυσλειτουργία κατά την πρώτη επαφή, η ΣΔ των εφήβων, η ηπία ΣΔ, καθώς και οι αδύναμες στύσεις κατά τον αυνανισμό.  Αυτοί οι τύποι ΣΔ δεν αξιολογούνται με τον Διεθνή Δείκτη Στυτικής Λειτουργίας  και οι ειδικοί συνήθως πιστεύουν ότι είναι ψυχογενούς αιτιολογίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο οι σχετικές μελέτες έχουν δείξει ότι αυτοί οι τύποι ΣΔ  σχετίζονται με πρώιμη αγγειακή δυσλειτουργία και καρδιαγγειακούς παράγοντες κίνδυνου. Σύμφωνα με τα ευρήματα μιας πρόσφατης μελέτης,  μάλιστα, οι αδύναμες στύσεις κατά τον αυνανισμό στους νέους άνδρες μπορεί να είναι πρώιμο σημάδι καρδιαγγειακού κίνδυνου που σχετίζεται με τη ΣΔ.

 Αυτό είχε ιδιαίτερη σημασία γιατί το σύμπτωμα αυτό αποδίδεται κατά κανόνα σε ψυχολογικά αίτια και αντιμετωπίζεται αναλόγως. Η συσχέτιση όμως με τον αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο εάν επαληθευτεί και από άλλες μεγαλύτερες μελέτες μπορεί να θέσει τη βάση ανάπτυξης στρατηγικών για έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση τόσο της στυτικής δυσλειτουργίας όσο και των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Πηγή: andrologia.gr

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης