Η γνώση του τι προσφέρει στον καθένα σεξουαλική ευχαρίστηση αποκτάται σταδιακά μέσω της εξερεύνησης της σεξουαλικότητάς του. Σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζει και ο σεξουαλικός σύντροφος. Βασική προϋπόθεση όμως ώστε οι δυο σύντροφοι να σεβαστούν ο ένας τις επιθυμίες του αλλού και να συνεργαστούν για μια όσο το δυνατό πιο ευχάριστη σεξουαλική εμπειρία είναι η εγκατάσταση της σεξουαλικής επικοινωνίας.

Καταρχάς είναι σημαντικό να έχει αναπτυχθεί το απαραίτητο επίπεδο εμπιστοσύνης ανάμεσα στους δυο συντρόφους. Η εμπιστοσύνη είναι προαπαιτούμενο για την  σωματική οικειότητα και τη συναισθηματική εγγύτητα  που δίνουν στους δυο συντρόφους τη δυνατότητα να εξερευνήσουν ο ένας το σώμα του άλλου και να απολαύσουν από αυτό, πάντα με σεβασμό στα όρια που τίθενται σε λεκτικό ή μη λεκτικό επίπεδο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εδώ ακριβώς έρχεται το ζήτημα της επικοινωνίας. Πολλές φορές μια σωματική αντίδραση σε ένα ερέθισμα δε γίνεται πλήρως αντιληπτή από το σύντροφο. Μπορεί δηλαδή να μην καταλαβαίνει εάν ο ερεθισμός αυτός προκαλεί περισσότερο απόλαυση ή δυσφορία. Με τον τρόπο αυτό προκύπτουν παρανοήσεις και γι’ αυτό είναι σημαντικό τα άτομα να μιλούν ανοιχτά για το τι τους αρέσει και το όχι.

Η ανοιχτή επικοινωνία είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος να λυθούν ζητήματα όπως είναι η καθυστέρηση στην επίτευξη οργασμού, η δυσκολία διατήρησης της διέγερσης ή ακόμα κι ο φόβος της μη διέγερσης.

Μια μελέτη που διεξήχθη σε 142 ζευγάρια βρήκε ότι οι σύντροφοι που μιλούσαν ανοιχτά για τις σεξουαλικές ανάγκες και επιθυμίες είχαν μια υγιή και ικανοποιητική σεξουαλική ζωή. Οι ερευνητές μάλιστα ενθαρρύνουν τα άτομα που βιώνουν άγχος επίδοσης να μιλήσουν για αυτό στον/στην σύντροφό τους, να εντοπίσουν τις ιδιαίτερες ανάγκες τους και να τις εξηγήσουν, καθώς πάντα υπάρχει τρόπος για να απολαύσει ένα ζευγάρι τη σεξουαλική δραστηριότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ειδικοί τονίζουν ότι είναι πολύ σημαντικό από τη μια οι άνδρες να απεγκλωβιστούν από το κυνήγι της καλύτερης δυνατής σεξουαλικής επίδοσής και οι γυναίκες να ακούν το σώμα τους και να έχουν επίγνωση του τι τους φέρνει ευχαρίστηση και τι δυσφορία. Οποιοδήποτε ερέθισμα δεν είναι ευχάριστο σε έναν από τους δυο θα πρέπει να λέγεται εκείνη τη στιγμή και όχι να κλιμακώνεται σιωπηλά, υπονομεύοντας όλη τη σεξουαλική εμπειρία και πιθανόν και την επόμενη.

Η σεξουαλική επαφή είναι καταρχάς η σύνδεση δυο ατόμων που επιθυμούν εκείνη τη στιγμή ο ένας τον άλλον. Δεν μπορεί λοιπόν πάρα να υπάρχει η πρόθεση ο ένας να ανταποκριθεί στις σεξουαλικές ανάγκες του αλλού έτσι ώστε και οι δυο να νοιώσουν καταρχάς άνετα μέσα στη σεξουαλική σχέση και στη συνέχεια να αντλήσουν απόλαυση από αυτή. Η σεξουαλική επικοινωνία είναι όμως αυτή που δίνει φωνή σε αυτή την πρόθεση και βοηθά τους δυο συντρόφους να έχουν μια ευχάριστη και καθόλα  ικανοποιητική σεξουαλική ζωή.

Δρ. Κωνσταντινίδης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης