Δεδομένων των πολλών διαθέσιμων θεραπειών, η στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ) είναι πλέον αντιμετωπίσιμη. Οι σύγχρονοι τρόποι αντιμετώπισης της ΣΔ μπορούν να αποκαταστήσουν τη σεξουαλική λειτουργία, βελτιώνοντας έτσι την ικανοποίηση σε μια σχέση. Ένας ειδικός μπορεί να βοηθήσει τα ζευγάρια να κατανοήσουν τις επιλογές τους και συχνά μάλιστα ενθαρρύνεται η παρουσία και των δυο συντρόφων στο ραντεβού.

Ωστόσο, ένα άτομο μπορεί να χρειαστεί να δοκιμάσει διάφορες θεραπείες για να βρει εκείνη  που του ταιριάζει. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, είναι σημαντικό οι σύντροφοι των ανδρών με ΣΔ να λειτουργούν  υποστηρικτικά και με κατανόηση. Σε μια μελέτη, το 94% των ανδρών θεώρησε ότι η υποστήριξη της συντρόφου τους ήταν σημαντική στην καλύτερη διαχείριση της ΣΔ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ορισμένες προσεγγίσεις που μπορούν να δοκιμάσουν οι σύντροφοι  περιλαμβάνουν τη συμβουλευτική ζεύγους, τη δοκιμή εναλλακτικών μορφών σεξουαλικής οικειότητας που δεν περιλαμβάνουν  τη διείσδυση καθώς και την υιοθέτηση υγιεινών αλλαγών στον τρόπο ζωής από κοινού με σκοπό όχι μόνο την βελτίωση της στυτικής λειτουργίας αλλά την προαγωγή της υγείας και ευεξίας και των δύο συντρόφων και την ενδυνάμωση της μεταξύ τους σχέσης.

Για να λειτουργήσουν όμως όλα τα παραπάνω το κλειδί είναι η ανοιχτή επικοινωνία. Παρόλο που μπορεί να είναι δύσκολο, εάν ένα ζευγάρι δουλέψει την ανοιχτή επικοινωνία στη σχέση αυτό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του στρες και της πίεσης που προκαλεί η ΣΔ και στους δυο, καθώς και να θέσει τις βάσεις ώστε όλες οι άλλες προσεγγίσεις να είναι όσο το δυνατό περισσότερο αποτελεσματικές.

Καθώς η ΣΔ μπορεί να προκαλέσει αισθήματα ενοχής ή αμηχανίας, ορισμένοι άνδρες ενδέχεται να αποφεύγουν κάθε είδους οικειότητα με την/τον σύντροφό τους, ώστε να αποφύγουν το άγχος. Ωστόσο, η/οσύντροφος μπορεί να το ερμηνεύσει ως απόρριψη, με αποτέλεσμα να αισθανθεί ανεπιθύμητη/ος ή μη ελκυστική/ος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συζήτηση για αυτά τα συναισθήματα μπορεί να ξεκαθαρίσει τις όποιες παρεξηγήσεις  και να καθησυχάσει και τους δύο συντρόφους. Το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες (UCLA) προτείνει επίσης στους  επαγγελματίες υγείας  να επισημαίνουν στα άτομα με ΣΔ ότι:

• Η ΣΔ δεν τα καθιστά λιγότερο αρρενωπά ή επιθυμητά

• Το σεξ δεν είναι τόσο σημαντικό όσο η υγεία και η ευημερία του ατόμου

•Οι ίδιοι  είναι πρόθυμοι να συνεργαστούν με το ζευγάρι ώστε να επιτευχτεί το καλύτερο δυνατό θεραπευτικό αποτέλεσμα.

www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης