Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, μετά από καρδιακή προσβολή πολλοί νέοι βιώνουν σεξουαλικές δυσκολίες και μάλιστα οι γυναίκες περισσότερο από τους άνδρες. Παράλληλα, αυτοί που δε μιλούν στον ιατρό τους σχετικά με τη σεξουαλική δραστηριότητα στις πρώτες εβδομάδες μετα την καρδιακή προσβολή, είναι πιο πιθανό να καθυστερήσουν την επανέναρξη της.

Σε γενικές γραμμές, εκτιμάται ότι ένας αξιοσημείωτος αριθμός νεότερων ανδρών και γυναικών θα βιώσει σεξουαλικά προβλήματα μετα από καρδιακή προσβολή, άλλα πολύ λίγοι είναι αυτοί που τα συζητούν με τον ιατρό τους.Αυτό υπογραμμίζει την ανάγκη που υπάρχει οι επαγγελματίες υγείας να ενημερώνουν τους ασθενείς για την πιθανή επίδραση της καρδιακής προσβολής στη σεξουαλική τους ζωή και για το τι μπορούν να κάνουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ερώτημα είναι το πώς η καρδιακή προσβολή επηρεάζει τη σεξουαλική δραστηριότητα στα νέα άτομα. Ο αριθμός των μελετών που εξετάζουν την επίδραση της καρδιακής προσβολής στη σεξουαλική δραστηριότητα είναι μικρός και μάλιστα ιδιαίτερα στην περίπτωση των νέων ατόμων που έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή τα σχετικά δεδομένα είναι ακόμα πιο περιορισμένα, αν και εκτιμάται ότι το 20% των ασθενών που έχουν υποστεί καρδιακή προσβολήείναι άτομα κάτω των 55.

Για τους σκοπούς της μελέτης η ερευνητική ομάδα από το Σικάγο ανέλυσε τα δεδομένα 2800 ατόμων που επιβίωσαν από καρδιακή προσβολή στις ΗΠΑ και την Ισπανία. Οι ηλικίες κυμαίνονταν από 18 έως 55, οι μισοί συμμετέχοντες ήταν πάνω από 49 και τα 2/3 ήταν γυναίκες.

Από τα άτομα που ήταν σεξουαλικά ενεργά πριν από την καρδιακή προσβολή, το 64% των ανδρών και το 55% των γυναικών άρχισαν και πάλι να έχουν σεξουαλικές επαφές μετά από ένα μήνα. Πολλοί από τους συμμετέχοντες ανέφεραν σεξουαλικά προβλήματα κατά τον πρώτο χρόνο της αξιολόγησης, με τις γυναίκες να συναντούν τα περισσότερα προβλήματα. Ένα χρόνο μετά, 2 από τις 5 γυναίκες ανέφεραν απουσία ενδιαφέροντος ενώ το 22% αντιμετώπιζε προβλήματα με τη λίπανση του κόλπου. Πάνω από το 20% των ανδρών είχε στυτικές δυσκολίες και σχεδόν ένας στους πέντε ανέφερε έλλειψη σεξουαλικού ενδιαφέροντος.Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο JAMACardiology.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι ευρέως γνωστό ότι τόσο σωματικοί όσο και ψυχολογικοί λόγοι συμβάλουν στη μείωση του σεξουαλικού ενδιαφέροντος και της ικανότητας του ατόμου να προχωρήσει σε σεξουαλική επαφή. Σίγουρα όμως υπάρχει και ο φόβος του ασθενή να έχει σεξουαλική επαφή μετά την καρδιακή προσβολή. Ωστόσο, σύμφωνα με την αμερικανική καρδιολογική εταιρεία, η σεξουαλική δραστηριότητα είναι ασφαλής από τη στιγμή που το καρδιαγγειακό νόσημα έχει σταθεροποιηθεί. Η μελέτη βρήκε ότι μετά από ένα χρόνο το 94% των ανδρών και το 91% των γυναικών που ήταν σεξουαλικά ενεργοί πριν την καρδιακή προσβολή είχαν και πάλι σεξουαλική δραστηριότητα. Επίσης βρέθηκε ότι οι ασθενείς με διαβήτη και υψηλοτέρα επίπεδα στρες ήταν πολύ πιο πιθανό να έχουν σεξουαλικά προβλήματα σε σχέση με τους άλλους ασθενείς που έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή. Τέλος, οι έρευνες παρατήρησαν ότι οι ασθενείς μετά την καρδιακή προσβολή ήταν περισσότερο πιθανό να καθυστερήσουν την ανάκτηση της σεξουαλικής τους δραστηριότητας εάν δεν είχαν μιλήσει στους ιατρούς σχετικά με αυτή.

Οι επαγγελματίες υγείας συχνά δε συζητούν τη σεξουαλική δραστηριότητα ούτε με τους ασθενείς που έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή ούτε με τους συντρόφους. Ταυτόχρονα, τόσο οι ασθενείς όσο και οι σύντροφοι συχνά ντρέπονται να ρωτήσουν σχετικά με τη σεξουαλική δραστηριότητα μετά την καρδιακή προσβολή. Είναι απαραίτητο οι επαγγελματίες υγείας να αναγνωρίζουν το φόβο και την ανησυχία πολλών ασθενών ιδιαίτερα των γυναικών και να προσχωρούν σε ανοιχτές και ειλικρινείς συζητήσεις. Οι ασθενείς και οι σύντροφοι, από την άλλη, είναι καλό να γνωρίζουν ότι η ανησυχία τους σχετικά με τη σεξουαλική δραστηριότητα μετά από καρδιακή προσβολή είναι πολύ συχνή και δε θα έπρεπε η ντροπή η οι αναστολές να τους εμποδίζουν από το να συζητήσουν το πρόβλημα τους με τον ιατρό τους.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ. Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης