Η χειρουργική σταθεροποίηση της σπονδυλικής στήλης είναι ένα χειρουργείο που χρησιμοποιεί εμφυτεύματα για να σταθεροποιήσει τη σπονδυλική στήλη έπειτα από κάποιον τραυματισμό ή για να αντιμετωπίσει προβλήματα που μπορεί να προκληθούν από κάποια ασθένεια. Πρόκειται, επίσης, για μια χειρουργική διαδικασία που μπορεί να διορθώσει συγγενείς ανωμαλίες της σπονδυλικής στήλης καθώς και προβλήματα που μπορεί να προκύψουν στη σπονδυλική στήλη με την αύξηση της ηλικίας.
Η σεξουαλική λειτουργία των ατόμων που έχουν υποβληθεί σε χειρουργείο σταθεροποίησης της σπονδυλικής στήλης δεν έχει μελετηθεί επαρκώς. Μια σχετική μελέτη, όμως, δημοσιεύτηκε το 2013 στο εξειδικευμένο περιοδικό για ζητήματα νευρολογίας «Spine», στην οποία Αμερικανοί ερευνητές συνέλεξαν δεδομένα από 544 άνδρες και γυναίκες που είχαν υποβληθεί σε χειρουργείο στην αυχενική ή στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης ή στην περιοχή της πυέλου. Η μέση ηλικία των ασθενών ήταν τα 70 έτη.
Το 24% των ασθενών δεν είχε καμία σεξουαλική δυσλειτουργία μετά το χειρουργείο, το 15% εμφάνισε ήπια σεξουαλικά προβλήματα, το 19% μέτρια και το 42% είχε σοβαρή σεξουαλική δυσλειτουργία.
Με μια πιο προσεκτική ματιά στα ευρήματά τους, όμως, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 39% των συμμετεχόντων της ομάδας των ασθενών που δήλωσαν σοβαρή στυτική δυσλειτουργία δεν είχε σεξουαλικό σύντροφο, καθώς οι σύντροφοί τους είτε είχαν πεθάνει είτε ήταν σοβαρά άρρωστοι και δεν ήταν σεξουαλικά ενεργοί. Παράλληλα, το 48% των ατόμων που είχαν σοβαρή σεξουαλική δυσλειτουργία είχε επίσης σοβαρά προβλήματα υγείας, τα οποία ενδεχομένως επηρέαζαν τη σεξουαλική του λειτουργία.
Από τη στιγμή λοιπόν που το 39% των συμμετεχόντων είχε ήπια ή καθόλου σεξουαλικά προβλήματα, ενώ ταυτόχρονα η σοβαρή σεξουαλική δυσλειτουργία, όταν εμφανιζόταν, μπορούσε να εξηγηθεί καλά από άλλα αίτια πέραν του χειρουργείου, οι συγγραφείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα άτομα που έχουν υποβληθεί σε χειρουργείο σταθεροποίησης της σπονδυλικής στήλης μπορεί να έχουν ικανοποιητική σεξουαλική ζωή. Τόνισαν, ωστόσο, ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα, καθώς ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί το πώς το χειρουργείο ενδέχεται να επηρεάσει τη σεξουαλική ζωή σε άτομα κάτω των 50 ετών. Σε κάθε περίπτωση, τα άτομα που έχουν υποβληθεί σε χειρουργείο σπονδυλικής στήλης ενθαρρύνονται να συζητήσουν τις όποιες σεξουαλικές τους ανησυχίες με τον ιατρό τους.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ. Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης