Η σεξουαλική ενσυνειδητότητα, η εστίαση δηλαδή στο εδώ και τώρα της σεξουαλικής επαφής, μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένα επίπεδα σεξουαλικής ικανοποίησης, βελτιωμένες σχέσεις και περισσότερη αυτοεκτίμηση, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη σε άτομα μέσης ηλικίας και δημοσιεύτηκε στο «Journal of Sex and Marital Therapy».

Η πρακτική της ενσυνειδητότητας μπορεί να χρειάζεται κάποιο χρόνο μέχρι να τη μάθει κάποιος. Φαίνεται, όμως, ότι μπορεί να μειώσει το άγχος κατά τη σεξουαλική πράξη, καθώς και την τάση του ατόμου να ασκεί κριτική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη μελέτη συμμετείχαν 194 έγγαμα ετεροφυλόφιλα άτομα με μέση ηλικία τα 49 έτη. Η αναλογία ανδρών και γυναικών στο δείγμα της μελέτης ήταν 50/50.

Όλοι συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με τα γενικά επίπεδα ενσυνειδητότητας, τη σεξουαλική ενσυνειδητότητα, τη σεξουαλική ικανοποίηση, την ικανοποίηση από τη σχέση, καθώς και τα επίπεδα αυτοεκτίμησης.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι τα άτομα που εξασκούσαν περισσότερο την πρακτική της σεξουαλικής ενσυνειδητότητας είχαν υψηλότερα επίπεδα αυτοεκτίμησης και ικανοποίησης από τη σχέση. Η σχέση της σεξουαλικής ενσυνειδητότητας με τη σεξουαλική ικανοποίηση ήταν πιο ισχυρή στην περίπτωση των γυναικών. Αυτό μπορεί να οφείλεται στα κοινωνικά στερεότυπα που θέλουν τη γυναίκα να δίνει μεγαλύτερη σημασία στην απόλαυση του άνδρα από ό,τι στη δική της. Με την πρακτική της σεξουαλικής ενσυνειδητότητας, λοιπόν, οι γυναίκες μπορούν να απαγκιστρωθούν από αυτά τα στερεότυπα και να εστιάσουν στο παρόν της δικής τους σεξουαλικής απόλαυσης.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης, οι ερευνητές πρόσθεσαν ότι η σεξουαλική ενσυνειδητότητα μπορεί να είναι πολύ βοηθητική για τα άτομα μέσης ηλικίας. Οι άνδρες μέσης ηλικίας είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν στυτική δυσλειτουργία και οι γυναίκες να αντιμετωπίσουν προβλήματα στη διέγερση. Πρόκειται για προβλήματα που επιδεινώνουν το άγχος και το στρες και στα οποία η πρακτική της σεξουαλικής ενσυνειδητότητας μπορεί να βοηθήσει, προάγοντας την προσήλωση στην ευχαρίστηση από την επαφή και όχι στην επίδοση. Σημαντικό είναι επίσης ότι η πρακτική αυτή μπορεί να εξασκηθεί και χωρίς σύντροφο.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι, λόγω του περιορισμένου δείγματος, τα αποτελέσματά τους δεν μπορούν να γενικευτούν και αναδεικνύουν την ανάγκη περαιτέρω έρευνας. Τέλος, ενθαρρύνουν τους θεραπευτές σεξουαλικών διαταραχών να εντάξουν την πρακτική της ενσυνειδητότητας στα θεραπευτικά τους εργαλεία.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης