Το χειρουργείο ριζικής προστατεκτομής περιλαμβάνει την ολική αφαίρεση του προστάτη και είναι η συνήθης θεραπεία του καρκίνου του προστάτη που δεν έχει εξαπλωθεί πέρα από τον αδένα. Μία από τις επιπτώσεις του χειρουργείου είναι ότι ο άνδρας μετεγχειρητικά δεν μπορεί να βιώσει  ευχαρίστηση μέσω του ερεθισμού του προστάτη. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι δεν θα μπορεί να βιώσει καθόλου ευχαρίστηση. Υπάρχουν δύο είδη ριζικής προστατεκτομής: η στάνταρντ διαδικασία στην οποία ο χειρουργός κόβει τα νεύρα που περιβάλλουν τον προστάτη και η διαδικασία η οποία διασώζει τα νεύρα. Σύμφωνα με μία δημοσίευση του 2017 στο «World Journal of Men’s Health», το 33%-77% των ατόμων που είχαν υποβληθεί στη στάνταρντ διαδικασία εμφάνιζαν διαταραχές στην αίσθηση του οργασμού. Οι διαταραχές αυτές κυμαίνονταν από τη μείωση της αίσθησης μέχρι την πλήρη ανοργασμία. 

Μια μελέτη του 2014 στην οποία συμμετείχαν 256 σεξουαλικά ενεργοί άνδρες εξέτασε τις επιπτώσεις της ριζικής προστατεκτομής στον ανδρικό οργασμό και βρήκε ότι:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
  • το 60% ανέφερε λιγότερο ισχυρούς οργασμούς
  • το 57%  χρειαζόταν περισσότερο χρόνο μέχρι την κορύφωση 
  • στο 10% ο οργασμός συνοδευόταν από πόνο 
  • το 5% ανέφερε ανοργασμία. 

Ωστόσο το χειρουργείο ριζικής προστατεκτομής που διεξάγεται με διάσωση των νεύρων, σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαταραχής της αίσθησης οργασμού. Αυτό συμβαίνει γιατί ο γιατρός θα αποφύγει να κόψει τα νεύρα που ελέγχουν τη στυτική λειτουργία. Μια μελέτη του 2012 μάλιστα βρήκε ότι το 90,7% των ανδρών που υποβλήθηκε σε χειρουργείο διάσωσης νεύρων κάτω των 60 ετών είχε φυσιολογικό οργασμό.

Για τη διατήρηση του προστάτη υγιούς, οι ειδικοί συνιστούν την υιοθέτηση ενός υγιεινού μοντέλου διατροφής, την τακτική φυσική άσκηση και την αποφυγή του καπνίσματος και του αλκοόλ. Πιο συγκεκριμένα, σχετικά με τη διατροφή, συστήνουν τον περιορισμό του κόκκινου κρέατος και των γαλακτοκομικών, την αποφυγή κατανάλωσης περισσότερων από 1200 mg ασβεστίου την ημέρα, την κατανάλωση ψαριών πλούσιων σε Ω3 λιπαρά, καθώς και την αυξημένη πρόσληψη λαχανικών, προϊόντων σόγιας και πράσινου τσαγιού. 

www.andrologia.gr

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης