Όταν τα ζευγάρια έρχονται αντιμέτωπα με μια κύηση υψηλού κινδύνου συχνά αναρωτιόνται εάν η σεξουαλική δραστηριότητα είναι ασφαλής. Μια πρόσφατη ανασκόπηση της ιατρικής βιβλιογραφίας επισημαίνει ότι τα επιστημονικά δεδομένα που θα μπορούσαν να καθοδηγήσουν τα άτομα σε αυτές τις περιπτώσεις είναι πολύ περιορισμένα.

Η ερευνητική ομάδα από την ιατρική σχολή του Case Western Reserve University του Οχάιο, δημοσίευσε την ανασκόπηση και τις παρατηρήσεις της στο Sexual Medicine Reviews. Σε γενικές γραμμές παρατηρήθηκε ότι τα ζευγάρια δε λαμβάνουν πάντα οδηγίες σχετικά με τη σεξουαλική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ενώ όταν πρόκειται για κύηση υψηλού κινδύνου οι ειδικοί συστήνουν σεξουαλική αποχή. Η σύσταση αυτή ωστόσο δεν είναι πάντα αναγκαία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Dr. MacPhedran συγγραφέας της μελέτης διευκρίνισε καταρχάς του τρόπους με τους οποίους η σεξουαλική δραστηριότητα μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην εγκυμοσύνη. Ο πρώτος είναι μέσω των προσταγλανδινών που υπάρχουν στο σπέρμα και μπορούν να προκαλέσουν συσπάσεις στη μήτρα και πρόωρο τοκετό. Παράλληλα τα προκαταρτικά, ο οργασμός, η διείσδυση και το στοματικό σεξ οδηγούν στην απελευθέρωση της ωκυτοκίνης, η οποία μπορεί επίσης να προκαλέσει έναρξη των συσπάσεων.  Τα ζευγάρια, από την άλλη, συνήθως φοβούνται ότι η άμεση επαφή με τα γυναικεία αναπαραγωγικά όργανα κατά τη συνουσία  ή ο πιθανός τραυματισμός τους ενδέχεται να βλάψουν το έμβρυο.

Στη συνέχεια η συγγραφέας ανέφερε αρκετά παραδείγματα κυήσεων υψηλού κινδύνου και τα αποτελέσματα των σχετικών ερευνών αναφορικά με την επικινδυνότητα της σεξουαλικής επαφής.

Στην περίπτωση προηγούμενου προώρου τοκετού οι γυναίκες δε χρειάζεται να αποφεύγουν τη σεξουαλική δραστηριότητα εάν δεν έχουν βραχύ τράχηλο ή κάποιον άλλο μαιευτικό κίνδυνο. Οι γυναίκες που έχουν βραχύ τράχηλο χωρίς ιστορικό πρόωρου τοκετού μπορούν να έχουν επαφές αρκεί να μην υπάρχει αιμορραγία, αύξηση των συσπάσεων ή επιδείνωση του μήκους του τραχήλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εάν μια γυναίκα έχει υποβληθεί σε περίδεση τράχηλου η διείσδυση θα πρέπει να αποφεύγεται. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση πρόωρης ρήξης θυλακίου.

Όταν υπάρχει πρόδρομος πλακούντας οι συστάσεις πρέπει να είναι εξατομικευμένες. Εάν υπάρχει αιμορραγία η συνουσία θα πρέπει να αποφεύγεται. Σε κάποιες περιπτώσεις η επαφή χωρίς διείσδυση μπορεί να είναι ασφαλής. Επίσης εάν μια γυναίκα έχει αποκόλληση πλακούντα μπορεί να έχει επαφές εφόσον αυτή είναι χρόνια και σταθερή. Εάν όμως υπάρχουν έντονες και επώδυνες συσπάσεις ή αιμορραγία συστήνεται σεξουαλική αποχή.

Στην πολύδυμη κύηση η σεξουαλική δραστηριότητα επιτρέπεται αν δεν συντρέχει κάποιος άλλος μαιευτικός κίνδυνος. Τέλος, οι γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε καισαρική τομή θα πρέπει να περιορίσουν τη σεξουαλική δραστηριότητα εάν έχουν έντονες ή επώδυνες συσπάσεις κατά τη διάρκεια της.

Η συγγραφέας στα συμπεράσματά της τονίζει ότι η εγκυμοσύνη είναι μια περίοδος ενίσχυσης της οικειότητας και του δεσμού των δυο συντρόφων. Τα ζευγάρια που χρειάζεται να περιορίσουν τη σεξουαλική τους δραστηριότητα μπορούν να ενθαρρύνουν την μεταξύ τους οικειότητα με την αγκαλιά, το φιλί και το χάδι.

Πηγή: andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης