Οι προστατικοί λίθοι είναι μικροί λίθοι καφέ-γκρι χρώματος που σχηματίζονται στον προστάτη αδένα και ο καθένας τους δεν ξεπερνά το μέγεθος ενός παπαρουνόσπορου. Ένας άνδρας μπορεί να έχει από έναν μέχρι εκατοντάδες τέτοιους λίθους στον προστάτη του.

Τις περισσότερες φορές οι προστατικοί λίθοι δεν προκαλούν συμπτώματα, ενώ παράλληλα δεν εντοπίζονται με τις ιατρικές εξετάσεις ρουτίνας. Σε κάποιες περιπτώσεις, όμως, μπορεί να μολυνθούν οδηγώντας σε λοιμώξεις του ουροποιητικού και φλεγμονή του προστάτη που ονομάζεται προστατίτιδα.

Κάποιοι άνδρες που έχουν προστατικούς λίθους εμφανίζουν πόνο στην περιοχή της μέσης, του πέους ή του περινέου, της περιοχής δηλαδή ανάμεσα στο όσχεο και τον πρωκτό. Μπορεί επίσης να έχουν προβλήματα κατά την ούρηση.
Οι προστατικοί λίθοι είναι πιο συχνοί σε άνδρες μέσης ηλικίας ή και μεγαλύτερους και ιδιαίτερα σε άνδρες με καλοήθη υπερπλασία του προστάτη, χρόνια προστατίτιδα ή χρόνιο πυελικό σύνδρομο.
Όταν οι προστατικοί λίθοι δεν προκαλούν συμπτώματα δε χρειάζεται να χορηγηθεί κάποια αγωγή.
Κάποιες φορές μάλιστα οι λίθοι αποβάλλονται με τα ούρα του άνδρα, εάν όμως προκαλούν συμπτώματα και συμβάλλουν στην εμφάνιση άλλων προβλημάτων στον προστάτη, τότε θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με τη χορήγηση αντιβιοτικών. Σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί η χειρουργική τους αφαίρεση.
Η άμεση επίδραση των προστατικών λίθων στην ανδρική σεξουαλική λειτουργία δεν έχει διερευνηθεί επαρκώς. Κάποιες μελέτες έχουν δείξει ότι ο πόνος που συνδέεται με την εκσπερμάτιση, καθώς και η στυτική δυσλειτουργία, μπορεί να σχετίζονται με το σχηματισμό προστατικών λίθων, αλλά χρειάζεται περεταίρω έρευνα.
Αν ένας άνδρας έχει ερωτήματα και ανησυχίες αναφορικά με τους προστατικούς λίθους είναι καλό να απευθυνθεί στον ουρολόγο του.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Χ. Φλιάτουρας, Χειρουργός, Ουρολόγος –Ανδρολόγος, συνεργάτης του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης