Τα επαναλαμβανόμενα lockdowns  που έφερε η πανδημία του  COVID-19 έχουν επηρεάσει δραματικά την οικειότητα και τη σεξουαλική υγεία των ζευγαριών στην Ιταλία, σύμφωνα με πρόσφατη  δημοσίευση στο Journal of Sexual Medicine. Ωστόσο οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η σεξουαλική δραστηριότητα θα μπορούσε να εχει προστατευτική επίδραση τόσο στις γυναίκες όσος και στους άνδρες. 

Ο SARS-CoV-2, ο ιός που προκαλεί τη νόσο  COVID-19, ξεκίνησε να εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο τον Δεκέμβριο του 2019. Στη συνέχεια στην Ιταλία, όπως και σε άλλες χώρες, λύθηκαν αυστηρά μέτρα περιορισμού των κοινωνικών αλληλοεπιδράσεων με στόχο τον περιορισμό  της έξαρσης του ιό. Το καθεστώς του  lockdown, όμως, έφερε πολλά άτομα αντιμέτωπα με σοβαρές ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με σκοπό την περεταίρω διερεύνηση της επίδρασης του lockdown στη σεξουαλικότητα οι συγγραφείς ξεκίνησαν μια ανώνυμη   online έρευνα, την  Sex@COVID. Η σχετική φόρμα  παρέμεινε ανοικτή από τις  7 Απριλίου έως τις 4 Μαΐου του 2020  και περιλάμβανε ερωτήσεις σχετικά με το άγχος, τα καταθλιπτικά συμπτώματα, την ποιότητα των σχέσεων, τη σεξουαλική λειτουργία και την ένταση του οργασμού.  Συνολικά συμπληρώθηκε από 6,821 άτομα (4,177 γυναίκες και  2,644 άνδρες) οι οποίοι χωρίστηκαν σε δύο ομάδες :

  • Η ομάδα Α περιλάμβανε  2,608 άτομα (985 άνδρες και 1,623 γυναίκες) που ήταν σεξουαλικά ενεργά κατά τη διάρκεια του lockdown . 
  • Η ομάδα Β που αποτελούταν από  4,213 άτομα (1,659 άνδρες και  2,554γυναικες ) που δεν ανάφεραν σεξουαλική δραστηριότητα κατά την περίοδο του lockdown.

Πριν από το  lockdown, το 81% του συνόλου των συμμετεχόντων ήταν σεξουαλικά ενεργό. Οι υπόλοιποι όχι. Σχεδόν το 14% των συμμετεχόντων δηλώσαν ότι είχαν ψυχολογικά σύμπτωμα όπως στρες, άγχος ή κατάθλιψη. 

Η ομάδα Α είχε υψηλότερο μέσο όρο ηλικίας από την ομάδα Β (36 και 31 αντίστοιχα) .  Στην ομάδα Α το70% ήταν έγγαμοι ή συζούσαν και στη Β το 91% ήταν ‘άγαμοι σε σχέση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τα ευρήματα οι συμμετέχοντες που ήταν σεξουαλικά δραστήριοι είχαν καλυτέρα σκορ στις αξιολογήσεις  του άγχους και της κατάθλιψης. Επιπρόσθετα οι σεξουαλικά ενεργοί συμμετέχοντες κάτω των 40 έκαναν  σεξ πιο συχνά σε σύγκριση με τους μεγαλύτερους σε ηλικία. Πιο συγκριμένα το 45% των κάτω των 40 είχαν σεξουαλικές επαφές πάνω από μια φορά την εβδομάδα ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στους άνω των 40 έπεφτε στο 35%.  Οι συμμετέχοντες που δεν ήταν σεξουαλικά ενεργοί ήταν πιο πιθανό να έχουν άγχος ή κατάθλιψη καθώς και προβλήματα στη σχέση με τον/τη σύντροφο. 

Ο υψηλότερος κίνδυνος για το άγχος και την κατάθλιψη βρέθηκε επίσης να σχετίζεται με άλλους παράγοντες όπως είναι το γυναικείο φύλο, η μη συγκατοίκηση με σύντροφο, η ηλικία άνω των 40, ιστορικό ψυχολογικών συμπτωμάτων πριν το lockdown, η ανεργία ή η απώλεια εργασίας.

Το πιο σημαντικό εύρημα όμως είναι ότι η σεξουαλική δραστηριότητα ενδέχεται να προστατεύει ενάντια στα προβλήματα που φέρνει η πανδημία στην ψυχολογική υγεία και τις σχέσεις των ατόμων. Η προαγωγή και περιφρούρηση της ψυχολογικής υγείας των ατόμων προτείνεται από τους ερευνητές ως κρίσιμη στρατηγική που θα βελτιώσει τη συμμόρφωση τους στα δύσκολα περιοριστικά μέτρα που εχει επιβάλει η ανάγκη για τον έλεγχο της πανδημίας, ενώ παράλληλα θα επικουρήσει την ομαλότερη επάνοδο στην κανονικότητα όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν. 

www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης