Σύμφωνα με μελέτη σε αυστραλιανούς άνδρες, οι ασθενείς που μετά από το χειρουργείο ριζικής προστατεκτομής προχώρησαν σε χειρουργείο πεϊκής πρόθεσης ήταν σε γενικές γραμμές ικανοποιημένοι από τη σεξουαλική τους λειτουργία.

Όλο και περισσότεροι άνδρες επιβιώνουν από τον καρκίνο του προστάτη στην Αυστραλία, αλλά η θεραπεία προκαλεί προβλήματα στην ούρηση και στη σεξουαλική λειτουργία. Οι άνδρες που υποβάλλονται σε ριζική προστατεκτομή, σε χειρουργική αφαίρεση δηλαδή ολοκλήρου του προστατικού αδένα, συχνά εμφανίζουν στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ), αλλαγές στην αισθητικότητα του πέους, απώλεια του μήκους του πέους, καθώς και προβλήματα σχετικά με τον οργασμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι πεϊκές προθέσεις είναι ένας τρόπος αντιμετώπισης της ΣΔ που περιλαμβάνει την τοποθέτηση μιας ράβδου ή μιας συσκευής τύπου αντλίας, οι οποίες δίνουν στον άνδρα τη δυνατότητα να έχει μια σκληρή στύση οπότε το επιθυμεί.  Η μελέτη επικεντρώθηκε στις σεξουαλικές και ψυχοκοινωνικές εμπειρίες τόσο των ασθενών όσο και των συντρόφων τους.

Στη μελέτη συμμετείχαν 71 άνδρες με μέση ηλικία τα 63 έτη και οι 43 από τις συντρόφους (μέση ηλικία 59 έτη). Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν μια σειρά ερωτηματολογίων που αξιολογούσαν την ποιότητα ζωής, τη γενική υγεία, το άγχος, την κατάθλιψη, την ικανοποίηση από τη θεραπεία της ΣΔ, την αυτοεκτίμηση και τις σχέσεις. Παρείχαν επίσης τη σχετική ανατροφοδότηση αναφορικά με τις εμπειρίες τους σχετικά με την πεϊκή πρόθεση. Το μέσο διάστημα από το χειρουργείο μέχρι την αξιολόγηση ήταν 31 μήνες.

Το 94% των ανδρών δήλωσε ικανοποιημένο από την πεϊκή πρόθεση και το 77% ανέφερε καλή σεξουαλική λειτουργία. Παράλληλα, οι άνδρες που είχαν υψηλότερα επίπεδα ικανοποίησης έτειναν να έχουν λιγότερη κατάθλιψη και περισσότερη σεξουαλική αυτοπεποίθηση.  Σχεδόν το ¼ δήλωσε ότι η στύση  είχε φυσική αίσθηση ενώ το 59% δήλωσε ότι είχε διαφορετική αίσθηση, χωρίς όμως αυτό να είναι θετικό ή αρνητικό. Πάνω από τους μισούς δήλωσαν ότι θα σύστηναν ανεπιφύλακτα τη πεϊκή πρόθεση και σχεδόν οι μισοί ανέφεραν καλύτερη σχέση με τη σύντροφό τους

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι σύντροφοι ανέφεραν χαμηλότερα επίπεδα ικανοποίησης από τη σεξουαλική σχέση σε σύγκριση με τους άνδρες, αλλά παρόμοια επίπεδα ικανοποίησης από την θεραπεία.

Η κατάθλιψη βρέθηκε να επηρεάζει τα αποτελέσματα. Οι ασθενείς με λιγότερη κατάθλιψη είχαν περισσότερη σεξουαλική αυτοπεποίθηση και απολάμβαναν περισσότερο από την οικειότητα με τη σύντροφο, το οποίο συνδεόταν επίσης με αυξημένη ικανοποίηση από τη θεραπεία και καλύτερη σεξουαλική λειτουργία.

Τα υψηλότερα επίπεδα ικανοποίησης από τη θεραπεία ήταν επίσης συχνότερα στα ζευγάρια που είχαν παρόμοια επίδοση στις κλίμακες που αξιολογούσαν την κατάθλιψη. Όταν οι ασθενείς είχαν περισσότερη κατάθλιψη από τις συντρόφους ήταν λιγότερο πιθανό να είναι ικανοποιημένοι από τη θεραπεία.

Παρόλο που τα ευρήματα ήταν ενθαρρυντικά, οι συγγράφεις της μελέτης παρατήρησαν ότι σε κάποιους ασθενείς η πεϊκή πρόθεση δεν έφερε καθόλου ικανοποιητικό αποτέλεσμα. Σε κάποιες περιπτώσεις για παράδειγμα, η πεϊκή πρόθεση δεν ανταποκρίθηκε στα προσδοκίες, επέφερε επιπλοκές ή άλλαξε την εμφάνιση του πέους. Είναι επίσης πιθανό, σύμφωνα με τους ερευνητές, οι άνδρες αυτοί να είχαν εκ των προτέρων περισσότερα καταθλιπτικά συμπτώματα.

Τέλος, πρόσθεσαν ότι η συμβουλευτική, τόσο πριν όσο και μετά το χειρουργείο πεϊκής πρόθεσης, θα μπορούσε να βοηθήσει τους ασθενείς και τις συντρόφους να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα.

Πηγή: andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης